Tünerir yüz felcinin ne olduğunu şöyle anlattı: “Yüz felci sık görülen bir hastalık. Her yaşta görülebiliyor. Özellikle ileri yaşlarda daha sık görüldüğü düşünülse de çocukluk ve ergenlik döneminde ve gençlik döneminde de görülebilen bir rahatsızlık. Yüzümüzün her iki yarısına giden sağ ve sol fasiyal sinir dediğimiz sinirlerimiz var. Bunların bir tanesinin enfeksiyon, travma veya her hangi bir sebebi bilinmeyen nedenle zedelenmesi sonucu yüzümüzün mimik kaslarının çalışması bozuluyor”

Tünerir, yüz felcinin 3’te 2’sinin sebebi belli olmayan, 3’te 1’i de travma, enfeksiyon ve tümör gibi rahatsızlıklardan dolayı olduğunu söyledi. Kış aylarında dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Tünerir, “Soğuk havalarda özellikle kışın rüzgârlı havalarda, karda, kışta herhangi bir önlem alınmaksızın atkı takılmadan, bere giyilmeden dışarıya çıkıldığında, ısı farkı çok olduğunda çok sık karşımıza çıkabiliyor. Bu yüzden kış aylarında biraz daha dikkatli olmalıyız” dedi.

Yüz güldürücü sonuçlar alınıyor

Tedavisi hakkında konuşan Tünerir, “İlk 10 günde biz tedavi olarak yüksek yoğunlukta kortizon tedavisi kullanıyoruz. 12-14. günlerden sonra yüz felçlerinin fizik tedavi rehabilitasyonu gündeme geliyor. Yine bu esnada B vitamini gibi destek ilaçlar kullanılabiliyor. Yüzde 85 oranında hastanın iyileşmesini sağlıyoruz. Yüz felci tedavisinde sinirin hasar görmesi nedeniyle çalışamayan kaslar, fiziksel tedavi yöntemleriyle çalıştırılıyor. Öncelikle ısı tedavisi uyguluyoruz. Elektrik stimülasyonu dediğimiz, elektrik akımı ile çalışmayan kaslarımızı uyarıyoruz ve çalışmalarını sağlıyoruz. Yine masaj ve diğer PNF dediğimiz yöntem ile kasların hareketlerinin yapılmasını kolaylaştırıyoruz. Ayrıca robotik lazer dediğimiz bir cihazımız da fasiyal sinirin daha hızlı iyileşmesini, daha çabuk tedaviden sonuç almamızı sağlıyor” şeklinde konuştu.