Kodaz, “Kanser hastalarının tedavisinde kullanılan Sisplatin etken maddeli ilacın birçok ilde bulunamadığı ve kanser hastalarının mağduriyet yaşamaya başladığı yönünde birçok bilgi bana ulaştı.  Bu sorunun biran önce çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Sisplatin onlarca kanser türünde kullanılan etkili ve ucuz bir ilaçtır. Pahalı olan ilaçların piyasada rahatlıkla bulunabiliyor olmasına rağmen 20-30 liralık en etkili ilacın piyasada bulunamaması düşündürücüdür. Hekimler ve hastalar zor durumdadır. Kanser ilaçlarında yerli veya yabancı hiçbir firmanın tekelleşmemesi gerekir. Bu tekelleşme şu anda vardır. Bu zaman zaman bir ilacın piyasada bulunamaması olarak hastaları ve doktorları mağdur etmektedir” dedi.

İlaçta tekelleşme tehlikesi: “Ne yazık ki ilaçta tekelleşmenin önüne geçecek adımları atmak yerine günü kurtarmayı seçen bir bürokrasi anlayışı var” diyen Kodan, “Daha yakın bir zamanda 27 eylül 2018'de Sağlık Bakanlığı hastaneleri Trastuzumab ve Rituksimab isimli kanser ilaçları için 2 yıllık toplu alım ihalesi yaptı. Bu ilaçları bu zamana kadar sadece yabancı bir firma üretiyordu. Bu ilaçların aynısını üretecek yerli firmaların üretim başvuruları bürokraside yıllarca bekletildi ve henüz 1 hafta önce üretim izinleri onaylandı. Ne acıdır ki bu ihaleyi 10 yıldır 4000 liraya sattığı ilaca 1000 lira, 1200 lira ye sattığı ilaca 445 lira fiyat veren aynı yabancı firma kazanacak. Daha 10 gün öncesine kadar sattığı fiyatta 3 kat kırım yapması; sizin bu ilaçları üreten firmanız olmasın , siz büyümeyin, sizin ilaç firmaları ilerleyen yıllarda bize  ilaç pazarlarında rakip olmasın, bak biz ucuza veriyoruz  demektir. Bu ilaçları yerli firmalarımızın üretebilecek bilgi birikim ve kapasitesi vardır. Bu ilaçları şu anda yerli firmalarımız üretse kime satacak? Sağlık bakanlığına 2 yıl satamayacak. Çok sinsice  kurgulanmış bir tuzağa ilgili bakanlıklar düşmemelidir. Bunun tarih önünde vebali olur”

Yerli ilaç firmalarının biteceğine dikkat çeken Kodaz, “Bu ihalenin bu şekilde bu yabancı firma tarafından alınması yerli ilaç firmalarımızı bitirir.Bu ihale ilerde doğuracağı sonuçlar açısından Türkiye’ nin 2023 ve 2071 vizyonuna  aykırıdır. İhalede çok yüksek kırım yapan bu yabancı firmanın 2 ilaçtan yıllık geliri 1 milyar tl nin üzerindeydi. Bu yabancı firmaya 10 günde ne değişti? Halen pahalı olan ve başka firmalarca üretilemeyen kutusunu 10 bin liraya sattığınız kanser ilaçlarında da fiyat indirmeyi düşünüyor musunuz diye sormak lazım. Ülkemizde yerli firmaların desteklenmesi adına bahsi geçen ihale onaylanmamalı ve hemen iptal edilmelidir”