Çinli Sinovac firmasının geliştirdiği, CoronaVac isimli Covid-19 aşısının Faz-3 Türkiye sonuçları açıklandı.Hacettepe Üniversitesi, Faz 3 sonuçlarına göre, Sinovac aşısının etkililiği yüzde 83,5; hastanede yatışı engelleme oranı ise yüzde 100 olduğunu duyurdu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşının Türkiye'ye gelmesinden önce yaptığı açıklamada, "Aşının koruyuculuğu yüzde 91,25 oranında. Bu erken dönem ve bu giderek artacak" demişti.

2 milyondan fazla kişiye uygulandı 

Türkiye'de bugüne kadar 2 milyondan fazla kişiye uygulandığı bilinen aşıyla ilgili üniversiteden yapılan açıklamaya göre aşının etkililiği yüzde 83,5; hastanede yatışı engelleme oranı ise yüzde 100 olarak belirlendi. Her iki kolda da ölüm yaşanmadığı duyuruldu.

Çin'de onay alan ikinci aşı 

Çin Ulusal Tıbbi Ürünler İdaresi, Sinovac aşısının yaygın kullanım onayı aldığını duyurdu. Sinovac, Sinopharm'ın geliştirdiği aşının ardından ülkede onay alan ikinci koronavirüs aşısı olmuştu.

Türkiye'den 50 milyon dozluk sipariş 

Türkiye'nin 50 milyon doz sipariş verdiği aşı, üretim tekniği olan inaktif virüs yöntemi ile üretildi.

Eski bir yöntem olan inaktif virüs tekniğinde, enfekte etme özelliğini yitirmiş virüsün enjekte edilmesi suretiyle, vücudun hastalığa bağışıklık kazanması hedefleniyor. Bu teknik şu anda dünyada yaygın olarak kullanılan su çiçeği gibi bir çok aşının üretiminde kullanılıyor.