Bıttım Sabunu nedir, ne işe yarar ve nereden temin edilir?

Bıttım sabunu Bıttım denen bir bitki var, Antep fıstığının yabanisidir bu bitki. Aslında ülkemizin bir çeok yerinde yetişiyor. Türkçe’deki ismi menengiçtir. Eskiden çerez gibi yenilen de bir bitki aynı zamanda. Çok değişik aroması olan bir bitki. Bildiğiniz Antep fıstığının yabanisi. Genelde Türkiye’nin her yerinde var ama sabun olarak Siirt ve Mardin’de üretimi yapılıyor. Çok özel bir sabun ve en çok da saç dökülmesine karşı çok etkili. E vitamini yönünden çok zengin. Saç dökülmesine karşı çok etkili diyoruz ancak es geçmemiz gereken bir durum var, bıttım sabunu cilde de çok iyi geliyor. Kaşıntıya, yaraların çabuk iyileşmesine ve bazı egzamalara karşı çok iyi gelmektedir.

Bıttım sabunun kullanımın yaygınlaşması nasıl oldu?

Bu sabun yıllarca Siirt dışına çıkamamış kimsenin böyle mucize bir sabunun varlığından haberi dahi yoktu. 20 yıl önce biz bu sabunu Eskişehir’e getirdik, tanıttık. Teknolojinin gelişmesi şehirlerarası ilişkilerin artması derken bıttım sabunu Türkiye genelinde bilinir hale geldi. Bıttım sabunun sahtesi de çok fazla maalesef. Hemen hemen her şeyde olduğu gibi bıttım sabunun da sahteleri ya da kalitesizleri yapılmaya başladı. Piyasada 2 lira 3 liraya bıttım sabunu satmaya başladılar. Her zaman söyleriz pahalı ürün iyi demek değildir ama kaliteli ürün de ucuz olmaz. Bu çok üzücü bir şey. Bıttım sabunu özü bize özgü olan bizim zenginliklerimiz değerlerimiz, bunun sahtesini yapmaktan ziyade geliştirip yurt dışına göndermek varken sahteleri yapılıyor. Bu güzel ürünümüzü sahte taklit ürünlerle mahvediyoruz. Saç eşittir bıttımdır.

Bıttım sabunu saçlar için hangi aşamada kullanılmalı?

Saçlarda dökülme başlamadan önce saç, dökülsün dökülmesin genel bakımı için herkesin kullanılabileceği bir sabun. Çocuklar kullanabilir ve çocuklar için daha önemli. Kimyasalların bu kadar yoğun olduğu günümüzde bıttım sabunu çocuklarda çok daha faydalı. Çocukların ve gençlerin saçlarını şimdiden koruması gerekiyor.

Siz nereden temin ediyorsunuz bıttım sabunlarını?

Ben sabunlarımı Siirt’ten temin ediyorum ancak siparişlerimizi rast gele telefon edip bana şu kadar sabun gönderim demiyorum. Siirt’de sabunları kendim yaptırıyorum. Ben bıttım yağı ve zeytinyağını alıyorum formülü oranı veriyorum, bu çok önemlidir, yaptırıyorum. Türkiye’nin dört bir tarafından müşterilerim var. Oralardan gelen siparişler kargo il gönderiyorum. Diğer illerde yaşayan Eskişehirliler firmamdan toplu alışveriş yapıp gidiyorlar.

Eskişehirliler bıttım sabunun faydaları ve kullanımı konusunda yeteri kadar bilinçli mi sizce?

Artık çok daha bilinçliler, Eskişehir’de bıttım sabunun faydalarını neredeyse bilmeyen yok. Ben bu işe başladığımda bırakın doğal bıttım sabununu sahtesi bile yoktu. Bu işi Eskişehir’de tek yapan, doğru yapan ve iyi yapan biri olarak müşterilerimin her zaman memnun kalması için her zaman doğru formüllü bıttım sabunu ile hizmet veriyorum vermeye de devam edeceğim.

Kybele Sabunculuk nerede?

Kybele Sabunculuk, İstiklal Mahallesi Reşadiye Esnafı Sokak 38/A’da hizmet veriyor.