İnternet aracılığıyla satılan replika ve markaları taklit ederek yapılan saatler, salgın döneminde saat tamircilerin yüzünü güldürüyor. Covid-19 döneminde bazı vatandaşlar dışarıya çıkmadan internet üzerinden kol veya duvar saatleri satın alıyor. Orijinal olduğunu düşünerek alınan saatlerle vatandaşlar hayal kırıklığı yaşıyor. Böyle olunca da vatandaşlar tamir için tamircilere akın ederken, bu durum da saatçilerin işine yarıyor. Eskişehir’de yaklaşık 44 yıldır saatçilik yapan Mehmet Salih Topal, internetten saat alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

"Sahte saatlerden nedeniyle kazançları yüzde 60 arttı"

Mehmet Salih Topal konu ile ilgili detaylı konuştu. Saatçi Topal, “Bütün ekonomik değerlerimiz, özellikle satış adetlerimiz pandemi döneminde düşüş gösterdi. Bu süreçte yüz yüze gidip görerek alış-veriş alışkanlığı değişti. Yerine internet üzerinden alış-veriş alışkanlığı hayatımızda yoğunluk gösterdi. Ancak internet alışverişine bağlı olarak alınan saatlerde çoğu kişinin şikâyetçi olduğunu gördüm. Saati aldıktan kısa bir süre sonra ya pili bitmiş, ya çalışmıyor ya da başka bir sorun meydana geliyor. Dolayısıyla salgın döneminde internetten alınan saatler çok sayıda şikâyete sebep olurken bu durum bize gelir sağladı. Bizde saat satışların bir düşüş yaşansa da tamir ettiğimiz saatlerden elde ettiğimiz kazanç bize ek gelir sağlıyor. Tamir için önceden günde 10 kişi geliyorsa pandemide en az 16, yani yüzde 60 gibi bir yükseliş oldu” diye konuştu.

"Her marka saat iyi olacak anlamına gelmiyor"

Mehmet Salih Topal, internet üzerinden saat satın alırken dikkat edilmesi gereken noktalara değindi. Topal, “İnternetten alınan her marka saatleri iyi olacağı anlamına gelmiyor. İnternet sitelerinden saat almadan önce kesinlikle hangi siteden, hangi markanın ürünü aldığı kesinlikle iyi seçilmeli ve araştırılmalı. Bu alımların çoğu zaman iadesi olmayabiliyor. Tamire bir çare olmayanlar da var. Çünkü parça yapıştırma saati, plastik, iki tarafı yapışık saatler var. Bu saatler bozulsa bile söküp tamir ettiremezsiniz. ‘Sorununu test edeyim’ veya ‘içindeki parçalarını başka bir saate kullanırım’ derseniz, ancak o saatleri sökemezsiniz. Yani çöpe atma dışında başka bir seçeneğiniz olmuyor. Aynı zamanda bilinen hemen hemen her markaların da replikası bulunuyor. Dolaysıyla internetten saat alırken insanlar çok para harcayıp orijinal bildiği saati aldığını düşünürken bu şekilde dolandırabiliyorlar. Bu ürünleri elinize aldığı zaman çok titizlikle bakmalıyız. Mesela adamlar bir veya iki tane harfi değiştirerek, insanların anlamasında güçlük çeken yazı şekliyle orijinal gibi bir algı oluşturarak satanlar oluyor. Bunlara çok dikkat etmemiz gerekiyor. Ben sadece şunu şöyleyim; vatandaşlar internetten saat alırken bir bedel ödüyorlar ya bu parayı çöpe atmasınlar. Bütün bu durumları göz önünde bulunudurmalıyız. En iyisi yüz yüze alış-veriş, ama internetten alırken bu söz ettiğim özellikler hakkında kesin bilgi edinerek saat alınmalı” dedi.