Türkiye de konaklama sektöründe çok farklı konsept seçenekleri bulunmaktadır. Bu seçenekleri sırayla işleyip hem konfor seçeneklerini hem de fiyat aralıklarını sizlerle paylaşıyor olacağız. Konaklama denildiğinde aklımıza ilk gelen otellerdir. Oteller de kendi içlerinde konfor ve fiyat farklılıklarına sahiptir.

Mesela oda ve kahvaltı konsepti olan ve büyük şehirlerde yaygın olarak kullanılan bu konseptin fiyat aralığı bellidir. 100 lira ile 200 lira aralığında değişkenlik göstermektedir. Bu fiyat değişkenliği otelin konforuyla alakalıdır. Otelin haricinde pansiyonlar, öğretmen evleri ve beylikdüzü saatlik daire bulunmaktadır. Sizlere pansiyon ve öğretmen evlerini de anlattıktan sonra günlük kiralık daire anlayışını açacağız. Pansiyonlarda sadece konaklama bulunmaktadır. Kahvaltı olgusu opsiyoneldir ve genellikle kahvaltı bulunmamaktadır. Öğretmen evleri de piyasada ki diğer seçeneklere nazaran konfor açısından eşit olanlardan daha uygun fiyatlarda ve öğretmenlerin konaklayabilecekleri konaklama alanlarıdır.

Şimdi gelelim avcılar günlük kiralık daire anlayışına. Günlük kiralık daire veya evler bölgesel olarak değişkenlik gösterse de biz sizlere büyük şehirlerde ki günlük kiralık daire anlayışından biraz bahsetmek istemekteyiz. Bu daireler 1+1, 2+1 veya 3+1 olarak değişkenlik gösterse de en fazla görülen yapılar 1+1 kategorisindedirler. 1+1 kategorisinin yoğun olarak tercih edilmesinin sebebi konaklayacak kişilerin genellikle bir ya da iki kişiden oluşuyor olmalarıdır. Nadiren 2 den fazla kişinin konakladığı örnekler de bulunmaktadır ancak bu yüzdelik paydaya bakıldığında yüzde 20 yi geçmemektedir. Fiyat açısından bakıldığında fiyatlar dairenin hangi bölgede bulunduğuna bağlı olarak, yapının ne kadar yeni veya ne kadar eski olduğuna bağlı olarak ve içinde ki seçeneklere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Örneğin sahil kenarlarında veya finans sektörlerine çok yakın olan daire fiyatları iç kesimlerdekine göre fiyat açısından daha yüksek olabilmektedir.

Fiyatı etkileyen faktörlerden biri olan yapının yenilik seviyesi de önem arz etmektedir. Yeni bir binada oluşturulmuş günlük kiralık daire fiyatları eski yapılara göre daha yüksektir. Bir diğer konu ise dairenin ana yollara ne kadar yakın veya uzak olduğuyla alakalıdır. Eğer kişi kiraladığı daireden çıktıktan sonra çok vakit kaybetmeden merkeze ulaşabiliyor ise fiyat ona göre şekillenmektedir.