Çanakkale samimi plajları ve dolu dolu çam ormanlarıyla birlikte gelen esintili havasının yanında dört bir yandan misafirlerini saran tarihiyle de tatil listelerinde en başta. Bir yandan antik Truva Kenti’nin kalıntıları bir yandan daha dün yaşanmış gibi duran Çanakkale Savaşı’nın bıraktıkları ile Çanakkale en başta tarih severleri büyülüyor. Çanakkale otelleri sayesinde konfor dolu bir konaklama yaşarken Çanakkale’nin eşsiz dokusunu sonuna kadar deneyimlemek için görebileceğiniz 5 noktayı şöyle sıralayabiliriz;

1. Truva Antik Kenti

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde olmasıyla bile önemini gösteren Truva Antik Kenti, Çanakkale tatil rotalarında en başta geliyor. 5 bin yıl kadar eskiye gittiği düşünülse de tam tarihi ile ilgili belirsizlik hala birçok insanı meraka sürüklüyor. Eşsiz coğrafi konumu ve liman kenti olmasıyla yüzyıllarca bir ticaret merkezi olmuş olması da yine ilgileri üzerine çekiyor. Yunan mitolojisinde de sık sık adı geçen bir mekan olan Truva, mitlere göre ilk güzellik yarışmasının yapıldığı yer olarak biliniyor. Hera, Afrodit ve Athena arasındaki bu yarışmanın yapıldığı Truva aynı zamanda çok katmanlı bir antik kent olması ile de dikkat çekiyor.

2. Çanakkale Şehir Merkezi

Çanakkale daha merkezinden uzaklaşmadan misafirlerine hareketli bir tatili sunmaya başlıyor. Adına muhtemelen türkülerden de aşina olduğunuz Aynalı Çarşı merkezdeki ilk duraklardan biri sayılıyor. Bir yandan hediyelik eşya bakarken bir yandan da tarihi dokuyu yakından görmek için harika bir yer. Güzel havalarda Çanakkale’nin temiz havasının tadını çıkarabileceğiniz en iyi seçenek ise Kordon sahili. Burada Gelibolu manzarasının karşısından bir çay içerek rahatlayabilirsiniz. Merkezde Çanakkale Deniz Müzesi’ni ziyaret edip Osmanlı Donanması’nın gemilerinden tutun da Çimenlik Kalesi’ne kadar birçok farklı tarihi eseri görebilirsiniz. Truva filminde kullanılan ve sonrasında Çanakkale’ye hediye edilen atın önünde fotoğraf çekilip tatilinizi ölümsüzleştirebilirsiz.

3. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

Çanakkale Savaşı anısına yapılan birçok şehitlik ve anıtı ziyaret edebileceğiniz Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, ziyaretçilerine duygu dolu anlar yaşatıyor. Burada Çanakkale Şehitler Abidesi’ni görüp kahramanlık öykülerine tanıklık edebilirsiniz. Tüm anıtlar arasında insanı en çok etkileyenlerden biri olan Seyit Onbaşı Anıtı’nı görme şansına da erişebilirsiniz. Aslında park denilemeyecek kadar büyük olan bu olan bu milli park, döneme ait farklı eşyaları ve savaşın kalıntılarını görüp hem hüzünlenmek hem de gururlanmak isteyenler için bir numaralı nokta.

4. Kaz Dağları Ve Çevre Köyleri

İda Dağı olarak da bilinen Kaz Dağları, Çanakkale ve Balıkesir arasında çok geniş bir bölgeye yayılıyor. Çanakkale’deki birçok bölge gibi yine Yunan mitolojisinde adını geçiren Kaz Dağları aynı zamanda Zeus’un Truva Savaşı’nı izlediği yer. Kaz Dağları’nda tertemiz nehirlerin ucunda oluşan küçük havuzlarda yüzmek yapabileceğiniz en güzel etkinliklerden. Bunun için Çanakkale’ye oldukça yakın olan Mıhlı Çayı’nı ziyaret edip bir yandan şelalenin sesini dinlerken bir yandan piknik alanından faydalanabilirsiniz. Bayramiç’e gidip Ayazma Pınarı’ndan daha yeni tutulmuş alabalıkların lezzetini tadabilirsiniz.

5. Assos

Behramkale olarak da bilinen Assos’a Çanakkale’den 45 dakikalık bir yolculuk ile ulaşmak mümkün. Bir tarafta deniz kıyısında Assos Antik Limanı, diğer tarafta tepede Behramkale ve köyü ile Assos Antik Kenti ülkemizin görülmesi gereken zenginliklerden. Kalabalıkların henüz erişemediği Assos, tarihinin yanında huzur içinde yüzmek için de aranan noktalardan. Dünyanın çok az yerinde bulabileceğiniz güzellikte bir gün batımını 2500 yıllık Athena Tapınağı’nın sütunlarının arasından izleyebilirsiniz. Son olarak Arnavut kaldırımlarıyla hala atmosferini kaybetmemiş Behramkale Köyü de görülmesi gereken noktalardan bir tanesi. Türkiye’nin otel arama motoru Neredekal.com’dan Çanakkale hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.