Üflemeli çalgılardan biri olan melodika, flüt kadar yaygın bir kullanım alanına sahip. İlkokul müzik derslerinde sıklıkla kullanılan melodika, farklı tasarımlarıyla dikkat çekiyor. Piyonaya benzeyen tuşlu bir gövde ve üfleme hortumuna sahip bu müzik aleti, farklı renklerde üretiliyor. Sarı, pembe, mavi ve yeşil gibi çocukların ilgisini çeken bu müzik aleti, model özelliklerine göre 19 ve 37 tuşa sahiptir. Farklı tonlardaki notaların seslerini çıkarmak için doğru nefes ile tuşa basmayı senkronize etmek önemlidir. İdeal boyutlarıyla kolayca her yere taşınan melodika, taşıma çantasıyla pratiklik sağlıyor. Bu çanta ile kolayca melodikaları her yere taşıyabilirsiniz. Ayrıca, kapalı çanta çinde hijyenik bir şekilde saklayabilirsiniz.  

Melodika Nasıl Çalınır?  

Melodika her yaştan kişinin çalabileceği üflemeli bir müzik aletidir. Son yıllarda ilkokul müzik derslerinde sıklıkla kullanılan bu çalgının, çalışma prensibi flüte benziyor. Melodikanın hortumuna üfleyerek çalgı içindeki hava geçişini sağlayıp notalara basarak ses çıkarmak için yeterli oluyor. Çalmaya yeni başlayan için hortum pratik bir çözüm oluyor. İdeal boyutlu hortuma üflerken bastığınız tuşları kolayca görebilirsiniz. Notaların yerlerini öğrenmeye başladıkça hortumu çıkarıp elinizde melodikayı çalabilirsiniz. Hafif yapısı ile eli yormayan bu müzik aletleri, renkli tasarımlarıyla dikkat çekiyor. Sağlığa uygun plastik malzemelerden üretilen melodika modelleri, tasarımlarına göre 19 veya 37 tuş seçeneğine sahip. Yeni öğrenmeye başlayanlar için 19 tuşlu modeller uygun olabilir. Uygun fiyatlarıyla her bütçeye hitap melodika çeşitleri, markalarına göre çeşitli renk seçenekleri sunuyor.   

Melodikayı Belirli Aralıklarla Temizleyin  

Üfleyerek çalınan melodikanın belirli aralıkla temizlenmesi gerekiyor. Sürekli ağzın temas ettiği hortum ve üfleme başlığında tükürük kalıntıları kalabilir. Bu parçaların uzun nemli kalması bakteri üremelerine ve kötü kokuya sebep olabiliyor. Müzik aletlerinin uzun ömürlü olması için bakımlarını ve temizliğini düzenli şekilde yapmalısınız. Melodikanın gövde parçası suya tutulmamalıdır. Su gövdeye zarar verebilir ve ses kalitesini bozabilir. Melodika tuşlu kısmını temizlemek için temiz bir bez kullanabilirsiniz. Hortum ve üfleme parçaları söküldükten sonra su ile yıkanabilir. İçindeki su akacak şekilde, kuruması beklemelisiniz. Ayrıca, uzun tüylü çubuklar kullanarak melodika hortumunu temizleyebilirsiniz. Bu parçalar ıslakken melodika çalmak, ürün gövdesine su kaçmasına neden olabilir. Ayrıca, ağzın sürekli temas ettiği hortum ve üfleme başlığını kapalı çanta içinde saklamalısınız. Taşıma çantası, melodikayı saklamak için hijyenik bir alan sunuyor.