Törende Seyitgazi Kaymakamı Ramazan Cankaloğlu, AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay ve AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan, Belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaş hazır bulundu.

“Şükranla yad ediyorum”

Seyitgazi Cumhuriyet Meydanında ki Atatürk anıtına çelenk koyma töreni ile başlayan etkinliklerde bir açılış konuşması yapan Seyitgazi Belediye Başkanı Hasan Kalın, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Dumlupınar’da meşalenin ateşini yaktığını ifade ederek, “Seyitgazililerimiz de bu meşaleyi görerek bir ateşte buradan yaktılar. Biz ne kadar gururlansak azdır, ne kadar şereflensek azdır. Bu topraklarda, Anadolu coğrafyasında, Anadolu irfanının yoğrulduğu ve Anadolu ateşinin yakıldığı topraklardır. Aynı zamanda Eskişehir bölgesinde başlatılan kurtuluşun da başlatıldığı topraklardır. 26 Ağustos ve 30 Ağustos Zafer bayramlarını da kutladığımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşlarını burada yad etmek istiyorum. Ruhları şad olsun. 1 Eylül’de Seyitgazi’mizin kurtuluşunda ilçemize can veren kan veren bu toprakları toprak yapan, uğrunda ölen varsa vatandır dediğimiz ve o dönemin güzel Doğançayır’ımızın yüze yakın şehit düşmüş kardeşlerimizi de, bu topraklarda onlarla birlikte bilmediğimiz kardeşlerimizi şükranla yad ediyorum. Onların ruhları şad olsun ki biz onların sayesinde bu topraklarda huzurlu bir şekilde 96 yıldan beri bu zaferi kutlamaktayız. Bu zaferden dolayı da gururlanmaktayız” diye konuştu.

“Üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir sonuç yok”

Başkan Hasan Kalın savaşın günümüzde artık beden bedene yapılmadığını hatırlatarak, “o günkü Bizans bugün farklı şekilde karşımıza çıkıyor, o günkü Yunan farklı şekilde çıkıyor. Bugün ekonomik bir savaş var. Bu savaş karşısında da o günkü gibi aziz milletimiz omuz omuza olduğu sürece, bir olduktan sonra, diri olduktan sonra, kardeş olduktan sonra da üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir sonuç yoktur. Onun için bizim bir olmaya, beraber olmaya ihtiyacımız var. Seyitgazili hemşerilerimiz de Anadolu irfanının yoğrulduğu bu topraklarda, şühedanın, babaların, şehitlerin var olduğu bu topraklarda bin yıldan beri kardeşçe yaşamaya devam ediyoruz. Biz gelecek nesillerimize bu kurtuluşumuzu, bu kutlu zaferimizi daha iyi anlatabilirsek aktarabilirsek, gelecek nesillerimiz de bu kurtuluş ruhu ile vatanını, devletini, milletini asla kimseye peşkeş çekmeyecektir, bırakmayacaktır. Kutsallarına ve aziz topraklarına sahip çıkacaktır” dedi.

“Vatanı gelecek nesillere yükseklerde teslim edeceğiz”

Kutlamalara katılan AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay da bir konuşma yaparak bu toprakların kolay elde edilmediğini belirtti. Milletvekili Günay, “Sekizinci yüzyıldan başlayıp 1071 tarihinde Malazgirt’e girdiğimiz de yeni bir dönem başladı. 26 Ağustos’ta Malazgirt zaferini kutladık. İki gün önce 30 Ağustosta Zafer bayramını kutladık. Bugün burada Seyitgazili hemşerilerimizle, Seyitgazini kurtuluşunu kutluyoruz. İnşallah yarın 2 Eylül’de Eskişehir’in kurtuluşunu kutlayacağız. Bunlar kolay elde edilmedi, 96 yıldan bahsediyoruz. Nerede ise 100 yıl olacak. Şundan eminiz ki bu coğrafyada, bu tarihi mirasla bu mücadeleleri vereceğiz. Bunun bilincindeyiz. Kanı ile canı ile bu vatanı savunan atalarımızdan emanet aldığımız kutsal vatan ve bayrağı gelecek nesillere en iyi şekilde, savunarak, mücadele ederek çok daha yükseklerde teslim edeceğiz. En büyük hedefimiz bu” diye konuştu. 

“Kriz demek fırsat demek”

Bugünlerde de zor günlerden geçildiğinin altını çizen Milletvekili Emine Nur Günay şunları aktardı: “15 Temmuz hain darbe girişimi, arkasından yaşadığımız sosyal-psikolojik-ekonomik saldırılar ve artık doruk noktasına geldiğimiz ekonomik savaş olan kur savaşı. Her şerde bir hayr var diyoruz. Artık şunu bütün milletimiz görüyor ki; Türkiye’mize karşı, tarihimiz ve coğrafyamızın getirdiği özellik nedeniyle büyük bir atak var. Millet olarak birlik ve beraberlik içinde onun mücadelesini vereceğiz. Ama şunu da gördük ki bütün dünya bu mücadelenin ve Türkiye’ye olan saldırının ne boyutta olduğunu gördü. Kriz demek aynı zamanda fırsat demektir, kriz demek ani karar verebilmek demektir. Biz şu anda bunu yapıyoruz. Toplum olarak, hükümet olarak bunu yapıyoruz. Bu ekonomik savaşı, krizi fırsata çevireceğiz. Bunu neyle yapacağız? Sizlerin desteği ile yapacağız. Neye güveniyoruz? Atalarımızdan aldığımız emanetlere güveniyoruz. İnşallah çok daha güzel günlerde bütün kutlamaları yapacağız ve çok daha refah dolu, özgür ortamlarda bir araya geleceğiz”

Yoğun katılım

Seyitgazi’nin Kurtuluşu ve Seyyid Battal Gazi Anma etkinliklerinde ise halk oyunları gösterileri gerçekleştirilirken, alana gelen Eskişehir Sultan Okçuluk Ata Sporları Derneği Battalgazi'nin süvarileri Türk savaş sanatları gösteri ekibi ve Kütahya Evliya Çelebi Mehteran Takımı gösterileri vatandaşlardan beğenisini kazandı. Seyitgazi’nin Kurtuluşu etkinlikleri kapsamında Zeybek gösterileri, Mehteran gösterisi, Battal Gazi’nin Süvarileri ve Ok Gösterisi’ne yer verilirken Seyyid Battal Gazi’yi anma etkinliklerinde ise Kur-an’ı Kerim tilaveti, Seyyid Battal Gazi Hazretleri ile tüm şehitler için mevlid programı gerçekleştirildi. Vatandaşların yoğun katılım gösterdiği programda sergi açılışına, geleneksel Seyyid Battal Gazi lokma ikramı ile derneklerin ikramlarına da yer verildi. Törende Seyitgazi Kaymakamı Ramazan Cankaloğlu, Milletvekili Emine Nur Günay ve Seyitgazi Belediye Başkanı Hasan Kalın ok atışı gerçekleştirdi.