Enerji alanında düzenlemeler içeren kanun teklifinin TBMM Genel Kurul görüşmelerinde konuşan Çakırözer, teklifte yer alan düzenleme ile şirketlerin doğalgaz yatırımlarının alt yapı maliyetinin belediyeler tarafından karşılanacak olmasına karşı çıktı. Çakırözer, “Özelleştirme aşamasında korunup kollanan doğal gaz dağıtım şirketleri burada yine korunmakta. Onların yapması gereken altyapı hizmetlerinin maliyeti belediyelerimizin, yani halkın omuzuna yüklenmekte. Tabii ki, Türkiye'nin her köşesine doğal gaz gitsin ve gitmeli, bunun için belediyeler de katkı sağlasın ama işin maliyeti belediyelere çıkarılırken doğal gaz şirketlerine beş kuruş fatura çıkarılmaması kabul edilemez. Madem şirketlere ayrıcalık tanıyorsunuz, o zaman şu salgın döneminde vatandaşlarımıza hizmet için seferber olan belediyelerimizin gelirlerini de artırın. Eskişehir'de, Ankara'da ve diğer büyükşehirlerde el koyduğunuz hayırseverlerin bağış hesaplarını geri verin. Sadece Eskişehir'de, fakir fukara için hayırseverlerin bağışladığı 1 milyon 600 bin liralık aşevi bağış hesabını devlet resmen gasp etmiş durumda. Artık belediyelerle uğraşmak yerine onların hizmetlerinin önünü açın” diye konuştu. 

BELEDİYELERİN YETKİLERİ AZALTILIYOR: TBMM’den geçen Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde Doğalgaz Piyasası Kanuna ilave edilen maddeler ile imar geçmemiş yerleşim birimleri ile Büyükşehirlere yeni bağlanan köy statüsündeki yerleşim birimlerine doğal gaz bağlanması durumunda bu altyapı maliyetlerinin belediyelerce karşılanması düzenlemesi getirildi. Düzenlemenin TBMM Genel Kurul görüşmelerinde söz alan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, iktidarın Meclis’e getirdiği torba yasalarda belediyelerin yetkilerini azaltarak, gider kalemlerini arttıran düzenlemeler getirdiğini söyleyerek, tepki gösterdi.  Son zamanlarda Meclis’te görüşülen torba kanunlarda belediyeleri ilgilendiren bir ya da iki madde yer aldığına dikkat çeken Çakırözer, “Bu maddelerin ortak bir özelliği var. Meclis’e gelen bu maddelerde Belediyelerin gelirlerini artıracak bir kalem bulamazken, onların gelirlerini olabildiğince kısacak ya da onların başka alanlara yatırımını engelleyecek adımlar olması bizleri düşündürmekte” dedi. 

BELEDİYELERLE UĞRAŞACAĞINAZ, HİZMETLERİN ÖNÜNÜ AÇIN: Elektrik Piyasası Kanunu’nda yapılan düzenlemeye dikkat çeken Çakırözer, “Bu  kanunda getirilen düzenlemeyle; imar geçmemiş yerleşim birimleri, büyükşehirlere yeni bağlanan köyler ve şehirlerin yeni genişleme bölgelerine doğal gaz bağlanması durumunda altyapı maliyetlerinin belediyelerce karşılanması hususu getiriliyor. Özelleştirme aşamasında korunup kollanan doğal gaz dağıtım şirketleri burada yine korunmakta. Onların yapması gereken altyapı hizmetlerinin maliyeti belediyelerimizin, yani halkın omuzuna yüklenmekte. Tabii ki, Türkiye'nin her köşesine doğal gaz gitsin ve gitmeli, bunun için belediyeler de katkı sağlasın ama işin maliyeti beledilere çıkarılırken doğal gaz şirketlerine beş kuruş fatura çıkarılmaması kabul edilemez. Bu doğru değil, bunu kabul edilemez bulduğumuzu bir kez daha ifade etmek isteriz. Madem burada doğal gaz yatırımlarının maliyetini belediyelere yüklüyorsunuz, o zaman şu salgın döneminde vatandaşlarımıza hizmet için seferber olan belediyelerimizin gelirlerini artırın. En azından kesintilerini azaltın, hizmetlerin önünü açın” diye konuştu.

AŞEVİ BAĞIŞLARINI BELEDİYELERE GERİ VERİN: Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Odunpazarı Belediyesi ile Türkiye’nin dört bir anında belediyelerin el konulan bağış hesaplarına dikkat çeken Çakırözer, “ Madem belediyelerin üzerine ekstra yük yüklüyorsunuz o zaman Eskişehir'de, Ankara'da ve diğer büyükşehirlerde el koyduğunuz hayırseverlerin bağış hesaplarını geri verin. Sadece Eskişehir'de, fakir fukara için hayırseverlerin bağışladığı 1 milyon 600 bin liralık aşevi bağış hesabını devlet resmen gasp etmiş durumda. Artık belediyelerle uğraşmak yerine, onların hizmetlerinin önünü açın” çağrısında bulundu.