Geçtiğimiz ay Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen, ‘istihdam paketi’ olarak bilinen ve esnek çalışma düzenlemelerini içeren torba yasa teklifinde milyonlarca işçinin kıdem tazminatı, emeklilik ve iş güvencesi haklarını ortadan kaldıracak maddeler sendikaların mücadelesi sonrası geri çekildi. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, DİSK ve Türk-İş bölge temsilciliklerini ziyaret ederek, emekçilerinin hakları için verdikleri mücadeleye teşekkür etti. 

DİSK Bölge Temsilcisi Günay Ayaz, Türk-İş il Temsilcisi Orhan Demir ve sendika temsilcileriyle bir araya gelen Çakırözer, “Hükümet, yasa teklifinin gerekçesini ‘işsizliğin azaltılması, istihdamın artırılması ve işçinin korunması" olarak Meclis’e getirdi. Ama sonra gördük ki bu teklif başta kıdem tazminatı olmak üzere emekçilerimizin pek çok temel hakkını gasp etmekteydi. Sizlerin verdiği mücadele ile hak gaspına neden olan bu maddelerden bazıları tekliften çıkarıldı. Verdiğiniz bu mücadele adına hepinize bir kez daha yürekten teşekkür ederim. İktidarın, ekonomik krizin ve pandeminin yarattığı zorlu şartlarda geçim derdinde olan emekçilerimizin hak gaspı girişimlerine karşı kararlılıkla emekçilerimizin iradesini savunan sendika örgütlerimizle dayanışmamızı sürdüreceğiz” dedi. 

EMEKÇİLER ALIN TERİNİN KARŞILIĞINI ALMALI: Çakırözer ziyaretlerinde emekçi örgütleriyle asgari ücret beklentilerini de konuştu. Emekçilerin alın terinin karşılığını alması gerektiğini söyleyen Çakırözer, “Bu yılın başından itibaren döviz kurlarında yaşanan artış en çok asgari ücret ile geçinenleri etkiledi. Dolar kurunun artması kayıt dışı dahil olmak üzere yaklaşık 10 milyon civarında çalışanın gelir kaybı yaşattı. Gerçek enflasyon yüzde 40’larda. 4 Aralık’ta asgari ücret görüşmelerine başlanacak. Tüm bunlar göz önüne alınarak bu yıl asgari ücret görüşmeleri en az 3 bin 100 liradan başlamalıdır. Asgari ücrette vergi kesintilerine de son verilmelidir. Emekçilerimiz alın terinin karşılığını almalıdır” dedi. 

COVİD-19 İŞ KAZASI SAYILMALI: Çakırözer, iş yerlerinde Covid-19’a yakalan emekçiler için covid-19’un iş kazası sayılması gerektiğini söyleyerek, “Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında emekçilerimiz iş yerlerinde, fabrikalarda alın teri dökmeye devam ediyor. Bu süreçte yüzlerce emekçimizi covid19 nedeniyle yitirdik. Fabrikalarda, iş yerlerinde Covid-19 salgınına yakalanan emekçilerimiz için Covid-19 iş kazası olarak sayılmalı” çağrısında bulundu. Ayaz, Demir ve sendika temsilcileri ziyaretleri için Çakırözer’e teşekkür ederken, kazanılmış hakları için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.