CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM’de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bütçesi görüşmelerinde söz alarak SGK’nın 7 Mayıs 2020’de yayınladığı ve covid19’u meslek hastalığı statüsünden çıkardığı genelgeye tepki gösterdi. Genelgeyi Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’un gündemine getiren Çakırözer, Covid-19’un bütün çalışanlar için iş kazası sağlık çalışanları için de meslek hastalığı olarak tanımlanmasını istedi. 

'Büyük vefasızlık'

Çakırözer, Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’a SGK’nın 7 Mayıs 2020 tarihli koronavirüs genelgesinden hukuken ve vicdanen sorumlu olduğunu hatırlatarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu genelge çalışanların Covid-19'a yakalanmaları hâlinde bunun iş kazası sayılmayacağı hükmünü getirdi. Bir yanda başta sağlık çalışanları olmak üzere kamuda olsun özel sektörde olsun yüz binlerce yurttaşı virüs tehdidinde çalışmaya zorluyorsunuz, öte yandan bunların salgına yakalananları için bir sosyal devletin üstlenmesi gereken minimum sorumluluğu üstlenmiyorsunuz. Bu genelge başta sağlık çalışanları olmak üzere bu dönemde ölümü göze alarak çalışmak zorunda kalan fabrika işçilerine, PTT ve diğer kargo çalışanlarına ve diğer yüz binlerce emekçimize karşı büyük vefasızlıktır. Devlet, sağlık çalışanlarımız ve diğer çalışanların sağlığı söz konusu olduğunda 3 kuruşun hesabını yapamaz, yapmamalıdır. Covid-19 sağlık çalışanları için meslek hastalığı, diğer çalışanlar için ise iş kazası sayılmalıdır.”