Eskişehir’de Diyabetli çocuklar ve aileleriyle bir araya gelen Çakırözer, ailelerinin talep ve sorunlarını Meclis gündemine taşıyarak, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi. Diyabetli çocukların şeker ölçümü yapmak için ayda 250-350 kez iğne aparatlı cihazlar kullandıklarını ve çocukların parmaklarının delik deşik olduğunu söyleyen Çakırözer, “ Gelin çocuklarımızı bu eziyetten kurtaralım. Çocuklarımızın acısız, ağrısız kullandığı insulün pompasının ve sensörünün devlet tarafından verilmesini sağlayalım” dedi. 

MECLİS’E TAŞIDI: CHP’li Çakırözer Eskişehir’de TİP 1 Diyabet hastası çocuklar ve aileleriyle bir araya gelerek sorun ve talepleri dinledi. Hastaların yaşadığı mağduriyetleri Meclis gündemine taşıyan Çakırözer, hastaların tedavi masraflarının devlet tarafından karşılanması çağrısında bulundu. 

DİYABETLİ ÇOCUKLARIN PARMAKLARI DELİK DEŞİK: TİP 1 Diyabet hastaları ve ailelerinin yaşadığı mağduriyetleri Meclis gündemine taşıyan Çakırözer, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde, “ Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de çocuklar büyük oranda TIP 1 Diyabet hastalığına yakalanmaktadır. Ülkemizde 11 milyona yakın TİP 1 diyabet hastası olduğu bilinmektedir. TİP1 Diyabet hastası olan çocukların gün içerisinde sürekli şeker ölçümü yapması gerekmektedir. Çocuklar okulda, parkta, sokakta bu ölçümü yaparken, iğneli bir aparat kullanarak vücuttan ölçümü yapmaktadır. Ayda en az 250-350 kez bu ölçüm yapılmakta çocukların hem parmakları delik deşik olmakta, hem de acı çekmektedirler. Oysa hastaların her gün iğne yapmamalarını sağlayacak insülün pompası bulunmaktadır. Ancak fiyatın yüksek olması nedeniyle ailelerin bunu karşılayamamaktadır. SGK’nın bu fiyatın yarısını karşılaması çoğu diyabet hastasının bu cihazı teminini zorlaştırmaktadır” dedi. 

TEDAVİ MASRAFLARINI DEVLET KARŞILASIN: SGK'nın geri ödeme listesinde yer almayan ancak güvenilirliği uluslararası ölçüm merkezlerinde test edilmiş ölçüm cihazları ve çubuklarını almak isteyenlerin belirli miktarlarda fark ödediklerini ifade eden Çakırözer, fark ödemeden cihaz almak isteyen bazı vatandaşların ise güvenmemelerine rağmen istemedikleri ürünlere yönelmek zorunda bırakıldığını söyledi. Çakırözer, “SGK’nın diyabet hastalarının şeker ölçüm cihazlarının karşılamamasından kaynaklı diyabet hastaları için hayati önem taşıyan şeker ölçüm çubuklarıyla ilgili ciddi sıkıntılar yaşandığına ilişkin haberler kamuoyunda geniş yer bulmuştur. Hastaların mağduriyetlerinin giderilmesi için tedavi masrafları devlet tarafından karşılanmalıdır” dedi.

YANLIŞ ŞEKER ÖLÇÜMÜNDEN YAŞAMINI YİTİREN VAR MIDIR?: Çakırözer Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:

  • Türkiye’de ve seçim bölgem olan Eskişehir’de TİP 1 Diyabet hastası kaç kişi bulunmaktadır? Bunlardan kaçı çocuk, kaçı erişkindir?
  • Bu hastalardan kaçı şeker ölçüm cihazı kaçı insülün pompası kullanmaktadır? Son 5 yıllık dönemde yıllara göre ithal edilen şeker ölçüm cihazlarının sayısı nedir? Hangi ülkelerden ne kadar cihaz ithal edilmiştir? İnsülin pompasına sahip olmayan diyabet hastalarının kaçı çocuktur?
  • SGK listesinde yer alan şeker ölçüm cihazları var mıdır? Varsa bu cihazlar hangileridir? Bu ürünler hangi ülkelerden ithal edilmiştir? 
  • Piyasada satılan ve SGK listesinde yer alan bu cihazlardan ötürü yanlış şeker ölçümü yaptığı ve tedavi uyguladığı için yaşamını yitiren ya da başka rahatsızlıklara yakalanan hasta sayısı kaçtır?

DİYABETLİ ÇOCUKLARIN TEDAVİ MASRAFLARI NEDEN KARŞILANMIYOR?: Yurttaşlarına en iyi ve ücretsiz sağlık hizmeti sunmak bir ülkenin en temel görevleri arasında bilinmekteyken Diyabet hastalarının tedavi masrafları SGK’nın geri ödeme kapsamına alınmamasının gerekçesi nedir? SGK diyabetli çocukların tedavi masraflarının neden tamamını karşılamamaktadır?