Açıklamanın büyük bir yanlış olduğunu belirten Çakırözer, yaptığı açıklamada, “Bu açıklama hem hukuki, hem de tarihi gerçeklerle örtüşmemektedir. Bu mesele siyasetçilerin değil tarihçilerin meselesi. Bu haksız rencide edici açıklama asla kabul edilemez. Kınıyorum. Tarihimizde yaşanan karşılıklı ortak acılar olduğunu biliyoruz. Önemli olan bu acılardan Anadolu’da yaşamış ve yaşamakta olan tüm halkların kardeşliğini pekiştirecek bir noktaya gidebilmek. Biden’ın bu tavrı Türk ve Amerikan halklarının dostluğuna yarar sağlamayacağı gibi, Türkiye ile Ermenistan halkları arasındaki yakınlık ve dostluğun tesisine de olumsuz etki edecektir. Bu yapılan müttefikliğe de sığmayan bir adımdır ve yanlıştır. Türkiye’yi, halkımızı önemsemeyen yok sayan bu tavır asla kabul edilemez” dedi. 

"ETKİLİ YANIT VERİLMELİ"

Türkiye’nin on yıllardır ABD yönetiminin ve ABD Kongresinin soykırım iddialarına ilişkin açıklama ve kararlarını engellemek için büyük çaba harcadığına işaret eden Çakırözer, “Müttefikimiz, stratejik ortağımız dediğimiz ülkenin liderinin on yıllardır engellemeyi başardığımız bu açıklamayı şimdi neden ve nasıl böylesine pervasızca yapmaya cüret ettiğini hepimizin sorgulaması gerekir. Son dönemde dışarıda Türkiye aleyhine alınan kararlar ve yapılan açıklamalar AKP iktidarının ve tek adam yönetiminin basiretsiz ve ideolojik dış politikasının Türkiye’yi getirdiği noktayı göstermesi açsından ibret vericidir” dedi.

Çakırözer, Biden’ın 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak adlandıran açıklamasından bir gün önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı telefon konuşmasına dikkat çekerek “ O görüşmede hemen yanıtı verilmeliydi. Bir buçuk ay sonra Haziran ayındaki görüşmede bunun yanıtı verilmez. Bundan sonra bu haksız tutuma, bu rencide edici açıklamaya karşı en etkili adımların atılması gerekir” dedi.