Asgari ücretin, emekçilerin insanca yaşama koşullarını sağlamaktan uzak olduğunu söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, işsizlik ödeneği, kısa çalışma ödeneği ve küresel salgın döneminde verilen nakdi ücret desteğinin ise emekçilerin temel gereksinimlerini bile karşılamaktan uzak olduğunu vurguladı. Süllü, zamlarla yüksek enflasyon altında ezilen emekçilerin koşullarının biraz olsun düzeltilmesi için, kısa çalışma ödeneği, işsizlik ödeneği ve nakdi ücret desteği ile ilgili İşsizlik Sigortası Kanunu’nda değişiklik teklifi verdi.

Asgari ücret, %14 TÜFE oranında artmış olmasına karşın, İşsizlik Sigortası Kanun’unun Geçici 24. Maddesinde herhangi bir değişkene endekslemeyen nakdi ücret desteğinin, sabit kaldığını söyleyen Süllü, verdiği Kanun değişikliği teklifinde, aylık 1.170 TL olan nakdi ücret desteğinin asgari ücretin %75'ine yükseltilmesini istedi.  Süllü, ayrıca   Kanun değişikliğinde “sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %60’ı olan kısa çalışma ödeneğinin oranının, “%75’e çıkarılması” ve “sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olan işsizlik ödeneğinin de asgari ücretin %75’ine endekslenmesi” teklifinde bulundu. 

Süllü, “emekçiler, düşük ücretlerle yağan zamlar altında yaşam mücadelesini sürdürürken, diğer yanda, işsizlik riski ile karşı karşıya kalmaktadır. Kısa çalışma ödeneğinin Mart sonunda kaldırılması, henüz tam anlamıyla canlanmayan sektörlerde işsizliğin artışına yol açacağından, sektörel anlamda uzatılması gerekir. İşçi çıkarma yasağına karşın, kıyım halini alan “Kod29” ile işten çıkarmalar engellenmelidir. İktidar, kaynakları farklı yerlere aktarmak yerine, emekçilere ve durma noktasına gelen piyasalardaki sektörlere aktararak   vatandaşın yüksek enflasyon altında ezilmesini, önlemelidir.” dedi.