Sakarıbaşı'ndan Eskişehir'e İçme, Kullanma ve Endüstri Suyu Sağlanması Projesi hakkında bilgi alındı. DSİ 3. Bölge Müdürü Kağan Şan Sakarıbaşı’ndan su getirme projesinin DSİ Genel Müdürlüğü tarafından 2021 yılı yatırım programına alınmadığı söylemini netleştirdi. Şan “Sakaryabaşı Kaynaklarından Eskişehir İline İçmesuyu Temini Planlama Raporu Yapımı işi, 2021 Yılı Yatırım Programında yer almaktadır. DSİ Genel Müdürlüğü tarafından 5 Temmuz 2021 tarihinde Ön Yeterlilik oturumu yapılmış olup, 14 Eylül 2021 tarihinde mali teklif oturumu yapılacaktır. İhale süreci devam etmektedir. Söz konusu iş kapsamında, Eskişehir iline Sakarbaşı kaynakları başta olmak üzere Başkurt kaynakları gibi alternatif kaynaklardan da içmesuyu temin imkanı, hidrolojik, jeolojik ve ekonomik olarak ayrıntılı ve alternatifli olarak çalışılarak Planlama Raporu hazırlanacaktır. Ayrıca, Eskişehir ilinin mevcut ana su kaynağı olan Porsuk Barajının miktar ve kalite açısından durumun tespiti, alınacak önlemler ve çözüm önerileri değerlendirilecektir. Bütün alternatiflerin ayrıntılı maliyet çalışması DSİ 3. Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanacaktır.”

Sel kapanları projesi tamamlandı 

Odunpazarı Sel Kapanı Projesi’nin ayrıntıları hakkında bilgi veren Bölge Müdürü Şan, baraj, gölet ve sulama tesislerinin yanı sıra taşkın koruma tesisleriyle de vatandaşlarımızı taşkınların vereceği zararlardan korumaya çalışıyoruz. Eskişehir Odunpazarı 1 Nolu Dere Sel Kapanı işi ile 72 metre dipsavak cebri boru ve 55.000 metreküp dolgu imalatı yapıldığını, dolusavak imalatları, vana odası ve su alma yapısı bitirilerek işin tamamlandığını açıkladı.

Gündüzler BArajı ile 12 bin dekar alan sulanacak 

Bölge Müdürü Şan, "Eskişehir Merkez Gündüzler Barajının tamamlanması ile barajda depolanacak su ile 12.020 dekar zirai arazinin sulanması sağlanacak. Temelden yüksekliği 65 metre ve su depolama kapasitesi 8,3 milyon metreküp olan Eskişehir Merkez Gündüzler Barajının tamamlanması ile 2021 birim fiyatları ile dekar başına bin 80 lira gelir artışı ve ülke ekonomisine yıllık 13 milyon TL katkı sağlanması hedefleniyor" diye konuştu.

Tarımsal sulama ile ekonomimize 900 milyonluk katkı sağlanacak 

DSİ Bölge Müdürü Şan, tarımsal sulama projeleri konusunda Eskişehir’de önemli adımlar atıldığını dile getirirken "17 Mayıs 2021 tarihinde başlayan 2021 yılı sulama sezonunda toplam 327 bin 500 dekar tarım arazisinin sulanması planlanmış, toplam 327 bin 500 dekar tarım arazisinde yapılacak sulu tarım ile birlikte 2021 yılı birim fiyatları ile ülkemiz ekonomisine 900 milyon 250 bin TL katkı sağlanmasının hedeflenmiştir" dedi. 

"Şehrimiz için dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz" 

Küresel iklim krizi nedeniylekuraklığın  tüm dünyanın sorunu olduğuna ve yaşanan pandemi ile su sorunun ivme kazandığına dikkat çeken Prof. Dr. Emine Nur Günay ve Dr. Jale Nur Süllü görüşme ile ilgili şu açıklamaları yaptı:

"Tüm ülkemiz de olduğu gibi Eskişehir’de kuraklıktan olumsuz etkileniyor. Hem içme suyu konusunda hem de tarımsal sulama konusunda hemşerilerimizi aydınlatmak ve bilgi kirliğini önlemek için şehrin vekilleri olarak konunun uzmanı ve yetkilisinden bilgi almanın faydalı olacağını düşündük. Kırsal ilçelerde yaptığımız ziyaretlerde tarımsal sulamanın önemli bir sorun olduğunu görüyoruz. Bu konu ile ilgili yetkili kurumlar ile irtibat halindeyiz. Şehrimizde bu konu ile ilgili yatırımların yapılması ve projelerin hayata geçirilmesi noktasında birlikte hareket etmeyi önemsiyoruz. Bu bakış açısıyla güncel durum ile ilgili DSİ 3. Bölge Müdürümüz Kağan Şan’dan detaylı bilgiler aldık. Dünyada yaşanan ve her geçen gün artan kuraklık sorunun farkın olarak bir yandan mevcut su kaynaklarımızı verimli kullanmalı, diğer yandan azalan su kaynakları sebebiyle tarımsal üretimin yeniden planlanması ve bu bilincin çiftçilerimize aktarılması gerekmektedir. Şehrimizi ilgilendiren önemli konularda birlikte hareket etmeyi hemşerilerimize karşı bir sorumluluk olarak görüyoruz. Bu vesile ile hem yatırım hem de bilinçlendirme çalışmaları için Kağan Şan ve ekibine teşekkür ediyoruz"