Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz sonucu, satın alınan tıbbi cihazların ve medikal malzemelerin ödeme vadelerinin, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde 9 ayı, üniversite hastanelerinde ise 24 ayı bulması ile makul süreleri aştığına dikkat çeken Süllü, tıbbi cihaz ve medikal sektörünün sorunlarını ve halk sağlığı açısından önemini verdiği soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı.

“Hastalıkların tanısı, tedavisi, izlenmesi amacıyla kullanılan medikal ürünlerin önemi nedeni ile sektöre yapılamayan ödemeler, süreci bir halk sağlığı sorununa dönüştürmüştür.” diyen Dr. Jale Nur Süllü, özellikle ameliyat ve acil durumlarda medikal ürün ve tıbbi cihaz eksikliğinin vatandaşı hayati sorunlarla yüz yüze bıraktığını söyledi. 

Bu durumun hastane ve doktorları, eski jenerasyon cihazlar ya da tekniklerle çözüm aramaya ittiğini bundan da hastaların zarar gördüğünü açıklayan Süllü, medikal sektörünün sorunlarını ile halk sağlığı açısından önemini,  Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca’ya verdiği yazılı soru önergesi ile sordu: 

“Üniversite ve kamu hastanelerinde medikal sektörü ile ilgili yaşanan tedarik sorununa yönelik bir çözümünüz var mı? Hastanelerin ekonomik sebeplere bağlı masraf kalemlerinde kur, enflasyon, asgari ücret artışı oranında fiyat düzenlemesi yapılırken medikal sektöründe düzenleme yapılmamasının sebebi nedir? Satın alınan tıbbi cihaz fiyatlarını belirleyen Sağlık Uygulama Tebliği (SUT ilk kez yayınlandığı 2007 yılında tıbbi cihaz fiyatları belirlenirken dolar kuru 1,32 TL idi. O günden bugüne dolar kuru 4.5 kat artarken tıbbi cihaz ve hizmet ödemelerinde sistematik bir düzenleme, güncelleme yapılmamasının sebebi nedir? Bakanlığınızın sağlık yatırımları gerçekleşirken sağlık sektörü unsuru da planlamaya dahil edilmekte midir?