Adar, termik santral ile ilgili gelişmelerle ilgili, “Sondaj çalışmaları son derece manidardır. Dün yapılan ihale gerekli talep olmadığı için iptale ildi. Ama biz CHP olarak bir ihalenin iptali değil, projenin iptalini istiyoruz. Burası Bakanlar Kurulu Kararı ile büyük Ova kapsamı içerisine alınan bir yerdir. Ve büyük Ovalarda bir tek çivi bile çakmak mümkün değilken burada koskocaman termik santral yapılmak istenmektedir. Burası aynı zamanda arkeolojik sit alanıdır. Bu bölgenin diğer özelliği bütün dünyada tek çıkan Eskişehir’in o bölgesi olan lületaşı rezerzlerinin bulunmasıdır. Burada termik santral kurulacak olursa nadide lületaşı da yok olup gidecektir.  Onu için biz bu konuda son derece duyarlıyız ve hassasız. Sadece ihalenin değil projenin muhakkak iptal edilmesi için kararlıyız. Belediyelerin çevre derneğinin açmış olduğu davalar da geçici durdurma kararları verildi. Üzgünüm ki, iktidar yasa kararlarına da uymuyor” dedi. 

"Termik Santrali allayıp pulladı"

Eski Kızılay Eskişehir Şube Başkanı Yüksel Girgini de eleştiren Adar, “Şehir Hastanesinde olduğu gibi, bütün ülkelerde kömürlü termik santrallerden vazgeçilirken, Eskişehir’de allayıp pullayıp o bölgede etkin olan insanlar belli bir dönem Kızılay başkanlığı yapan ve Beyaz Altın Mahallesi’nin muhtarlığını yapan kişi otobüsler dolusu o bölgenin insanlarını Çan’a götürdü, yeni nesil santral diye burayı gösterdi. Oysa Çan’daki vatandaşlarla bire bir yapığımız görüşmelerde insanlar ne kadar büyük zarar gördüklerini ifade ediyorlar. Böyle bir projede neden ısrar edilir anlamak mümkün değil” dedi. 

"ÇED raporlarını özel sektör kuruluşları hazırlamamalı"

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ise, Türkiye’nin yer altı zenginlikleri hep yabancılar tarafından işletilerek, yap işlet anlayışı ile çıkarılması için gerekli yatırımları yapılmasına yönelik bir çalışma var ne yazık ki. Düzen de ona göre kurumuş Türkiye’de. Fizibilite yaptırıyor şirketler. Alpu Ovası’nda sondaj yapılıyor fizibilite raporu hazırlamak için sondaj yapıyoruz diyorlar. Kömür cevherini ölçüyorlar. ÇED raporu var, fakat ÇED raporları bilimsel kaynaklı olması lazım. Jeoloji Mühendisleri, Maden Mühendisleri, doğa ile ilgili üniversitelerin bilim adamları ve de bununla beraber meslek kuruluşlarının oluşturduğu ulusal bir ÇED raporu hazırlayan bir kurumumuzun olması lazım. Türkiye kazançlı mı çıkacak, çıkmayacak mı? ÇED raporunu özel sektör kuruluşlar hazırlıyor. İlgili kurumların bunduğu bir milli kuruluşa ihtiyaç var. Bilimsel ağırlığı olan bir çevre değerlendirme milli kuruluşu oluşturmasını teklif ediyorum” diye konuştu. 

"Eskişehir halkının başarısı"

Utku Çakırözer de, “Yedi kez bu zamana kadar açılan ihalede sonuç olmaması ve dosyanın kapanmış olması Eskişehir halkının başarısıdır. Açılan davalarla büyük mücadeleler verildi. Eskişehir’in kararlılığı ülkeyi yönetenleri de etkiledi. Sayın Recep Tayyip Erdoğan bu bereketli ovanın korunması gerektiğini vurguladı. Bazı AKP yöneticilerinden de net olmasa da bu tür ifadeler duyduk. Dosya kapandı gözüküyor. Özelleştirme idaresi de bu kararlılığı görmeli ve Proje tamamen özelleştirme kapsamından çıkarılmalıdır. Bu mücadelenin baş aktörü CHP olmaya devam edecektir” dedi. 

"Mücadelemiz devam edecek"

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç,  “Çok büyük mücadeleler yapıldı. Açtığımız mahkemelerde güzel gelişmeler oldu. Son gelen bir yazı var. Sondajlarla ilgili itirazlarıma bir cevap  geldi. Yeni fizibiliteler yapıldığı, yabancı şirketlerin bilgilendirdiği gibi cümleler geçiyor. Bir taraftan baktığınızda bunlar yerliciydi milliciydi. Yeni sondajlarla da yeni bir atılım yapacakları anlamına geliyor. Bununla ilgili ayrı bir basın açıklaması da yapacağız. Hükümet istediği kadar yapmak istesin biz de yaptırmamak için çalışacağız. Mücadelemiz devam edecek. Haklılığımız her yerde tespit edildi, hiç bir endişemiz yok” 

"Projeyi rant için savundu"

Alpu Belediye Başkanı Gürbüz Güller ise, “Eskişehir’in geleceği ile ilgili mücadele veriliyor. Maalesef bizden önceki belediye başkanı termik santrali çok güzel allandırdı pullandırdı. Bunun arkasında rant vardı. Orada insanları kandırarak dolandırarak ellerinden aldıkları üç beş dönüm yerleri Devlete fazlasıyla kat kat, onun haricinde bir şey olduğunu zannetmiyorum. Yani onların yardakçılığını yaptılar. Aslında burada CHP’nin değil de tüm partilerin liderleri de olmalıydı. Burada CHP’nin durumu değil, Eskişehir’in durumu söz konusu. Bir tane termik santralle ilgili açıklamalarını görmedim. Burada bir ihanet var. Eskişehirliler tedirgin”