Milletvekili Çakırözer'in basın ofisinden yapılan açıklamada, Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı TCDD'nin, Tepebaşı ve Odunpazarı ilçe sınırlarında yer alan 123 hektarlık kendi arazisi üzerinde imar değişikliği için ihale sürecini başlattığı iddia edildi. İçerisinde, bir yüksek okul ile bir ortaokul, bir devlet hastanesi, bir tren istasyonu, DDY lojmanları, bir halı saha ve bir spor salonu, açık ve kapalı düğün salonu, misafirhane, demiryolları ve devrim otomobili müzesi ile TÜLOMSAŞ fabrikasını barındıran bu arazinin imarı için açılan ihaleyi Meclis gündemine taşıyan Çakırözer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na soru önergesi yöneltti. Yapılacak imar planı ile Eskişehir’de TÜLOMSAŞ ve önemli kamu kurumu binalarının arazilerinin de bulunduğu çok değerli bir bölgenin özelleştirilmesinin gündemde olup olmadığını soran Çakırözer, “TÜLOMSAŞ tesisleri, tarihi tren garı binası, demiryolları lojmanları, demiryolları hastanesi ve okulların da içinde bulunduğu bu arazi üzerindeki imar değişikliği ile amaçlanan nedir? TÜLOMSAŞ’ın 500 dönümlük arazisinin de bulunduğu bu alanlar iskana açılarak satılacak mı? Eskişehirimiz ile bütünleşmiş 126 yıllık Türkiye markamız TÜLOMSAŞ’ın kapatılarak Ankara’da adresi dahi olmayan TÜRASAŞ isimli bir şirkete bağlanmasının hemen ardından gelen bu karar ile TÜLOMSAŞ’ın arazilerinin yağmalanmasına nasıl göz yumarsınız?” diye sordu.

ÖNCE İŞLEVSİZLEŞTİRME, ŞİMDİ YAĞMALAMA: Daha önce Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile Eskişehir’deki TÜLOMSAŞ ile Adapazarı'ndaki TÜVASAŞ ve Sivas'taki TÜDEMSAŞ’ın Ankara’da Türkiye Raylı Sistemler Anonim Şirketi (TÜRASAŞ) ismiyle kurulan şirkette birleştirildiğini hatırlatan Çakırözer, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi el değiştirince işsiz kalan bürokratlara koltuk bulunsun diye Ankara’ya şirket kuruldu. Adresi bile yok. Ama yöneticileri hemen atandı. Demiryolcu kenti Eskişehir’imiz ile bütünleşen TÜLOMSAŞ işlevsiz hale getirildi.. Meclis’te ‘Birilerine peşkeş mi çekeceksiniz?” diye sormuştuk. Şimdi TÜLOMSAŞ arazisinin imara açılmasından anlıyoruz ki ya özelleştirilerek birilerine peşkeş çekilecek. Ya da arazileri yağmalanarak AVM yapılacak.  SEKA, TEKEL, şeker fabrikaları. Ülkemizin milli varlıkları birer birer satıldı. Şimdi sıra gerçek anlamda yerli gururumuz TÜLOMSAŞ’a mı geldi? Bu imar çalışmasının amacı nedir? Hiç kimse 126 yıllık TÜLOMSAŞ markasını AVM yapmaya kalkışmasın. Bu plan TÜLOMSAŞ’ı yağmalama planı ise biz buna karşıyız” ifadelerini kullandı.

BELEDİYELER ve HALKLA BİRLİKTE PLANLANMALI: Çakırözer Eskişehir’de yapılacak imar çalışmalarının yerel yönetimler ile birlikte yürütülmesi gerektiğini vurgulayarak, “Büyükşehir, Tepebaşı ve Odunpazarı Belediyelerimize danışılmadan, işbirliği yapılmadan bu bölgeyi iskana açmak, yüksek binalarla, gökdelenlerle doldurmak, Eskişehir’i nefes alamaz hale getirmek Eskişehir’i yaşanılmaz bir kente dönüştürecektir. O bölgede bir yeniden yapılandırma ihtiyacı var ise bu mutlaka belediyelerimiz ile işbirliği içinde, Eskişehirlilerin öncelikleri, sivil toplumun meslek odalarının görüş ve tavsiyeleri dikkate alınarak yapılmalıdır. Eskişehir kentinin geleceğine Eskişehir’i yönetenler ve Eskişehir halkı karar vermelidir. ” dedi. 

BAKANA SORDU: TÜLOMSAŞ YERİNE GÖKDELEN Mİ DİKİLECEK?: Çakırözer, Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

  • TCDD’nin Eskişehir’de Tepebaşı ve Odunpazarı ilçelerimiz sınırları içindeki 123 hektarlık arazisinin imar plan çalışmasının gerekçesi nedir? 
  • Bu alanda hangi kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazlar bulunmaktadır? 
  • İhale ile 123 hektarlık arazinin üzerindeki yerlere iskan verilmesi gündemde midir? Arazi satışı düşünülmekte midir?
  • 123 hektarlık arazi iskana açılırsa bu alan üzerinde bulunan; bir yüksek okul, bir ortaokul, hastane, tarihi tren garı, demiryolu lojmanları, halı saha ve bir spor salonu, açık ve kapalı düğün salonu, misafirhane, Demiryolları ve devrim otomobili müzesi gibi yerlerin her birinin akıbeti ne olacaktır? Bu binalar başka bir yere mi taşınacaktır? 
  • İmar planı kapsamındaki TÜLOMSAŞ tesislerinin bulunduğu arazinin akıbeti ne olacak? Fabrika özelleştirilecek mi? Fabrika arazisi imara açıldığında çok katlı konut, işyeri veya alışveriş merkezi olarak mı değerlendirilecek? 
  • Arazinini özeliştirilmesi durumunda TÜLOMSAŞ yaşayacak mı? Eğer bu şekilde değerlendirilirse fabrika nereye taşınacaktır? Bu süreçten üretim ve fabrika çalışanları nasıl etkilenecektir? 
  • 123 hektar arazinin 1/1000 lik iş alımı ihalesine çıkılmasından arazinin sınırları içerisinde yer alan Tepebaşı ve Odunpazarı Belediyeleri haberdar mıdır? Alanda yapılacak çalışmalar için Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve arazi sınırları içerisinde yer alan Tepebaşı ve Odunpazarı belediyeleri ile birlikte koordineli bir çalışma yürütülmesi düşünülmekte midir?
  • Bölgenin yeniden yapılandırılmasında Eskişehirlilerin, sivil toplum örgütlerinin, meslek odalarının fikirlerini, tavsiye ve görüşlerini alacak mısınız?