Tunca, “Türkiye Çevre Platformu TÜRÇEP tarafından düzenlenen Temsilciler Meclisi Toplantısı 18.01.2019 tarihinde başladı ve üç günlük bir program ile birçok şehrimizden konukları Eskişehir’de ağırlıyoruz. Toplantının ana konusunu Alpu’da yapılacak olan Kömürlü Termik Santral oluşturdu. Eskişehir Çevre Derneğinin bir üyesi olarak şehrimizin tepesine kara bulutlar gibi çökecek bu proje hakkında bilgilerimizi tazelemek isterim. Çıkarılacak olan linyit kömürünün ısıl değeri üst katmanda 1.900 Kcal/Kg olmak üzere ortalama 2.050 Kcal/Kg'dır. Yani kalitesi düşük, bildiğimiz, uzun yıllar önce şehrimize girişi yasaklanmış olan Kütahya kömürü ile aynı kalitededir. 2008 yılından bu yana339 noktada sondaj yapılmış ve yaklaşık toplam 135 kilometre sondaj kuyusu açılmıştır. Termik santralin planlanan ilk üniteleri faaliyete geçtiğinde Eskişehir’de her hanenin 20 ton Kütahya kömürü yakmasında oluşacak duman şehrimizin üzerine çökecektir. En yakın yerleşim yeri 2 kilometre uzaklıkta olup şehrimize uzaklığı yaklaşık 25 kilometredir”

"Uzman olmaya gerek yok": Termik santralin canlılara zararı olacağını kaydeden Tunca, “Yaşayacağımız sağlık problemlerini tahmin etmek için uzman olmaya ihtiyaç yoktur. Sadece insanlarımız değil, hayvanlarımız ve bitkilerimize de zarar verecek akla, hesaba uymayan bir projedir. Oluşacak asit yağmurları, toprağın Ph dengesini zamanla 5’in altına düşürüp bozacak ve bir süre sonra 550.000 dekar birinci Sınıf Tarım arazisine sahip olan Alpu ovasında tarım yapılamaz hale gelecektir. Bahsi geçen arazinin yıllık tarımsal üretim kapasitesi en az 2 milyar TL’dir. Ömrü 30-35 yıl olan santral, üretimini sonlandırdığında toprağımızın tarıma uygun hale gelmesi birkaç yüz yılı bulacaktır. Yılda yaklaşık 6 milyon ton kömür yakılacak ve her yıl 2 milyon ton kül, toprağın yüzeyine depolanacaktır. Soğutma için kullanılacak su miktarı Eskişehir’in bir yıllık kullanma suyuna yakındır. 2025 Yılında 1.8 milyar insanın mutlak su kıtlığı çekeceği ve dünya nüfusunun 2/3 su stresi altında olacağı rapor edilmiştir. (2010,Gleick) Bu bilgilere rağmen, poşetle çevrecilik yapan hükümetimize 31 Mart’ta Eskişehir’den İYİ Belediyecilik selamı göndereceğiz” dedi. 

"Termik santrale karşıyız": Termik santrale karşı olduklarını ifade eden Tunca, “İşte biz İYİ Parti olarak kömürlü termik santrale karşı olduğumuzu, verilen hukuki mücadelenin de her kademesinde destek vereceğimizi, öncülük yapacağımızı açık olarak ifade ediyoruz. Bu konuda AKP’li Belediye Başkan Adaylarının görüşlerini de kamuoyu ile paylaşmalarını istiyoruz. AKP belediye başkan adayları ile karşılaşan hemşerilerimizden de rica ediyorum, lütfen kömürlü termik santral hakkında adaylara görüşlerini sorunuz” diye konuştu. 

"Kabak tadı verdi": Yerel seçimlerle ilgili de konuşan Tunca, “Yerel seçimlerde Eskişehir güç birliği görüşmeleri istikşafi görüşmeler haline dönüştü. Tam anlamıyla kabak tadı verdi ve halen devam etmektedir. Sonuçta Genel Merkezimizin alacağı karara saygı duyarak hareket edeceğiz. Ancak bilinmelidir ki bu sürecin uzaması partililerimizi artık ciddi boyutta rahatsız etmektedir. Bir an önce yolumuza koyulmak ve adaylarımızı da çalışmaların içine almak istiyoruz” dedi.