CHP’de 24 Haziran seçimlerinin ardından başlayan parti içi tartışmalarda sona geliniyor. Kurultay imzaları bugün genel merkeze teslim edilecek. Muharrem İnce imza teslimi öncesi Sözcü'den Saygı Öztürk'e önemli açıklamalarda bulundu. İnce, imzaların çekilmesi için delegelerle çirkin pazarlıklar yapıldığını iddia etti. İşte Muharrem İnce'nin o açıklamaları:

'Delegeye baskı var'

Olağanüstü kurultay için en yüksek imzayı 548 ile MHP'de Meral Akşener toplamıştı. Bizim topladığımız imza sayısı 600'ün üzerinde. Üstelik baskı, tehdit ve başka şeyler de var. Belediyelerin, kurultay üyeleriyle doğrudan ilgisi var. ‘İşe alırız, partiye bina alırız, ihale veririz' teklifleri havada uçuşuyor. Örnek vereyim: Eskişehir'de parti delegemiz Betül Duman baskılar yüzünden partiden istifa etti. Delege Kemal Yavuz'un son 10 gün içinde bir yakını Odunpazarı Belediyesi'nde işe girdi mi? Partide olanları anlatsam yöneticiler insan içine çıkamazlar. Bunları partiyi yıpratmak için söylemiyorum.

Eleştirilere yanıt

Siyasi Partiler Kanunu diyor ki: Olağanüstü kurultay isteyenlerin sayısı delegelerin 4'te 1'inden az olamaz. Bu durum CHP'de farklı. CHP delegesinin yüzde 50 artı 1'inden fazla imza toplanması gerekiyor. 623 olunca kurultay toplanacak, 621 olunca toplanmayacak mı? Unutmayalım bu siyasal kurultaydır. Herkes imza sayısına takılıp kalıyor. Bana dönük eleştiriler arasında, ‘Yerel seçimler var. Olağanüstü kurultayın sırası mı?' var. İYİ Parti'nin önünde seçim yok mu? Olağanüstü kurultaya gidiyor. AKP'nin, Saadet Partisi'nin önünde seçim yok mu? Kurultay yapıyorlar. Biz neden yapamıyoruz?Söylenen şu: ‘CHP yerel seçimde başarısız olacak, bekle, seçimden sonra genel başkan olursun.' İyi de, yerel seçimde niçin başarısız olalım? Yenilenelim, gelişelim, başarılı olalım.

'Bin oy alırım'

Önceki kurultayda aday olduğumda, 126 imzayı bulup bulmadığımın tartışması yapıldı. Hatta 20 oyun bana sayılması için sözde kıyak yaptılar. 126 oy tartışmasının yapıldığı zaman ben delegelerimizden 447 oy aldım. Şimdi, 600 delegemiz adaylığım için imza verdiyse. Alacağım oy sayısı bin civarındadır. Bunu onlar da biliyor.

'Yüzde 31 oy almam oyunlarını bozdu'

CHP yönetimi beni cumhurbaşkanı adayı yaparken herhalde şöyle düşünmüş: ‘Meral Akşener ikinci olur, Muharrem İnce de üçüncü olur. Siyaset sahnesinden çekilip gider.' Yüzde 31 oy almamla oyunları bozulmuştur. Gördüğüm bu.

Kazım Kurt, kurultay sürecine dair iddialara cevap verdi

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt da, iddialara ilişkin bir açıklama yayınladı. Kurt, açıklamasında "Bugün Eskişehir'de delegelere baskı yapıldığı iddiasının yer aldığı haberlerin hiçbiri doğru değildir. Doğru söylememeyi alışkanlık haline getiren bazı gazeteciler, bu konuların içine bizi çekmeye çalışmaktadır. Odunpazarı Belediye Başkanı olarak hiçbir delegeye baskı yapmışlığım söz konusu olmadı, olamaz da. Eskişehir'de istifa ettiği söylenen kurultay delegesiyle hiç görüşmedim. Eskişehir'de Kemal Yavuz isminde bir delege yoktur. Belki Sema Yavuz demek istemişlerdir. Ama onun da hiçbir yakını Odunpazarı Belediyesi'nde çalışmamaktadır. Ben ilk günden bu yana Cumhuriyet Halk Partisi'nin daha başarılı olması için bir değişim yaşaması gerektiğini, ama bunu bu şekilde Cumhuriyet Halk Partisi'ni kutuplaştırarak, asılsız iddialar üzerinden tartışma yaratarak, enerjimizi karşılığı olmayan işlerle harcamak yerine, seçimli kurultayın da tek çare olmayacağını belirterek ifade ettim. Bu konudaki açıklamalarıma isteyen herkes kolayca ulaşabilir. Böyle bir tavır sergiliyorken bu tür iddialara, iftiralara maruz kalmamın art niyetten başka açıklaması yoktur. Bize düşen görev CHP'yi bu tartışma ortamının dışına çıkarmak ve 'nasıl daha başarılı oluruzun’ cevabını aramaktır" ifadelerine yer verdi.