TÜLOMSAŞ önünde partilerle birlikte açıklama yapan Ektaş şöyle konuştu: 

04 Mart 2020 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan 02 Haziran 2020 tarih 2603 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararıyla kısa adı TÜRASAŞ ve Hukuki Niteliği İktisadi Devlet Teşekkülü olan Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketi Ana Statüsü yürürlüğe konularak, Eskişehir’le özdeşlemiş ve Eskişehir tarihinin en önemli parçalarından bir haline gelmiş olan 126 yıllık fabrikamızın tüzel kişiliği kaldırılarak hukuki varlığı sonlandırılmıştır. Bu, TÜLOMSAŞ’ın resmen kapatıldığı anlamını taşımaktadır.

Bilindiği gibi Ülkemizde Raylı Sistem Araçlarının üretimi, bakım ve onarımı konusunda hizmet veren üç büyük kamu kuruluşumuz vardır. Eskişehir’imizde bulunan TÜLOMSAŞ, Adapazarı’nda bulunan TÜVASAŞ ve Sivas’ta bulunan TÜDEMSAŞ.

Her ne kadar bu fabrikaların birleştirilmesinin üretime, verimliliğe ve karlılığa doğrudan etkisi olmayacaksa da, meğer ki bu üç fabrikayı bir çatı altında toplama kararı alınacaktı bu çatının fabrikalardan birinin altında ve bulunduğu Eskişehir, Adapazarı  ya da Sivas’ta yapılması gerekirken Demiryolu Fabrikası bulunmayan Ankara’da kurulan TÜRASAŞ altında yapılması izah ve kabul  edilemez.

Eskişehir’de Raylı Sistemler Organize Sanayi Bölgesi oluşturularak Eskişehir’in TÜLOMSAŞ’ın liderliğinde  Raylı Sistemler Üretim Merkezi haline getirilmesini gerektiği konusundaki görüş ve önerimizi  kamuoyuyla daha önce defalarca paylaşmış ve özellikle AK Parti Milletvekillerine seslenerek göreve davet etmiştik. Ancak geldiğimiz noktada, bırakın yeni yatırımları elimizdeki TÜLOMSAŞ gibi bir değeri de tamamen yitirmek üzereyiz.
Bu yeni yapılanmanın arka planında, demiryolu fabrikalarının işlevsizleştirileceğini, yerli özel sektör paydaşlarının devre dışı bırakılacağını ve ihracata dayalı bir modelle ihtiyaç temininin önünün açılmak istendiğini görmemek mümkün değildir.

"İşi aşı götürüyorlar, yerine..."

Şehrimiz sürekli iş ve aş kaybetmektedir. İlimizde Toprak Holdinge ait tesisler kapanmış, binlerce kişi işsiz kalmıştır. TÜLOMSAŞ’ın 5000 civarında olan işçi sayısı 1500 civarına inmiştir. En son Tarkon ve Entilin 430 olan işçi sayısı 80 düşmüştür. Kaç kez fırsat doğmasına rağmen Eskişehir’e hiçbir otomobil fabrikası kazandırılamamıştır. Elimizdeki tek büyük fabrika Arçeliktir.

Peki ne gelmiştir Eskişehir’e. Kömürlü Termik Santral, Kaymazda altın madenine ikinci siyanür havuzu, Murat Dağına siyanürle altın arama ruhsatı.

Görüyoruz ki, Eskişehir’den işi, aşı götürüyorlar yerine ölümü getiriyorlar.

TÜLOMSAŞ bağlı ortaklık olmalıdır 

Sayın Hemşerilerimizin dikkatine sunuyorum TÜLOMSAŞ’ın halen yaşamını sürdürmesi mümkündür.

Gerek 233 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve gerekse Yayınlanan Ana Statü, TÜRASAŞ’a bağlı “Müessese” ya da “Bağlı Ortaklıklar” olmasına imkan tanımaktadır. Ana statünün 19 uncu maddesinde “Bağlı Ortaklıklar” konusu düzenlenmiştir. Buna göre, TÜRASAŞ’a bağlı olarak Anonim Şirket şeklinde  örgütlenmiş, karlılık ve verimlilik esasına göre faaliyet gösterecek “Bağlı Ortaklık”ların kurulması mümkündür.  

Zaten bu ana statü yayınlanmadan önce de, TÜLOMSAŞ, TCDD Genel Müdürlüğüne ait “Bağlı Ortaklık”tı.

Yapılması gereken hemen TÜLOMSAŞ’ın statüsünün daha önce olduğu gibi “Bağlı Ortaklık” olduğunu belirlemektir. Böylece TÜLOMSAŞ bir hafta önce olduğu gibi yine Genel Müdürlük olarak kalabilecek, yönetim ve planlamada kısmi özerlikliğini koruyacak, rekabetçi yarışını sürdürebilecektir. Yönetiminde Sanayi Odası, Organize Sanayi Odası temsilcileri ve bu vesileyle Raylı Sistemler Kümelenmesi temsil edilebilecektir.

TÜLOMSAŞ’ın pozisyonunu siyasi iktidar belirler. İlimizde AK Partinin 3, ortakları MHP’nin ise 1 Milletvekili vardır. Kendilerini iş, aş tartışmalarında görmek istiyoruz. Bu işin sorumlusu kendileridir. Bu işin çözülmesinde AK Parti ve MHP Milletvekillerine görev ve sorumluluk düşmektedir. Bir an önce, Eskişehir halkının seçimlerde kendilerine verdiği destek ve yetkiden aldıkları gücü kullanarak siyasi erk sahipleriyle görüşmeli, ısrarla takipçisi olarak TÜLOMSAŞ’ın “Bağlı Ortaklık” statüsüne kavuşmasını ve Eskişehir’de Raylı Sistem Araçları Organize Sanayi Bölgesi oluşturulmasını sağlamalıdırlar. 

Bu görev, Sayın Milletvekillerinin Eskişehir Halkına borçlarıdır.