Odunpazarı Belediye Meclis Toplantısı Temmuz ayı olağan meclis toplantısı Kazım Kurt başkanlığında toplandı. Toplantıya Millet Bahçesi çalışması damgasını vurdu. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “Millet Bahçesi Perşembe günü Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na geldi. Ciddi anlamda bir yoğunluk artışı (beton yapılar) getiren bir plan önerisi. Perşembe’den bu yana henüz karar veremiyorlardı, tartışıyorlardı. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu bile o plan tadilatını reddetti” dedi. 

"Talep olduğu için otoparka izin verildi"

AK Parti Belediye Meclis Üyesi Murat Özcan, gündem dışı söz aldı ve gündeme dair açıklamalarda bulundu. Özcan, Millet Bahçesi ile ilgili olarak, “Bir açıklamanızda Millet Bahçesinde bir kurnazlık yapanlardan bahsettiniz, eğer bu kurnazlık yapanların kim olduğunu, ne tür kurnazlıklar içerisinde olduğunu bize de söylerseniz bizde yardımcı olmak adına hassasiyetlerinize yardımcı olalım. Burası TOKİ tarafından takas teklifi ile değerlendirilebilecek bir yerdi, toplum tarafından istenmedi ve bir formül bulundu. Bu formül içerisinde burası imarlaşsın mı meydan mı olsun tezine karşılık, biz de meydan olması tarafındayız diye irade koyduk ortaya. Diğer illerde bütün bu hizmetleri belediyeler yapıyor, burada belediye taşın altına elini sokmayınca maddi açıdan bu yükü üstlenmek zorunda kaldık. Hiçbir şehirde olmayan formülle biz bu işin finansmanını halletmek zorunda kaldık. Cumhurbaşkanımız "Buranın her yerini Millet Bahçesi yapacaksınız, imara açmayacaksınız" dedi. Burası da Millet Bahçesi projesine girdi. Seçimler de taahhüdümüzdü ve ihalesi yapıldı. Orada 500’den aşağıya olmayacak şekilde bir otopark olacak bu da halkımızın bir talebiydi. Üstelik Sayın Cumhurbaşkanımız buna karşı çıkmıştı, buraya bir şekilde beton giriyor demişti, ancak halktan böyle bir talep geldiği için ve ciddi bir ihtiyaç olduğu için otopark izni verildi. Bunda gizlenen bir şey yok, seçim meydanlarında da söylendi. Bu parkın içersinde bir bölümünde bir de kafeterya tarzında bir yer ve halkımızın ihtiyaçları için lavabolar var. Bunun dışında sizin bildiğiniz bir şey varsa bize de iletin. Bizim seçim meydanlarında taahhüdünü bulunduğumuz bir şeyin üzerinde birileri kurnazlık yapıyorsa bunu biz de bilelim. Bu sadece plan tadilatı ile ilgili bir durum ve bunu gündeme getirdiyseniz, plan tadilatı millet bahçesinin yapılmasında önem arz eden bir durumdu. Bunun dışında yapılacak bir yapılaşmanın farkında olursanız bizi uyarın biz de sizlerle beraber bunun karşısında dikiliriz” dedi. 

"İzin verseydik, bir sürü beton yığılacaktı"

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ise, “Millet Bahçesi Perşembe günü kurula geldi. Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na. Ciddi anlamda bir yoğunluk artışı getiren bir plan önerisi. Bizim belediyelerimiz karşı çıktı. Kurul reddetti, kabul etmedi. Siz de kandırıldınız. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu bile o plan tadilatını reddetmiş. Perşembe'den bu yana henüz karar veremiyorlardı, tartışıyorlardı. Burada dikkatli olun. Orada kandırıldık, sonradan haberim felan yoktu demeyin. Onu uyarmaya çalışıyorum ben. Yoksa güç yetki meselesi olursa kuruldan da, bakanlıktan da geçirir, parlamentoda yasa da yaparsınız. Bu doğru anlamına gelmez. Doğru tektir. Eskişehir halkı burayı meydan yapalım demişse, belediyeler bu yönde karar vermiş plan yapmışsa, bu değişirken hiç olmazsa belediyelerin görüşleri sorulmalı. Seçimden önce ihale yapıldı, biz kazı izni verseydik, orada yapılan kaçak inşaatlara müsaade etseydik, şimdiye kadar bir sürü beton yığılacaktı oraya. Biz de mühürledik ve işlem yaptık. Bunu anlatmaya çalışıyorum" diye konuştu. 

"Verin yetkiyi küçük sanayi sitesini yapalım"

Küçük Sanayi Sitesi ile ilgili de Kurt’a soru yönelten Özcan, “Küçük sanayi sitesi ile ilgili açıklamalarınız oldu. ‘Bizi burada zarar ettirdiler AK Partili meclis üyeleri, gerekirse mahkemeye vereceğim, zararı isteyeceğim’ dediniz.  Biz burada seçilmiş meclis üyeleriyiz. Biz buraya noter olarak gelmedik. Bu açıklama bizim burada sanki kararlarımızı ipotek altına alacak bir töhmettir. Bunun açıklamasını yapmanızı bekliyorum. Küçük Sanayi sitesinde oradaki paydaşların kabul ettiği her şeyi gurubumuz kabul edecektir” dedi. Özcan’a cevap veren Kurt, “Söylediğimi anlamamışsınız her halde. Küçük Sanayi Sitesi ile ilgili değil açacağım dava. Enerji Santrali ile ilgili. Çünkü küçük sanayi sitesi artık sizin, benim değil.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, elinizde. Karar sizin ister yapın ister yapmayın. Bakanlık ya yapacak ya yetkisini bize devredecek. Bize devretmesini biz hala talep ediyoruz. Sizin milletvekillerinizin birbiri ile kavgası nedeniyle o yetki devri yapılamadı. Yoksa yapılacaktı. Onu çözerseniz çok memnun oluruz. Yetkiyi bize devretsin biz sanayi çarşısının projesini yapalım, hazır. Hiçbir sıkıntısı yok. Şu ekonomik krize rağmen çözebilecek noktadayız