2020-2021 eğitim öğretim yılında Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’na girerek ilk defa bir yükseköğretim programına girmeye hak kazanan öğrenciler ile hâlen bir yükseköğretim programına devam eden ara sınıf öğrencileri ve yurt dışında öğrenim gören Türk vatandaşlarının burs/kredi başvurularını e-devlet üzerinden yapılacağını belirten Kabukcuoğlu, “Başvuruların başlamasıyla görülmüştür ki, üniversitelilere Gençlik Merkezleri ve Genç Gönüllüler Platformu’na üye olup olunmadıkları sorulmaktadır. Bu sübjektif kriterle amaçlanan nedir?”  dedi.

Kabukcuoğlu'nun Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu'nun cevaplaması için sorduğu sorular ise şöyle:

1-) Kredi Yurtlar Kurumu’na e-devlet üzerinden yapılan başvurularda Gençlik Merkezleri ve Genç Gönüllüler Platformu’na üye olup olunmadığı bilgisinin sorulduğu iddiaları doğru mudur? 

2-) Anayasaya göre Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar(An. Md.10) ve her ne sebep ve amaçla olursa olsun kimse, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz(An. Md.25) Bunula birlikte düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlamanın Meri Türk Ceza Kanunu’na göre de suç sayıldığı (TCK m.115) göz önüne alındığında anılan bilginin isteniş şekli sizce doğru mudur? Öğrencilerin burs alabilmesi için müdürlüğünüzce belirlenen sübjektif kriterlere cevaz veren mevzuat hükmü nedir? 

3-) Bahse konu yerlerin Bakanlığınız bünyesinde olduğu, üye sayılarının bilindiği ve bu sebeple istatistiki veri toplamanın söz konusu olmadığı bir durumda soruların esas soruluş amacı nedir? 

4-) Sorulara cevap verilmeden başvuruya devam edilemediği doğru mudur? Doğruysa; Genç Gönüllüler Platformu, Bakanlığınıza bağlı Eğitim Kültür ve Araştırma Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan bir platform olarak, isminde dahi “gönüllülük” vurgusu yapılmış olan bu platforma üye olunup olunmadığının cevabının “zorla” istenmiş olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? 

5-) Verilecek cevaplar başvuru sonuçlarını etkileyecek midir?”

'KYK kredilerine kalıcı çözüm getirilmeli'

Genç işsizliğinin ülkemiz için kronikleşen bir sorun haline dönüştüğünü, Gençlerin mezun olduktan sonra   bir iş bulup, çalışma hayatına atılmaları arasında geçen zaman aralığının giderek açıldığını ifade eden Kabukcuoğlu "Son yayınlanan İş Gücü İstatistiklerine baktığımızda genç işsizlik oranının yüzde 25.9 olduğunu görüyoruz. Covid-19 şartlarında, ücretsiz izinle, kısa çalışma ödeneği ile tüm vatandaşlarımızın geçimi daha da zorlaştı. Hükümetin istihdam yaratmakta zorlanması özellikle gençlerimizi etkilemekte, gençlerimiz işsizlik ve ülkenin giderek kötüleşen ekonomik şartları altında geleceğe dair umutlarını kaybetmektedir. Hükümet, üniversite eğitimlerini devam ettirmek üzere gençlerimizin almış olduğu bu kredilerle ilgili kalıcı bir çözüm ortaya koymalıdır. Covid-19 gereği bu kredi ödemeleri 3 ay ertelendi. Ancak sorun sadece covid-19 koşulları değil ki, Evet, pandemi gençlerin KYK kredi borç ödemelerini geciktirdi, ancak asıl sorun gençlerimizin işsiz olmasıdır" dedi. 

Kabukcuoğlu, devletin imkanlarıyla gençlerin yanında durduğunu hissettirmesi gerektiğinin altını çizerek Bakan Kasapoğlu’nun yanıtlaması talebiyle önergesinde şu sorulara yer verdi:

1-) Her 4 gencimizden 1’nin işsiz olduğu, Covid -19 pandemisi nedeniyle ülkemizin sıkıntılı günler geçirdiği bugünlerde, KYK kredi borcu olan gençlerimizin yükünü hafifletmek için bakanlığınızın, özel bir çalışması var mıdır? 

2-) Soru Önergesine cevap verildiği tarih itibariyle KYK kredi borcu olan kişi sayısı kaçtır? Aynı tarih itibariyle KYK kredi borcu yüzünden alacak takibine düşen kaç kişi vardır?

3-) Son 9 yılda kredi borçlarının yeniden yapılandırılması için çıkartılan 5 kanunla birlikte, Bakanlığınızın mevcut KYK kredi borçlarının ödeme gerçekleşme oranı beklentisi yakalanmış mıdır? 

4-) 2003-2004 eğitim ve öğretim yılı dâhil olmak üzere son 18 yıllın her bir eğitim ve öğretim dönemimde burs ve kredi için başvuru ile verilen burs ve kredi sayıları nasıl gerçekleşmiştir?