CHP Meclis Üyesi Ali Haydar Çelik, gündem dışı yaptığı konuşmada, “İçimizde çoğumuz küçük esnaflık yapmakta. Esnafın derdini biliyoruz. Bayram da ekonomik krize çare olmadı. Esnaflar esnaf ve kredi kefalet kooperatifinden krediler kullanmakta idi. Merkezi idarenin almış olduğu karar gereği, kullanılan kredi faizleri yüzde beşten sekize çıkarıldı, ödemeler altı aydan üç aya çekildi. Bu durum küçük esnafı daha zor duruma soktu. Bu durumun düzeltilmesi adına hepimiz ortak duruş ortaya koyalım” dedi. AK Parti Meclis Üyesi Murat Özcan, Çelik’e cevap olarak, “Yanlış anlaşılmasın aylık yüzde beşten yüzde sekize çıkmadı faiz oranları. Daha önceki dönemlerde aylıktı bu. Yıllıktır bu faiz oranı. Değişen faiz dengesinden dolayı yapılan bir hamledir. Eskilerle kıyas edildiği zaman bugün ki durum eskinin zekatı bile olmaz” dedi. 

"Termik Santral sözleri geri mi alındı?"

Termik santral ile ilgili de konuşan Çelik, “Yine termik santral bölgesinde 50 tane delik açıldı Alpu ovasında. Bu açılan delikler bazı köylerde kirlilik yarattığını bu açılan sondajların 300’lere kadar çıkarılacağını duyuyoruz. Daha önce seçimlerde burada seçim çalışmalarında başta Cumhurbaşkanı olmak üzere kendisi Alpu Ovası’nın kesinlikle tarıma ait olduğunu kesinlikle başka bir pazarlık uygulanmayacağını ifade etti. Eskişehir milletvekili Eskişehir’in yetkili isimlerinden Nabi Avcı hoca da bu durumu sosyal medya hesabından paylaştı. Buna rağmen termik santral ile ilgili ki hukuk dışı da olduğu söyleniyor bu uygulamanın biz Eskişehir kamuoyu anlamak istiyoruz. Bizleri neden kandırıyorsunuz. Usulca delik açan sondaj çalışması yapan şirketle ilgili ilişkiniz hangi düzeydedir. Termik santralin yapılmaması ile ilgili sözler geri mi alındı. Bu konuda kamuoyu neden kandırılıyor. Bunun net bir biçimde anlatılmasını istiyoruz. Yenilenebilir kaynaklar konusunda biz ciddi adımlar atıyoruz. Odunpazarı Belediyesinin bu konuda çalışmaları var. Bu konuda ikna etmek için muhtarlara tüğ dökücü krem dağıtıldı daha önce, bu sefer tüğ dökücü kreme ihtiyaç kalmaz, tüğlerimizin hepsi dökülür Termik santral yaşamsal bir sorundur. Eskişehir katledilmemesi için belediyede ortak bir karar alıp duruş koymalıyız. 

"Enerji ihtiyacının nasıl karşılanacağını söyleyin"

AK Parti Meclis Üyesi Murat Özcan ise, termik santral konusunda şu cevabı verdi, “Çevre duyarlılığı ile ilgili güzel mesajlar aldık, çoğuna da katılıyoruz. Yenilenebilir enerjiyi anlatıyoruz bir türlü temellendirilemiyoruz. Ne demektir yenilenebilir enerji? İlk defa çevreyle başlayan bir bakanlık kuran partiyiz gurur duyuyorum. Kömürün enerjiye dönüşme hikayesi acılı başlamıştır. Termik santral Avrupa’da kapanıyor deniliyor, hayır termik santral açılmaya devam ediyor. Onlar ocakları kapatıyorlar. Termik santralleri çalışıyor. Ben de istemem kömür enerjiye dönüşmesin ama termik istemiyoruz nükleer istemiyoruz, peki enerjiyi nasıl sağlayacağız. Zayıf akım denen bir enerji var. Güneş ve rüzgardan elde ettiğiniz enerji ile sadece lamba çalıştırırsınız bir fabrika çalıştıramazsınız. Güçlü akım enerjisine ihtiyaç vardır. Gelin hep beraber çevreci olalım ama gelin hep beraber halkımızın enerjisinin de nasıl karşılanacağını söyleyelim. Bunu söylemeyince bu muhabbet biraz havada kalıyor. Bakanlığımız birçok santralin kapanma kararı aldı, neden, çok eski, filitre konusunda yatırım yapmayan bütün termik santraller kapatılıyor. Mihalıçık’da bizim termik santralimiz yapıldı neden çalışmıyor çünkü daha önce Fetö’den kayyum var diğer ortak ÇEK’li bir işadamı. Bize ÇEK’de yasak olan filitreyi dayatmak istiyor bakanımız da buna karşı çıkıyor ve yatırımdan vazgeçiyor adam. Çevre konusunda bizde hassasız” 

"Kararlar gözden geçirilmesi gerekiyor"

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt da yaptığı konuşmada, “Bazı konularda polemik yaratma derdimiz yok. İş üretelim, ürettiğimiz işten Odunpazarı kazansın. Alpu’da yapılacak termik santral tehlikeli. Türkiye’nin enerjiye ihtiyacı var mı tartışılır. Ürettiğimiz enerjinin büyük bir bölümünü kullanamıyoruz. Ekonomi iyi değil. Ürettiği elektriğin ancak yarısını tüketebiliyor. Geçmişte alınan kararları yeniden gözden geçirmemiz lazım. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Dünyayı geriden takip ediyoruz, ciddi fark var. Bu bizi muhalefet olarak memnun etmez. Biz aynı topraklarda yaşıyoruz. Aynı havayı soluyoruz" dedi.

Atamalar ve yer değiştirmeler

Belediyede yaşanan atamalar ve yer değiştirmeler ile ilgili de konuşan Kurt, “Seçimden sonra yapılan atamalar, yer değiştirmeler işin gereği olması gereken bir çalışmadır. Her belediye seçiminden sonra belediye başkanı 6 aylık stratejik planını hazırlar, bu plana göre çalışma yolları arar. Burada itiraz olmamalıdır. AKP'li belediyelerde de bunlar yaşanmakta. Atamalarla ilgili başkanlık tasarruf yapmıştır. Doğru işlerin yapılması konusunda yapıldığını bilmeniz gerekir. Orada başarılı olamazsa bir daha yer değiştiririz. Hiçbir sakıncası yok. Bu başkana ait yetkidir. Orada baktım çalışmıyor, doğru iş yapmıyor başka birime gönderirim. Bakın bu belediyede bankamatik memuru yoktur. Ben çalışmadan para alırım, istediğim gibi yaşarım deme lüksüne sahip değildir. Hiç kimse de birilerin yattığı yerden maaş aldığını iddia etmesin" dedi. 

"Alparslan Türkeş Millet Bahçesi için başvurduk ancak"

Kurt, engellemelerle ilgili olarak ise, “31 Mart yerel seçimleri öncesi Cumhur İttifakı Adayı Volkan Doğan’ın projesi olan Alparslan Türkeş  Millet Bahçesini yapmak için TOKİ’ye başvurduklarını belirterek, “TOKİ’ye müracaat ettik Alparslan Türkeş Millet Bahçesini biz yapalım dedik. Bunu siz önerdiniz diye biz yapmayalım mı? TOKİ’nin cevabı yaptırmam... Ya seçim öncesi söyledikleriniz de samimi değilsiniz ya da şimdi söylediklerinizde samimi değilsiniz. Ben bunu özel olarak test ettim. Acaba dedim, TOKİ ne yapacak. Orası TOKİ’nin mülkiyetinde TOKİ oraya teras evlerin devamını yapmak istiyor. Seçim öncesi eline proje tutuşturdular. Samimiyseniz gelin birlikte yapalım" diye konuştu.