Odunpazarı Belediyesi 2019-2024 vizyon programı basın lansmanı düzenlendi. Program 25 vizyon projenin tanıtım filmi ile başladı. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 5 yıllık süre içinde gerçekleştirecekleri projelerin detaylarını anlattı. 

Açıklanan projeler şöyle: 

SOSYAL PROJELER: 

  • 100 yeni kreş
  • El Sanatları Lisesi
  • Gündoğdu Mahallesi Cemevi Projesi 
  • Yenikent Kapalı Pazaryeri ve Kültür Merkezi 
  • Osmangazi Kapalı Pazaryeri ve Kültür Merkezi 
  • Tarihi Bölgeye 5 Yeni Müze ve Sanat Merkezi
  • Gençlik Stüdyosu
  • Örnek Köy Kültür Parkı ve Hobi Bahçeleri

HALKÇI PROJELER:

  • Her Mahalleye Halk Merkezi
  • Tam Teşekküllü Yaşlı Bakım Merkezi
  • 4 Taziye Evi ve Seyyar Taziye Çadırları
  • Odunpazarı Belediye Polikliniği
  • Büyükdere Koca Çınar Yaşam Merkezi
  • Doğal Yaşam Parkı
  • Engelsiz Park ve Atölye Evi

GELİŞİM VE DÖNÜŞÜM PROJELERİ:

  • Küçük Sanayi Sitesi Kentsel Dönüşümü
  • Yeni Belediye Hizmet Binası
  • Akıllı Belediyecilik Sistemi
  • Odupazarı Belediyesi Güneş Enerji Santrali
  • Karapınar 2. Etap Dönüşüm Projesi
  • Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi Dönüşümü

SPOR PROJELERİ: 

  • 75. Yıl Olimpik Havuz
  • 75. Yıl Spor Salonu
  • Çankaya Spor Kompleksi
  • 5 Mahalleye Ücretsiz Halı Saha

"Öz kaynaklarımızı yarattık"

"Odunpazarı’nda hemşerilerimizin yaşam standartlarını yükselten altyapı eksikliklerini giderirken vatandaşımıza kendini geliştirme imkânı da tanıyan, bunlarında vatandaşlarımızın önceliklerine göre yine onların katılımı ile gerçekleştiren sosyal, katılımcı, demokrat ve önemlisi hesap verebilen bir belediyecilik anlayışını ilkeli ve dürüst bir şekilde sizlere sunduk" diyen Kazım Kurt, hizmet üretimi ve proje yatırımlarında ayrımcılığa ve adam kayırmacılığa son verdiklerini, asli belediyecilik hizmetlerini daha etkili, verimli, geniş bir alana yaydıklarını ve bunları yaparken de kendi öz kaynaklarını yarattıklarını ifade etti. 

"Eğitim ve kurslarla üretimi destekledik"

"Taşeron ve yandaş kuruluşlara vatandaşın cebinden çıkan parayı en aza indirgedik. Sorumluluk aldık, yeni birimlerle bu görevleri üstlendik" diye sözlerine devam eden Kurt  "Mahalle meclislerimiz ve STK’lar ile yaptığımız düzenli toplantılarda sizlerin talep ve önerileri doğrultusunda çok sesli bir yönetim tarzını hayata geçirdik. Sorunları birlikte tespit ettik, çözüm ve uygulamalarda sizlerin görüşlerini esas aldık. Hizmetlerimiz de kadınlarımıza ve çocuklarımıza her zaman öncelik verdik, pozitif ayrımcılık uyguladık. Yaşı ilerleyen vatandaşlarımızın hayat kalitesini artırmayı hedefledik. Ev ve şehir ekonomisine katkıda bulunmak için mesleki eğitimler, kurs ve atölye çalışmaları ile kişisel gelişimi ve üretimi destekledik" diye konuştu. 

"Engellere sığınmak yerine çözüm ürettik"

Engellere sığınmak yerine çözüm üreten, hukuki ve akılcı bir yaklaşımla vatandaşın her alanda yanında olan bir belediyecilik anlayışını benimsediklerini sözlerine ekleyen Kurt, Odunpazarı ve Eskişehir’in turizm potansiyelini daha da yukarı çıkardıklarını ifade etti. CHP'li Başkan "Bölgemizin lületaşı, cam, ahşap gibi değerlerini ulusal ve uluslar arası festivallerle taçlandırdık. Bugün Odunpazarı, müzeleri, kültür ve sanat merkezleri, galerileri ile Türkiye’nin sayılı noktalarından biri haline geldi" dedi. 

"Model projeleri hayata geçirdik"

Kazım Kurt "Gençlerimizin ve çocuklarımızın da bu süreçte daima yanlarında olduk. Modern iletişim imkanları ve ücretsiz internet erişiminin yanı sıra sporda, eğitimde, kültür sanat alanlarında verdiğimiz desteklerle onların, yani geleceğimizin gelişimine, kendini güvenli, bilinçli, sağlıklı bireyler olarak topluma katılmalarına yardımcı olduk. Tüm bunların yanı sıra emekçinin, ihtiyaç sahiplerinin, dezavantajlı vatandaşlarımızın insan onuruna yakışır bir şekilde yaşamaları için Türkiye’ye örnek olan model projeler ürettik ve hayata geçirdik. 

"Türkiye'ye örnek projelerimiz var"

Şimdi önümüzde yepyeni bir dönem ve bizimde sizlerin desteğiyle gerçekleştireceğimiz, Türkiye’ye örnek olacak, Eskişehirimizi geliştirecek, Odunpazarlı hemşerilerimin yaşamına katkıda bulunacak projelerimiz var. Biz seçimlerde vaatler yerine ayağı yere basan ama iddialı, gerekli ön çalışmaları yapılmış, lojistik planlaması hazır projeler sunmayı daha doğru buluyoruz. Önümüzdeki 5 yıllık dönemde yine Odunpazarı ve Eskişehirimiz de çok sesliliğin, özgürlüğün, dayanışmanın, huzur ve güven içinde yaşamanın en iyi örneklerini sizlere sunarken, sosyal, renkli, mutlu ve en küçüğünden en büyüğüne herkesin kendini ayrıcalıklı hissedeceği, çevreye, hayvanlara, doğaya saygılı bir ortam için çalışacağız.

1- 100 YENİ KREŞ: Anne, babaları huzurlu, çocukları mutlu bir Odunpazarı için ilk adımlarını geçtiğimiz dönem attığımız Kreş seferberliğini önümüzdeki 5 yılda bambaşka bir boyuta taşıyacağız. 5 yıl içinde Odunpazarı’na 100 yeni kreş kazandıracağız. Çocuklarımızın sağlıklı bir çevrede, eşit şartlarda, özgüveni yüksek bireyler olarak yetişecek. Vatandaşlarımız çocukları konusunda daha huzurlu ve mutlu, çocuklarının gelişim fırsatını daha eşit ve nitelikli şartlarda gerçekleştirecek.  

2- EL SANATLARI LİSESİ: Bölgemizin şehrimizin değerlerini Odunpazarı El Sanatları Lisesi ile geleceğe taşıyacağız. Festivallerle taçlandırdığımız yegane değerlerimize yepyeni ufuklar açacağız. Başta lületaşı, cam, ahşap ve seramik olmak üzere el sanatlarımıza vizyon kazandıracak, yepyeni ustalar yetişmesinin önünü açacağız. 

3- ÖRNEK KÖY KÜLTÜR PARKI VE HOBİ BAHÇELERİ: Ülkemizin tarım ve hayvancılıkta özlenen geçmişine kavuşması, kırsal üretimin teşvik edilmesi için imkanlarımızı sonuna kadar seferber edeceğiz. Odunpazarı bölgesine kuracağımız örnek köy kültür parkı ve hobi bahçeleri ile hem sağlıklı, verimli tarım üretimi için uygulamalı eğitimler gerçekleştirecek, hem de öğrencilerimizin zirai üretim modellerini yakından tanıması, tatbik etmesi için akademik işbirlikleri gerçekleştireceğiz. Üstelik vatandaşlarımız, doğal ortamda, keyifle zaman geçirecekleri yepyeni bir park-gezi alanı kazanacak.

4- CEMEVİ PROJESİ: Türkiye’de cemevlerinin de ibadethane sayılması konusunda ilk karar alan belediyesi olarak vatandaşlarımızın inanç  ve ibadet özgürlüğüne katkı sunmaya devam edeceğiz. Tüm ibadethaneler için koşulsuz gerçekleştirdiğimiz temizlik, bakım ve onarım hizmetlerini sürdürmekle kalmayıp, vatandaşlarımızdan gelen talep üzerine Gündoğdu Mahallemize alevi vatandaşlarımızın ibadet edebilecekleri bir cemevi kazandıracağız.

5- YENİKENT KAPALI PAZAR YERİ VE KÜLTÜR MERKEZİ: Yenikent Mahallemize son derece kullanışlı, konforlu hem de estetik açıdan çok özel bir kapalı pazar yeri kazandıracağız. Yaklaşık 2 yıldır engellenmeye çalışılan ama hukuki mücadele sonunda galip gelerek yapımına hak kazandığımız projemizin içinde bir de kültür merkezi olacak. 

6- OSMANGAZİ KAPALI PAZAR YERİ: Yeni dönemde Osmangazi Mahallesi sakinlerine verdiğimiz kapalı pazar yeri ve kültür merkezi sözümüzü de tutacağız. Projesi hazır olan pazar yeri ve kültür merkezi ile Odunpazarı Belediyesi’nin katılımcığı esas alarak hayata geçireceği bu özel proje Osmangazi Mahallemize çok yakışacak. 

7- 5 YENİ MÜZE VE SANAT MERKEZİ: Tarihi Odunpazarı Bölgesi’ni tarih, sanat ve kültür merkezi yapmaktaki kararlığımız yeni dönemde de sürecek. 3 yıl içinde bölgeye kazandıracağımız 5 yeni müze ve sanat merkezi ile Odunpazarı dünyaca ünlü sanatçı, edebiyatçıları ağırlayacak, kent ve spor tarihinin en eşsiz örnekleri ile tarihi Odunpazarı bölgesi daha değerlenecek. Devrim Erbil, Ataol Behramoğlu, Gültekin Çizgen gibi değerli isimlerin bir ayağı da Eskişehir'de olacak. Eskişehirspor, Eskişehir ve lületaşı için adına yakışır çok özel sürprizlerimiz olacak. 

8- GENÇLİK STÜDYOSU: Gençlerimizi çok önemsiyoruz. Onların eğitim kadar, spor ve sosyalleşme ihtiyaçlarının da farkındayız. Bu sebeple geçmiş dönemde hayata geçen Genç Durak, Gençlik Atölyesi gibi onların beklentilerine cevap veren projelerimizi bu dönemde de artırarak devam edeceğiz. Onların istedikleri müzik kayıtları, ses kayıtları ve video kayıtları ile çekimlerini rahatlıkla gerçekleştirecekleri, ücretsiz kullanabilecekleri bir Gençlik Stüdyosu kuracağız. Geleceğin internet fenomenlerine, müzisyenlerine, müzik gruplarına hayallerinin peşinden gidebilmesi için imkân sağlayacağız. 

9- HER MAHALLEYE HALK MERKEZİ: "Halk için halk merkezleri" hamlemiz yeni dönemde de devam edecek. Kurs ve atölye çalışmaları, çocuk ve anne eğitimleri, psikolojik destek hizmetleri, kütüphaneleri ile Odunpazarı’nda tüm mahallelerimize hizmet verecek yepyeni halk merkezleri açacağız. İhtiyaç duyulan büyük mahallerimiz de 2 halk merkezimiz olacağı gibi nüfusu ve yerleşim olanı ufak olan Cunudiye, Orta, Paşa gibi mahallelerimiz içinde ortak halk merkezleri inşa ederek, Odunpazarı Belediye hizmetlerini vatandaşlarımızın ayağına kadar götüreceğiz. 

10- TAM TEŞEKKÜLLÜ YAŞLI BAKIM MERKEZİ: Kıdemli Vatandaşlarımız, yaşı ilerlemiş insanlarımız önümüzdeki dönem de de 'halkçı belediyeciliğin' ayrıcalıklarını sonuna kadar hissedecekler. Odunpazarı’na tam teşekküllü bir yaşlı bakım merkezi açacağız. Vatandaşlarımız ikinci baharlarının en güzel günlerini yaşayacak. Aile sıcaklığında hizmet vereceğimiz Bakım Merkezimizde konaklamadan, beslenmeye, sosyalleşmeden, sağlığa kadar onların her isteklerine titizlikle cevap vereceğiz. 

11- 4 TAZİYE EVİ VE SEYYAR TAZİYE ÇADIRLARI: En acılı günlerinde vatandaşlarımızın yanında olacağız. Sevinç, Çavlum, Ağapınar ve Kireç Mahallerimize toplam 4 taziye evi kuracağız. Kederli günlerinde tüm vatandaşlarımızın A’dan Z’ye tüm ihtiyaçlarını karşılamaya devam edeceğiz. Ayrıca farklı bölgelerde hizmet verebilmek adına 'seyyar taziye çadırları' ile Odunpazarı’nın tamamında seyyar taziye çadırlarımız hizmetinizde olacak. 

12- BELEDİYE POLİKLİNİĞİ: Vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine erişimi için önemli bir adım atacağız. Odunpazarı Belediyesi bünyesinde çalışacak bir Belediye Polikliniği kuracağız. Vatandaşlarımıza ücretsiz hizmet verecek polikliniğimizde sağlıkta eşitlik ilkesiyle hareket edecek, sağlıklı bir Odunpazarı için tüm imkânlarımızı kullanacağız. 

13- KOCA ÇINAR 2: Kıdemli vatandaşlarımızın hayatına önemli bir farkındalık katan Koca Çınar Yaşam Merkezi'mizin ikinci şubesini Büyükdere'de açacağız. Yaşlı vatandaşlarımız konaklama dışında tüm ihtiyaçlarını bu merkezimizde de fazlasıyla bulacak. Çeşitli kurslar, atölye çalışmaları, sosyalleşme imkanı, ücretsiz yemek, çay, gezi ve organizasyonlarla tecrübelerini pekiştirecek, birbirinden keyifli zamanlar yaşayacak.  

14- DOĞAL YAŞAM PARKI: 10 bin dönüm ormanlık alan üzerine hem vatandaşlarımız hem de candostlarımız olan sokak hayvanları için benzeri olmayan bir doğal yaşam parkı inşa edeceğiz. Türkiye’nin en büyük ve işlevsel doğal yaşam parkında can dostlarımız ayrıcalıklı bakım, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin yanında doğanın içinde mutlu, daha özgür bir yaşama adım atacak. Eskişehir’in tamamına hizmet verecek olan Doğal Yaşam Parkımız gezi alanları, bahçeler, aktivite alanları, hobi ve spor imkanları ile Türkiye’ye model olacak. 

15- ENGELSİZ PARK VE ATÖLYE: Engelli Vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak projelerimiz yeni dönemde de devam edecek. Engelli bireyleri düşünerek faaliyete geçirdiğimiz sürekli hizmetlere ek olarak hiçbir zorluk yaşamadan kullanabilecekleri Engelsiz Park ve üretim tecrübelerini pekiştirecek Engelsiz Atölye Evi ile onların en büyük destekçisi olmaya devam edeceğiz. Personelimiz işaret dili eğitimleri almaya devam edecek, tüm hizmet binaları ve merkezlerimiz de braille alfabesi ve engelli vatandaşlarımıza ulaşım rahatlığı ve önceliği sağlamayı sürdüreceğiz. 

16- KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ: Eskişehir’in yıllardır çözüm bekleyen "Küçük Sanayi Sitesi Dönüşümü" için projemiz maket ve finansmanına kadar hazır bekliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda bekleyen dönüşüm için kararlıyız. Eskişehir’e yepyeni, çağdaş ve yaşanılası yepyeni bir merkez inşa edeceğiz. "Küçük Sanayi Kentsel Dönüşümü" ile birlikte onbinlerce insanın hayatını direkt etkileyen bir gelişime imza atacağız. 

17- YENİ BELEDİYE HİZMET BİNASI: Odunpazarı Belediyesi’ne adına yakışır yepyeni bir hizmet binası kazandıracağız. Tüm belediye hizmetleri ve birimlerinin tek çatı altında toplandığı akıllı bina teknolojisi ile vatandaşlarımıza daha konforlu bir ortamda, daha verimli hizmetler üreteceğiz. 

18- AKILLI BELEDİYECİLİK SİSTEMİ: Odunpazarı Belediyesi sınırlarındaki vatandaşlarımız belediyecilik işlemlerini zahmetsizce, oturdukları yerden gerçekleştirecek. Geçtiğimiz dönem hayata geçirdiğimiz Elektronik Belge Yönetim Sistemi’ni tüm belediyecilik hizmetlerini baz alarak geliştiriyoruz. Akıllı Belediyecilik Sistemi ile birlikte başta evrak işleri olmak üzere vatandaşlar tüm belediye işlemlerini sadece cep telefonunuzla halledebilecek, zamandan ve zahmetten tasarruf edecek. Üstelik kağıt israfının önüne geçilerek binlerce ağacın kesilmesini önleyecek, daha adil, şeffaf ve eşit şartlarda hizmet üretimini sizlerinde denetleyebileceği bir sistemi hayata geçireceğiz. 

19- YENİ GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ: Odunpazarı’na Belediye bünyemizde yepyeni bir Güneş Enerji Santrali kuracağız. Daha önce engellenmesine karşın hukuki mücadele sonunda hak kazandığımız projesi hazır Güneş Enerjisi Santralimiz ile kamuya ciddi bir kaynak kazandıracağız. Çevre dostu, yenilebilir enerji kaynağı ile 5 yılda yaklaşık 10 milyon TL değerinde elektrik tasarrufu sağlayarak bu kaynakları vatandaşlarımıza daha çok hizmet üretmek için kullanacağız. 

20- KARAPINAR 2. ETAP DÖNÜŞÜM PROJESİ: Karapınar 2. Etap Kentsel Dönüşüm Projesiyle Huzur, Alanönü, Erenköy ve Karapınar sakinleri yepyeni bir cazibe alanına kavuşacak. Güvenli, konforlu konutların yanı sıra bölgedeki tüm sosyal donatıların korunacağı proje ile binlerce vatandaşımızın yüzü gülecek. TOKİ ile yaklaşık 3 senedir süren mücadelemizin ardından vatandaşlarımızın lehine hak kazandığımız devir hakkı ile birlikte dönüşümün en güzel örneklerinden birini "Karapınar 2. Etap Projesi" ile hayata geçireceğiz. 

21- YUNUS EMRE KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ DÖNÜŞÜMÜ: Eskişehir’in en eski kültür merkezlerinden biri olan Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezinde yerinde dönüşümün en güzel örneğini sergileyeceğiz. Birbirinden farklı etkinlikler için düzenlenecek çok amaçlı salonları, sivil toplum kuruluşlarının ihtiyaçlarına göre dizayn edilmiş alanları ve estetik mimarisi ile Odunpazarı adına yakışır yepyeni bir kültür ve sanat merkezi kazanacak. 

22- OLİMPİK HAVUZ: Geleceğin sporcuları Odunpazarı’nda yetişecek. 75. Yıl Mahallemize olimpik ölçülerde bir kapalı yüzme havuzu inşa edeceğiz. Tüm yaş grupları ve spor kulüplerinin faydalanacağı olimpik havuz ile sporun ve sporcunun yanında olacağız. 

23- 75. YIL SPOR SALONU: 75. Yıl Mahallemize önemli bir spor yatırımı daha gerçekleştireceğiz. Mahallemizin spor alanı ihtiyaçlarını gözeterek, binlerce vatandaşımızın ihtiyaç duyduğu bir Spor salonu inşa edeceğiz.  Basketbol, Voleybol, Futsal ve tüm spor salonlarına hizmet verecek olan spor salonumuz 75. Yıl Mahallesine çok yakışacak. 

24- ÇANKAYA SPOR KOMPLEKSİ: Amatör spora profesyonel desteğimiz Odunpazarı’nın tamamında hissedilecek. Yeni dönemde Çankaya Mahallemize Eskişehir’in en büyük spor kompleksini kazandıracağız. Tüm amatör spor kulüpleri ve vatandaşlarımızın ücretsiz yararlanacağı çok amaçlı spor kompleksimizde futbol, basketbol, voleybol başta olmak üzere pek çok spor alanı yer alacak. 

25- 5 MAHALLEYE ÜCRETSİZ HALI SAHA: Gündoğdu, Emek, 71 Evler, Gültepe, ve Orhangazi Mahallerine 5 sentetik halı saha inşaa edeceğiz. Spora teşvik ve fırsat eşitliği ilkesiyle tüm halı sahalarımızdan tüm vatandaşlarımız ücretsiz olarak istifade edecek.