İYİ Parti'li Ektaş açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

15 Temmuz 2016’da Ülkemize; Milletimize ve demokrasimize alçakça kast eden FETÖ’cu hain hain kalkışmanın 3. yıldönümünde; bedenlerini tankların paletleri, ağır silahların kurşunları önüne korkusuzca, gözünü kırpmadan atarak; özgürlüğümüze, demokrasimize, milli irademize ve geleceğimize siper eden şehitlerimizi minnet ve rahmetle anıyor, gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz.

15 Temmuz 2016’da Aziz şehit ve gazilerimiz, Türk Milletinin bağımsızlık tutkusunun destanını yazdılar, Dünyaya bir milletin gücünün, birlik ve beraberliğinin nelere kadir olduğunu gösterdiler. Dünyada bu fedakârlığı, bu kararlılığı, bu cesareti ortaya koyabilecek tek bir  millet vardır, Türk Milleti. Aziz Türk milletinin metaneti, cesareti, sükuneti, sağduyusu ve kararlığı ile FETÖ’cu hain darbe girişimi bertaraf edildi.

Ancak, kalkışmanın üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen, FETÖ/PDY yapılanmasıyla etkin bir şekilde mücadele edilemediği de ortaya çıktı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından kurulan Darbeleri Araştırma Komisyonunun başta FETÖ’nün siyasi ayağının araştırılması olmak üzere darbe girişimi ile çalışmaları yetersiz kalmıştır.

Aradan 3 yıl geçmesine rağmen, FETÖ/PDY’nin devlet içinde yapılanmasına ve devletin bir çok kurum ve kuruluşunu ele geçirmesine olanak sağlayan, önündeki engelleri temizleyerek alan yaratan, koruyan, himaye eden siyasi ayağı ortaya çıkarılmamış, bu konuda hiçbir çaba harcanmamış, başta İYİ Parti olmak üzere muhalefet partilerinin verdiği araştırma önergeleri ret edilmiştir.

Diğer yandan kamuoyu, FETO’dan boşalan kamusal alanın diğer tarikat ve cemaatlerle doldurulmasını, 17-25 Aralık sonrası FETO hainine övgüler düzen Onun avukatlığına soyunan kişilerin Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyeliklerine kadar atanmalarını üzülerek izlemektedir.

15 Temmuz benzeri travmaların yaşanmaması için öncelikle sorumlularının tamamından hesap sorulmasının ve Devlet içinde FETO benzeri tarikat ve cemaatlerin yapılanmasına, paralel devlet yapıları kurmasına izin verilmemesinin gerektiği kuşkusuzdur.

Acılarımızı, keder ve hüzünlerimizi paylaştığımız bu günde, geleceğe dönük umutlarımızı yeşertmek üzere siyasal iktidar sahiplerini hain kalkışmanın siyasal ayağının ortaya çıkarılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması konusunda verilen önergeleri desteklemeye, Devlet içinde yuvalanmaya çalışan dinci odaklarla mücadeleye davet ediyoruz.