MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, MHP’nin kuruluşunun 50. yıl dönümü dolayısıyla yayınladığı mesajında, “Yarım asırlık sevda, Türk siyasetine vurulan mühür, umutla, heyecanla sonsuza dek Necip Milletimizin teminatı. ‘Vazgeçilmez Yeminle Bir Ülkünün Peşinde’, samimiyetle, sadakatle, sevgi ile nice elli yıllara” dedi. 

MHP İl Başkanı İsmail Candemir de, MHP’nin 50. kuruluş yıl dönümü ile ilgili bir mesaj yayımladı. Candemir mesajında şu ifadelere yer verdi: Türk Tarihinin derinliklerinden gelen Milliyetçilik fikriyatı, kurulmuş olan onlarca Türk Devletinin bekasının ışığı olmuştur. Her dönem milliyetçilik fikri yıkılmaya yüz tutmuş devletlerimizin küllerinden daha büyük ve güçlü devletlerin doğuşunu hazırlamıştır. Cumhuriyet tarihimizde ise Millet Partisi’nden Cumhuriyet Köylü Millet Partisi’ne (CKMP) kadar gelen parti silsilesi, Milliyetçi Hareket Partisi’nin “ön tarihini” oluşturmaktadır. Demokrat Parti iktidarının, aşırı solda yaptığı baskıya bir denge olması ve kendi siyasî geleceğini garantilemek maksadıyla Millet Partisi’ni 1954 yılında resmen kapattırmasının ardından, bu partinin eski kurucuları kısa bir süre sonra Osman Bölükbaşı’nın genel başkanlığında aynı yıl Cumhuriyetçi Millet Partisi’ni kurmuşlardır. 1958 yılında Türkiye Köylü Partisi’nin iltihakı üzerine Cumhuriyetçi Millet Partisi, Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi adıyla siyasî hayatını sürdürmeye devam etmiştir. 1960 ihtilali sonrasında bir grup arkadaşıyla Hindistan’a sürgüne gönderilen Başbuğ Alparslan Türkeş 1963 yılında dönmüştür. 22-23 Şubat 1964’te yapılan CKMP Kongresi’nde başta Dündar Taşer olmak üzere diğer arkadaşlarıyla birlikte bu partiye katılmış ve kısa süre içinde partide etkin bir konuma gelerek 1965’te yapılan CKMP Büyük Kongresi’nde Genel Başkan seçilmiştir” 

Türkeş'ten tarihi konuşma

Candemir, “Başbuğ Alparslan Türkeş, 8-9 Şubat 1969 tarihinde Adana’da gerçekleşen kurultayda yapmış olduğu tarihi konuşmada söylediği: “Biz yeni bir ahlâk, yeni bir maneviyat yeni bir iktisat dâvasını temsil ediyoruz. İçimizde Tanrı Dağından taşıdığımız Ergenekon seddini eriten ateş, gönlümüzde, zihnimizde Hira Dağından doğan güneşin ışığı var. Biz Müslüman Türkün öz nizamını, millî nizamı temsil eden millî hareketiz.” ifadeleriyle Milliyetçi Ülkücü Hareketin fikri temelini ortaya koymuştur. Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’nin Adana ‘da 8-9 Şubat 1969 Olağanüstü Büyük Kongresi’nde delegelerin büyük desteği ile “Milliyetçi Hareket Partisi” adı kabul edilmiştir. Bu tarihten sonra Milliyetçi Hareket Partisi ve Başbuğ Alparslan Türkeş, Türkiye’nin içinde bulunduğu bu buhranlı yıllarda çileler, sıkıntılar çekmiştir.

12 Eylül 1980 askerî müdahalesiyle demokratik süreç kesintiye uğramış ve bütün siyasî teşekküllerin faaliyette bulunması uzun bir süre engellenmiştir. Siyasî bir teşekkül olarak Milliyetçi Hareket Partisi’nin varlığına son verilmek istenmiş ve Ülkücü kuruluşların dağılması için çeşitli girişimlerde bulunulmuştur. Ülkücüler cezaevlerinde işkence ve çileler çekmişlerdir. Kurulduğu andan itibaren Türk devletinin ve milletinin çıkarları doğrultusunda faaliyette bulunmayı temel ilke edinmiş olan ülkücüler ve Milliyetçi Hareket Partisi, diğer partilere kıyasla daha fazla mağdur edilmiş ve büyük zorluklarla karşılaşmıştır. Milliyetçi Hareket’in 12 Eylül 1980 müdahalesinin etkilerini atlatarak yeniden partileşme süreci 7 Temmuz 1983’te Muhafazakâr Parti’nin kurulmasıyla başlamıştır. Ne var ki Muhafazakâr Parti, 6 Kasım 1983’te yapılan seçimlere Milli Güvenlik Konseyi’nin engellemeleri yüzünden katılamamıştır.
 30 Kasım 1985’te Muhafazakâr Parti’nin Birinci Kongresi yapılmış ve Parti’nin adı değiştirilerek “Milliyetçi Çalışma Partisi” olmuştur. 19 Nisan 1987’te Olağanüstü Kongre yapılarak Genel Başkanlığa Abdülkerim Doğru seçilmiş ve Devlet Bahçeli Genel Sekreter olmuştur. 6 Eylül 1987 tarihinde 12 Eylül Askeri yönetiminin getirdiği yasaklar son bulmuş ve 4 Ekim 1987’de düzenlen ikinci Olağanüstü Kongre’de Alpaslan Türkeş Milliyetçi Çalışma Partisi Genel Başkanı seçilmiştir.  27 Kasım 1988’de yapılan Milliyetçi Çalışma Partisi Olağanüstü Kongresi’nde Alparslan Türkeşyeniden Genel Başkanlığa seçilmiş, Devlet Bahçeli ise ikinci kez Genel Sekreterliğe getirilmiştir. Milliyetçi Çalışma Partisi’nden Milliyetçi Hareket Partisi’ne geçiş ise, ancak 1992 yılı sonunda başlayan gelişmelerle birlikte mümkün hale gelmiştir. Böylece “Milliyetçi Hareket Partisi’nin ikinci doğuşu” gerçekleşmiştir” 

MHP her türlü zorluğa katlandı

Candemir, “Ülkesinin bekası için binlerce gencini şehit vermiş bu kutlu hareket her türlü zorluğa katlanmıştır. Yüce Yaradan milliyetçi ülkücü harekete geçtiğimiz yarım asırda yaşadığı zorlukları bir daha yaşatmasın. Türklüğün yaşıyla eşit olan bu kutlu ülkünün peşinde, vazgeçilmez yeminle geçen yarım asırla, gelecek yüzyıllara yine aynı gurur ve onurla ulaşmayı Cenabı-ı Hak Milliyetçi Hareket Partisi’ne nasip etsin. Her durum ve şart altında sorumluk almaktan geri durmayan ülkücülerin yolu bahtı açık olsun. Allah hepsinden razı olsun” ifadelerine yer verdi. 


 
Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) Tepebaşı İlçe Başkanı Uğur Yüceses ise, Milliyetçi Hareket Partisi’nin merhum Alparslan Türkeş ve dava arkadaşları tarafından 8-9 Şubat 1969 tarihinde Adana'da yapılan genel kongrede, Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'nin adının Milliyetçi Hareket Partisi olarak değiştirilmesi ile kurulduğunu, ilk genel idare kurulunda üç hilalin amblemi olmasına karar verilen MHP'nin, milliyetçiliği hayatın her alanında uygulanabilir bir siyasal anlayış olarak benimsediğini belirtti.

Son kale

Yüceses, ''Türk milletinin ve devletinin varlık ve bekasının sürekliliğini her şeyin üstünde gören, önce ülkem ve milletim sonra partim ve ben anlayışı ile hareket eden Türk milliyetçilerinin yuvası MHP'nin kuruluşunun 50'nci yıl dönümünün gururunu yaşıyoruz.Ülkemizin içten ve dıştan büyük bir kuşatmaya alındığı bir dönemde, Türkiye'nin son kalesi ve ele geçirilemez burcu olan, daima milletinin yanında yer alan MHP'nin temsil ettiği milliyetçi tavır bu kuşatmayı kıracaktır'' dedi.

Türkeş’in manevi mirası MHP

MHP'nin, merhum Alparslan Türkeş'in manevi mirası olan fikirleri,idealleri ve Türklük davasına sahip çıkarak güçlenerek büyümeye devam edeceğini söyleyen Yüceses; ''Bu vesile ile Başbuğumuz Alparslan Türkeş Bey'e, aziz ülkü şehitlerimize ve ebediyete intikal etmiş dava arkadaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum'' ifadelerine yer verdi.

MHP Odunpazarı İlçe Başkanı Mustafa Komar da, “Bugün partimizin 50. kuruluş yıldönümünü idrak ediyoruz. Mutluyuz, kıvançlıyız” dedi.

Başkan Komar mesajında "İlhamını üç bin yıllık Türk medeniyet tasavvurundan alan, felsefesini Orhun Anıtlarında somutlaştıran Türk milliyetçiliği anlayışının modern fikir hareketi hüviyeti kazanması, 19. yüzyılın ikinci yarısında gerçekleşmiştir. Türk milliyetçiliğinin bir kadro ve fikir partisi yapısına dönüşerek siyasî hayatımızdaki güzide yerini alması Milliyetçi Hareket Partisi'nin doğup gelişmesiyle mümkün olmuştur. Türk Milliyetçilerinin siyasi organizasyonu olan partimiz, 8-9 Şubat 1969 günlerinde Adana'da yapılan genel kongrede Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'nin adını Milliyetçi Hareket Partisi olarak değiştirmesiyle kurulmuştur. Büyük Kongreden sonra toplanan ilk genel idare kurulunda partinin amblemi "Üç Hilâl" olarak kararlaştırılmıştır. Bugün partimizin 50. kuruluş yıldönümünü idrak ediyoruz. Mutluyuz, kıvançlıyız” dedi.

Onurlu ve ilkeli bir yürüyüş

Komar, “Sevdalısı olduğumuz büyük Türk Milleti'nin tarihi Türk milliyetçiliği düşüncesini bir siyasi proje haline getirerek, siyasi imtihan sahasına çıkışımızın üzerinden kırk dokuz yıl geçmiştir. Maziden atiye giden onurlu ve ilkeli yürüyüşün son yüzyılında söz sahibi olmuş Türk milliyetçilerinin ve son kırk dokuz yılına damgasını vurmuş Milliyetçi Hareket Partisi'nin öncelikli mücadele maksadı ve varlık nedeni, Türk milletinin var olma mücadelesinde milli bekanın kopartılmadan devamını sağlamaktır. Rahmetli Başbuğumuz Türkeş Beyin arkadaşlarına hitaben söylediği, "Emanet olunan davayı kucakladım. Hiç arkama bakmadan, tereddütsüz, hiçbir şeye aldırmadan yürüyorum." sözleri bu tarihi sürecin ve şuurun yansımasıdır” dedi. 

MHP aziz kahramanlarımızın eseridir: “Milliyetçi Hareket Partisi, Türk Milletinin geleceğine ümitle bakmak isteyen herkesin umut kaynağı, geleceğinden endişe edenlerin sığınağı haline gelmişse, bu kırk üç yıl içerisinde harekete gönül vermiş, omuz vermiş, emek vermiş ve elbette ki öncelikle can vererek şehit olmuş aziz kahramanların eseridir” diyen Komar, “Elde ettiğimiz bu birikim ve tecrübe artık partimizi, ülkemiz ve milletimiz için duyduğumuz sevgiyi ve heyecanı ancak tek başına iktidarla gerçekleşecek bir hedefe kilitlemiştir. Bu hedefe ulaşmak; öncelikle kurucu dava büyüklerimize olan gönül borcumuzu ödemektir. Sonra aziz milletimize layık olduğu refah ve huzuru, kutlu devletimize ise ihtiyacı olan gerçek bağımsızlık ve liderliği sağlamak vazgeçilmez inancımızdır. Bugün, geçmişte yaşanan kırgınlıkları ve küskünlükleri aşma günüdür, gönül ve ülkü birliği yaparak, omuz omuza yürüme zamanıdır. Çünkü aslolan millet varlığının devamlılığıdır. Sayın Genel Başkanımızın deyimiyle: “Siyasetimiz, milletin ve devletin bekasını merkeze alan bütün vatandaşlarını toplayacak kadar bütünleştirici; hareketimiz ise bir vesile ile ayrı düşerek üç hilalde gönlü kalan bütün arkadaşlarını kucaklayacak kadar kapsayıcıdır” diye konuştu.