Programda Eskişehir’deki Sümerbank Basma Fabrikası’nı örnek gösteren Çakırözer, “Fabrikayı 1995 yılında Cemalettin Sarar aldı. Satıştan sonra, araziyi, fabrikayı  amacı dışında kullanmadı. Şimdi fabrikada bin 200, bin 500 kişi istihdam ediliyor. Türkiye’de en çok kadın işçinin istihdam edildiği Fabrika. Emekçisi ve üretimiyle tük dünyaya örnek Sarar ile tüm Eskişehir gurur duyuyoruz” dedi. 

ÖZELLEŞTİRMELERİ ANLATTI: CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, dün akşam Türkiyem TV’de EkoTürk programının konuğu oldu. Sakarya’daki Tank, Palet Fabrikasının tüm itirazlara rağmen özelleştirilmesinin tartışıldığı programda Çakırözer, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarında üretim temelli yatırımlarını sıraladı. Çakırözer, “Ankara Fişek Fabrikası, Eskişehir Hava Tamirhanesi, Kırıkkale Mühimmat Fabrikası, Bünyan Dokuma Fabrikası, Ankara Çimento Fabrikası, Ankara Havagazı Fabrikası; Alpullu, Uşak, Eskişehir, Turhal şeker fabrikaları; Bursa Süt Fabrikası, İzmit Şişe ve Cam Fabrikası, Paşabahçe Cam Fabrikası, Malatya Sigara Fabrikası, Nazilli Basma Fabrikası… Tüm bunlar milli ekonominin üretime dayalı olması gerektiğinin tespit edildiğini gösteriyor. Kurulduğu kentler de üretim ekonomisinin ülkenin geneline yayılması gerektiğini anlatıyor” dedi. 

"TÜM ÖZELLEŞTİRMELERİN YÜZDE 90’I": “Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca yapılan özelleştirmelerin yüzde 90’ından fazlasına AKP’nin imza attığını” belirten Çakırözer, AKP iktidarları döneminde özelleştirme adı altında yapılan satışları sıraladı. Çakırözer; Yarımca, İzmir, Mersin, Samsun ve Mersin limanları, Şekerbank, TEKEL, PETKİM, SEKA, TÜPRAŞ, Nazilli Sümerbank, Eti Bakır, Eti Gümüş, Eti Alüminyum ve Türk Telekom’un satıldığını anlattı. 

"İYİ ÖRNEKLER DE VAR": Yayında; SEKA, Türk Telekom ve Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesinin ülke ekonomine verdiği zararlara değinildi. Çakırözer, özelleştirmelerin iktidarın uyguladığı tarzda yürütülmesinin zorunlu olmadığını, uygulamada iyi ekonomiye geri dönüşüm sağlayan örneklerin de yaşama geçirilebildiğini dile getirdi.

SARAR, EMEKÇİSİ VE ÜRETİMİYLE TÜM DÜNYAYA ÖRNEK: Eskişehir’deki Sümerbank Basma Fabrikası’nın iyi bir özelleştirme örneği olduğunu dile getiren Utku Çakırözer, şöyle konuştu:

“Sümerbank Basma Fabrikası 1995 yılında özelleştirildi. Fabrikayı Sararlar, Cemalettin Sarar satın aldı.  Toplam 240 bin metrekare. Satıştan sonra, araziyi amacı dışında kullanmadı. İşçi sayısı kat kat arttırıldı, bin 200, bin 500 işçi çalışıyor. Ve Türkiye’de en çok kadın işçinin istihdam edildiği Fabrika. Emekçisi ve üretimiyle tük dünyaya örnek Sarar Fabrikasımzal tüm Eskişehir gurur duyuyoruz.” 

Sakarya’daki Tank Palet Fabrikası’nın özelleştirilmesinin de değerlendirildiği programda Çakırözer, iktidarın bunu “işletme devir hakkı” olarak anlatmaya çalıştığını ancak Cumhurbaşkanlığı kararında “başlık dâhil tam 10 kez özelleştirme kavramının kullanıldığını” belirtti. Çakırözer, “Fabrikanın bugünkü değeri 20 milyar doların üzerinde. Altay tankı prototipinin yüzde 60’ını bu fabrika üretti. Fırtına obüsleri bu fabrikada üretildi. İşletme hakkı devri yasal olarak özelleştirmedir. Stratejik önemi çok büyük böylesine bir fabrikanın özelleştirilmesinin kabulü mümkün değil” dedi.