MHP’li Sazak, soru önergesinin gerekçesinde “Eskişehir şehir merkezini Alpu, Beylikova ve Mihalıççık ilçeleri ile onlarca köye bağlayan yaklaşık 39 kilometrelik Eskişehir – Alpu Yolu’nun patika üzerine asfalt dökülmek suretiyle dar ve virajlı olduğu bugüne kadar çok sayıda ölümlü ve yaralı trafik kazalara sebep olduğu malumdur. En son 6 Ocak 2019 tarihinde mezkûr karayolunun 16. kilometresinde tomruk yüklü kamyon ile otomobilin çarpışması sonucu otomobilde bulunan 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir” sözleri ile sürekli olarak gerçekleşen trafik kazalarına dikkat çekti. 

İHALE TARİHİ ÜZERİNDEN İKİ YIL GEÇTİ: İhale hakkında bilgi veren Sazak, ihale tarihinin üzerinde iki yıl geçmesine rağmen çalışmaların başlamadığını şu sözlerle açıkladı: Söz konusu karayolunun genişletilmesi amacıyla 30 Ocak 2017 tarihinde 2016/576853 ihale kayıt numarası ile ihale edilmiş, Karayolları Genel Müdürlüğü ve yüklenici firma arasındaki sözleşme 3 Mayıs 2017 tarihinde imzalanmıştır. Bu sözleşmeye göre ihalenin başlangıç tarihi 12 Mayıs 2017, bitiş tarihi ise 22 Mart 2019 olarak belirlenmiştir. Yine 3 Mayıs 2017 tarihinde imzalanan sözleşme ile ihale bilgisi basına yansımıştır. 10 Temmuz 2018 tarihinde Eskişehir Valiliği tarafından gerçekleştirilen 3. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında, Karayolları 4. Bölge Müdür Vekili Rıza Mucukgil, Eskişehir – Alpu yolunun tek yol olarak proje edildiğini, daha sonra bölünmüş yol olarak proje tadilatların devam ettiğini ifade etmiştir. Ancak; ihale tarihi üzerinden iki yıl geçmesine rağmen çalışmalara başlanmamıştır.

MHP’li Sazak, “Şahsımın da aktif olarak kullanmakta olduğu ve sıkıntılarına vakıf olduğum bu yol için yapılacak çalışmaların Allah’ın izniyle takipçisi olacağız” dedi.

MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak'ın Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Mehmet Cahit Turhan’a yönettiği sorular şu şekilde;

  1. Son 5 yılda, her yıl için ayrı ayrı belirtilmek suretiyle Eskişehir – Alpu Yolunda kaç trafik kazası meydana gelmiştir? Bu kazalarda kaç vatandaşımız hayatını kaybetmiş, kaç vatandaşımız yaralanmıştır?
  2. Sözleşmenin başlangıç tarihi 12 Mayıs 2017 olmasına rağmen çalışmalara neden başlanmamıştır?
  3. Söz konusu yolun projesi neden ihale başlangıcında bölünmüş yol olarak yapılmamıştır? Şu anda bölünmüş yol olarak devam eden proje tadilatların ne zaman bitmesi öngörülmektedir? 
  4. Eskişehir – Alpu Yolunun daha fazla vatandaşımızın hayatına mal olmadan ne zaman yapılması planlanmaktadır? Çalışmaların ne zaman bitmesi öngörülmektedir? ESKİŞEHİR EKSPRES