Dün gerçekleşen toplantıda TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Çocuk Hakları Alt Komisyonu, UNICEF yetkilileri ile Çocuk Hakları Danışma Kurulu ve İl Çocuk Hakları Komite üyelerini konuk etti. Toplantıda söz olan Komisyon Üyesi MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak “Dünya vatandaşlığı, eğitim, insan hakları gibi laflar çok güzel laflar fakat bizim kendi değerlerimiz var. Çocuk işçiler olmaz ama yeri geldiği zaman, biz, ülke kalkınması için hep beraber çalışırız. Biz bu ülkeyi Onbeşlilerle kazandık, savaşlara girdik, mermi taşıdılar, kadınlarımız, kızlarımız. Yani dünya “insan hakları” derken bize her hakkımızı vermez, bizim kendi haklarımızı ele geçirecek gücü kuvveti ele geçirmemiz gerekir. Kimliğimizi, değerlerimizi bilmemiz gerekir, birbirimizi sevmemiz gerekir. Dünya o kadar iyi değildir. Hâlâ Etiyopya’da aç çocuklar var, hâlen açlıktan ölen insanlar var. Dünya Mars’a gidiyor, yer tutmaya çalışan insanlar varken açlıktan ölen yavrularımız da var. O kadar merhametli, insan haklarını savunan bir dünya yok. Onun için bizim Türk milleti olarak coğrafyamızda Türkiye'de doğan her çocuğu Türk olarak bilerek bir arada, beraber, sevgi, saygı içerisinde olmamız gerekir. Tabii ki çocukların oynamasını engelleyecek, okumasını ya da eğitimini engelleyecek her şeye karşıyız. Onları düzenlemek zaten biz varız. Biz bu iş için görevliyiz, bunu yapmadığımız zaman biz size haksızlık etmiş oluruz ya aldığımız ücreti ya da bize verilen değeri hak etmemiş oluruz. Biz bunlar için mücadele edeceğiz ama sizlerden beklentim ülkenizin değerlerini iyi bilin, kimliğinizi iyi bilin. Bu değerlere sahip olarak birbirinizi sevin, hiç ötekileştirmeyin; Alevi’si, Sünni’si, Kürt’ü, Laz’ı, Çerkez’i yok, Türk milleti var, Türk çocukları var ve sizlere de güveniyoruz.” dedi. Bu esnada MHP’li Sazak ve HDP’li Beştaş arasında sözlü tartışma çıktı.

BURASI TÜRK YURDU, HERKES BUNU SEVE SEVE KABUL EDECEK: “Yanlış yönlendiriyorsunuz, zaten okullarda gece gündüz veriyorsunuz” ve “benim çocuğum Türk değil, benim çocuğum Kürt’tür” diyen HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş’a MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak çok sert tepki gösterdi. MHP’li Sazak, “Türk’tür! Bu coğrafyada yaşıyorsa Türk’tür” dedi. Tartışmanın devam etmesi üzerine MHP’li Sazak “Türk siyasi bir kimliktir. Böyle partizanlığın bir mantığı yok. Burası Türk yurdu, herkes bunu seve seve kabul edecek” dedi.

TBMM’DEKİ TARTIŞMA TUTANAKLARA BÖYLE GEÇTİ: MHP’li Sazak ve HDP’li Beştaş arasında yaşanan sözlü tartışma TBMM tutanaklarına böyle geçti: 

METİN NURULLAH SAZAK (Eskişehir) – UNICEF Komitedeki arkadaşlara teşekkür ediyoruz bize yaptıkları sunumdan dolayı ve genç arkadaşlarımıza, kardeşlerimize de teşekkür ediyoruz. Başta Muhammet ve Büşra bizi çok güzel aydınlattı. Bize örnek bile oldunuz, çocuk değilsiniz, bunu kafanıza koyun. Sizin gördüğünüz gibi, biz de bakıyoruz dünyaya. Biz, sizler için yani çocuk dediğimiz gençler için, geleceğimiz için ne yapıyorsak, buradaki çalışmalar sizler için. Yani bir bayrak yarışında bayrağı size ne kadar yakın verirsek sizin de o kadar daha ileri götüreceğinize inanıyoruz. Tabii ki, dünya vatandaşlığı, eğitim, insan hakları gibi laflar çok güzel laflar fakat bizim kendi değerlerimiz var. Çocuk işçiler olmaz ama yeri geldiği zaman, biz, ülke kalkınması için hep beraber çalışırız, ülkenin kalkınması için her yerde bulunabiliriz. Çocuk, eli ayağı tutuyorsa, belli bir olgunluğa geldiyse her işi beraber yaparız. Biz bu ülkeyi Onbeşlilerle kazandık, savaşlara girdik, mermi taşıdılar, kadınlarımız, kızlarımız. Yani dünya “insan hakları” derken bize her hakkımızı vermez, bizim kendi haklarımızı ele geçirecek gücü kuvveti ele geçirmemiz gerekir. Kimliğimizi, değerlerimizi bilmemiz gerekir, birbirimizi sevmemiz gerekir. Dünya o kadar iyi değildir. Hâlâ Etiyopya’da aç çocuklar var, hâlen açlıktan ölen insanlar var. Dünya Mars’a gidiyor, yer tutmaya çalışan insanlar varken açlıktan ölen yavrularımız da var. Yani dünya o kadar merhametli, insan haklarını savunan bir dünya yok. Onun için bizim Türk milleti olarak coğrafyamızda Türkiye'de doğan her çocuğu Türk olarak bilerek bir arada, beraber, sevgi, saygı içerisinde, dayanışma içerisinde var olmamız gerekir. Onun için değerlerimize, bilgimize bakacağız. Elimizdeki imkânlar içerisinde ne yapabiliyorsak, yeri gelince iş edinmek için tabii ki meslek edineceğiz. Tabii ki çocukların oynamasını engelleyecek, okumasını ya da eğitimini engelleyecek her şeye karşıyız. Onları düzenlemek zaten biz varız. Biz bu iş için görevliyiz, bunu yapmadığımız zaman biz size haksızlık etmiş oluruz ya aldığımız ücreti ya da bize verilen değeri hak etmemiş oluruz. Onun için bunlarda müsterih olunuz. Biz bunlar için mücadele edeceğiz ama sizlerden beklentim ülkenizin değerlerini iyi bilin, kimliğinizi iyi bilin. Bu değerlere sahip olarak birbirinizi sevin, hiç ötekileştirmeyin; Alevi’si, Sünni’si, Kürt’ü, Laz’ı, Çerkez’i yok, Türk milleti var, Türk çocukları var ve sizlere de güveniyoruz. İnşallah…

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) – Bunu yapmayın Vekilim ya. Niye? 

METİN NURULLAH SAZAK (Eskişehir) – Bir dakika… Ne? 

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) – Burada Kürt çocuğu da olabilir, Arap çocuğu da olabilir.

METİN NURULLAH SAZAK (Eskişehir) – Türk çocuğu, bak… “Türk” kelimesi nedir, biliyor musun anlamını? 

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) – Bu çocuklara bunu yapmayın ya. 

METİN NURULLAH SAZAK (Eskişehir) – Bir dakika… Bir dakika… “Türk” nedir biliyor musunuz? Laz’ı, Çerkez’i, Türkmen’i, Tatar’ ı, Boşnak’ı her nereden olursa olsun, Türkiye’de doğan… 

PAKİZE MUTLU AYDEMİR (Balıkesir) – Ortak anlam olarak kullanıyoruz. 

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) – Ya, niye kullanıyorsunuz? Çocuklara niye bunu empoze ediyorsunuz ya? 

METİN NURULLAH SAZAK (Eskişehir) – Bir dakika… Bir dakika… Türkiye'de doğan her çocuk Türk’tür. Bugün Suriyelinin çocuğu… 

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) – Değildir, değildir! 

METİN NURULLAH SAZAK (Eskişehir) – Türk’tür! Türk’tür! 

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) – Benim çocuğum Türk değil, benim çocuğum Kürt’tür! 

METİN NURULLAH SAZAK (Eskişehir) – Türk’tür! Bu coğrafyada yaşıyorsa Türk’tür! 

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) – Böyle şey olur mu ya! Hayret bir şey ya! 

METİN NURULLAH SAZAK (Eskişehir) – Bunu ayırmak isteyenler yanlış insanlardır, başka hesapları olan insanlardır.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) – Yanlış yönlendiriyorsunuz. 

METİN NURULLAH SAZAK (Eskişehir) – Bunları böyle bilin, bunları böyle değerlendirin. Bu ülkeye sahip çıkın. Birilerinin dışarıdan müdahale etmesini, içeride sizi bölecek, kardeşi kardeşe kırdıracak durumlara düşmeyin.
Teşekkür ediyorum. Uzatmak istemiyorum, sağ olun.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) – Her çocuk kendi dili, kimliği ve inancıyla büyür. BAŞKAN – Sayın Danış Beştaş… 

METİN NURULLAH SAZAK (Eskişehir) – Türkiye'de doğan çocuk Türk’tür, bunun başka şeyi yok.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) – Bu doğru bir şey değil yani. 

METİN NURULLAH SAZAK (Eskişehir) – Nasıl? Ne demek? Türkiye’de doğacak olan Türk’tür. 

BAŞKAN – Herkes fikrini söylüyor açıkça. 

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) – Zaten okullarda gece gündüz veriyorsunuz. 

METİN NURULLAH SAZAK (Eskişehir) – Vereceğiz tabii, Türkiye'de yaşıyorsak bunun bedelini ödeyeceğiz. 

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) – Kardeşliği öğreteceğiz, eşitliği, kimliği… 

METİN NURULLAH SAZAK (Eskişehir) – Kardeşlik öğreteceğiz, biz öğreteceğiz, biz. 

BAŞKAN – Lütfen… Sayın Danış Beştaş… Saygı gösterelim, farklı görüşlere saygı göstereceğiz.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) – Türkiye'de yaşayan bir yabancı, bir İngiliz, bir Alman’ın burada doğan çocuğu Türk olmaz doğal olarak. 

METİN NURULLAH SAZAK (Eskişehir) – Türkiye'de Türk vatandaşı herkes Türk’tür. 

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) – Yani bu konuda bir yanlış bilgilendirme var arkadaşlar

METİN NURULLAH SAZAK (Eskişehir) – Türk siyasi bir kimliktir. Böyle partizanlığın bir mantığı yok. 

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) – Kişi kendisini nasıl tanımlıyorsa “Ben Laz’ım diyorsa, ben Çerkez’im diyorsa, ben Kürt’üm diyorsa, ben Alevi’yim diyorsa, ben Ermeni’yim diyorsa bunu söyleme hakkı vardır. Hâlâ ana dilde eğitim hakkı bu ülkede yasaktır. 

METİN NURULLAH SAZAK (Eskişehir) – Burası Türk yurdu, herkes bunu seve seve kabul edecek.