Hilton Otel’de düzenlenen ve Avrupa Birliği’ne üye ülkelerden temsilcilerin katıldığı forumda Başkan Büyükerşen katılımcılar tarafından büyük bir ilgi ile karşılandı. “Kardeş Şehirlerin Potansiyeli” konulu yaptığı konuşmada uluslararası ilişkilerde yerel yönetimlerin önemine değinen Büyükerşen, Eskişehir olarak bu ilişkileri üst düzeyde tuttuklarının altını çizerek “Avrupa Birliği Türkiye’nin yarım asırdan beri devam eden bir macerasıdır. Ben de bu macerayı görevlerim gereği yakından takip eden birisiyim. Türkiye’nin 60 yıldan beri Avrupa ile birlikte yaşadığı maceraya baktığım zaman; Türk halkı sanayiciden tüccarına, köylüsünden esnafına, iş verenden sendikacısına, üniversitesinden bürokratlarına, emeklisinden gençlerine kadar hep birlikte Samuel Beckett’in kaleme aldığı‘Godot’yu Beklerken’de yazdığı gibi absürt bir oyunun içerisinde Avrupa Birliği üyesi olmak için bekliyoruz. Bizim bu tutkumuza karşı, Avrupalı dostlarımızın büyük bir bölümü bugüne kadar bizim üyelik müzakerelerini kendi ülkelerinin siyasetlerine malzeme yaptılar. Yine aynı süreçte ülkemiz, dünyayı etkileyen ekonomik krizleri kolaylıkla atlattı. Geçirdiği birkaç darbeyi iyi-kötü şekilde atlatarak demokrasisini ayakta tutmayı başardı. 21. yüzyılın belası olan teröre karşı, hem ülkesinde hem de bölgede tek başına mücadele etti. Bu mücadelede NATO’dan da AB’den de hiç yardım görmedi. Hala da bu mücadeleye devam ediyor. Bunun en yakın örneğini Suriye konusunda da görebiliriz” dedi.

Avrupa Birliği’ne dahil ülkelerin Türkiye’ye vefa göstermediğinin altını çizen Büyükerşen “Kültürümüzde ahde vefa denilen bir deyim vardır. Sizlerin dillerinizin her birinde aynı deyim olmayabilir. Ama latincesi “pacta sunt servanda”dır. Samimi dostların birbirine güvenerek verdiği karşılıklı sözler anlamındadır. Biz Türkler bu verilmiş dost sözünü çok önemseriz. Ama AB üyeliğimiz için ne yazık ki AB ülkeleri verilen sözleri bırakın tutmayı, unutmuş gözüküyor” dedi.  

“Siyasilerin yapmakta zorlandıklarını biz yapıyoruz”

Uluslar arası ilişkilerde siyasilerin kuramadığı iyi ilişkileri yerel yönetimlerin kurmayı başardığını ifade eden Büyükerşen, Eskişehir’in de dünyanın dört bir yanında birbirinden önemli kardeş şehirleri olduğunu belirtti. Büyükerşen “Ne yazık ki ülkelerin birbirileri ile olan ilişkileri iyiye gitmiyor. Farklı hesaplar yerini kutuplaşmalara bırakıyor. Ama bir de madalyonun öbür yüzü var. Biz yerel yönetimler olarak Almanya’da, Belçika’da Çin’de, Avusturya’da, Güney Kore’de, Tataristan’da, Kıbrıs’ta edindiğimiz kardeş şehirler ile ilişkilerimizi güçlendiriyoruz. Bu şehirler ile kültür, sanat, eğitim, spor ve turizm alanlarında ortak projeler hayata geçiriyoruz. Ayrıca şehirlerimizin ticaret ve sanayisi ile ilgilenen kurumlarını ortak bir platformda bir araya getiriyoruz. Tüm bunlar da ister istemez o şehirler ile bizim şehrimizin yakınlaşmasına yol açıyor” dedi.