CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer terör örgütlerince Suriye sınırının ötesinden Kilis şehir merkezi ve Hatay’ın sınır ilçelerine atılan ve ölümlere ve yaralanmalara neden olan roket saldırılarını Meclis’e taşıyarak, bu roketleri önleyecek silah sistemlerinin neden tedarik edilmediğini sordu. 

Afrin operasyonun başlamasının ardından terör örgütleri tarafından sınırın Suriye tarafından başta Kilis ve Hatay olmak üzere sınır bölgelerine gerçekleştirilen roket saldırılarında son günlerde ard arda can kayıpları yaşandığına dikkat çeken Çakırözer; “Savunma ve güvenliğimize yılda on milyarlarca lira para harcıyoruz. Savunma harcamamızın büyüklüğüyle övünüyoruz. Bu kadar para harcıyoruz ama hala sınır ötesinden gelen roketleri önleyecek bir savunma sistemi kurabilmiş değiliz” dedi. 

HALA SAVUNMA SİSTEMİ YOK!CHP’li Çakırözer Suriye sınırındaki Kilis ve Reyhanlı şehir merkezlerine IŞİD ve YPG terör örgütlerince atılan roketler sonucu yurttaşların yaşamını yitirmesini bir kez daha Meclis gündemine taşıdı. Onlarca yurttaşın yaşamını yitirmesine neden olan roketleri önlemek için neden bir sistem kurulmadığını daha önce Mayıs 2016’da dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’na soran Çakırözer, bir buçuk yıl sonra Başbakan Binali Yıldırım’a ikinci kez aynı soruları yöneltti. 

KAÇ SALDIRIDA, KAÇ KİŞİ ÖLDÜ: Çakırözer önergesinde şu soruları gündeme getirdi:

  • Suriye’de ayaklanmaların başladığı günden bu yana son 7 yıl içinde her yıl için ayrı ayrı Suriye tarafından Türkiye’ye yönelen kaç roket saldırısı oldu? 
  • Bu saldırılarda her yıl kaç kişi yaralanmış, kaç kişi hayatını kaybetmiştir? 
  • Bu saldırıların önlenmesi için ihtiyaç duyulan alçak irtifa hava savunma sistemleri tedarik çalışmalarında gelinen aşama nedir? 

AMERİKAN SİSTEMİ DEVREDE DEĞİL Mİ?Daha önce bu sorular gündeme geldiğinde ABD’den HIMARS adı verilen bir roketatar sistemi alınması yönünde Türk ve Amerikan kaynaklarından yapılan açıklamaları hatırlatan Çakırözer, “Türkiye'nin Suriye sınırına konuşlandırılmış olan HIMARS füze sisteminin aktif hale getirdiği yönünde basında açıklamalar görmüştük. Bu sistemler sınıra yerleştirildi mi? Yerleştirildiyse şu ana kadar kaç saldırı önlendi? Son saldırılarda bu sistem devreye girdi mi, girmedi mi? Neden devreye girmedi? Eğer bu sistem ihtiyacı gideremiyorsa neden kamuoyuna bunun çözüm olacağı şeklinde açıklamalar yapılmıştır?” diye sordu.