Ulaşım zammı ile ilgili açıklamalarda bulunan Çalışkan, “Ulaşım zammı son bir haftadır gündemi meşgul ediyor. Biz ulaşım zammının farklı yönleriyle değerlendirilip çözüm üretilmek yerine direk zam olarak yansıtılması ve vatandaşın kaybına sebebiyet vermesi nedeniyle yapılan uygulamanın yerinde olmadığını değerlendiriyoruz. Bizim Ankara, Bursa, Konya gibi büyükşehirlerimizde ulaşım zammı yapılması bir tarafa rakamsal değerlerde indirime gidilmiştir. Bunların örnek alınması gerekmektedir. Büyükşehir Belediyesinin geçen yıl ki bütçesi 50 milyon fazla, ESKİ’nin bütçesi 40 milyon fazla verirken buna ilişkin çözümleri zam yönüyle üretmek yerine mevcut bütçenizdeki rakamsal değerleri halka hizmet noktasında çözümlemeniz gerekmektedir. Zammın en son çare olduğunu düşünüyoruz. Otobüsçülerle görüştük. Otobüsçüler zammın kendilerine yönelik yapılmadığını, kendilerinin bundan beklenti ve isteklerinin karşılamadığını söylüyorlar. Hatta zammın ötesinde farklı talepleri de var” dedi.

Meclise taşıyacağız

Ulaşım zammını meclise taşıyacaklarını ifade eden Çalışkan, “Elektrikle çalışan tramvay için mazot söylemi çok yerinde değil. Tramvayımız elektrikle çalışıyor. Zam olarak vatandaşa yansıtılması doğru değil. Bunu Ekim ayı meclisinde büyükşehir gurubumuz vasıtasıyla yine önerge olarak meclis başkanlığına verip halkımıza anlatmayı planlıyoruz” diye konuştu. 

Vatandaşa zulüm

Su zammı ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Çalışkan, “Su zammı da aynı şekilde. ESKİ 40 milyon bütçe fazlası olan Büyükşehir Belediyesine aktaran bir kurum. Diğer şehirlerde satılan damacana fiyatları dikkate alındığında yine yüksek. Her seferinde su zammı yapılmaması gerektiğini ESKİ’nin bütçesinin buna yeterli olduğunu vatandaşa ucuz ve kaliteli hizmet üretilmesi gerektiğini anlatıyoruz. Su zammı da yerinde değil. Vatandaşa zulüm. Kalabak suyunun asıl sahibi Eskişehirliler olmasına rağmen fahiş rakamla satılması yerinde değil”

Tramvaylar petrolle çalışmıyor

Çalışkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in AK Parti yöneticilerinin hükümetin zamlarına bir şey demiyorlar sözlerine ilişkin olarak ise, “Tramvaylar petrolle çalışmıyor, elektrikle çalışıyor. Biz her yönüyle her size bir şey sorduğumuzda kalkıp hükümet zam yaptı, biz zam yapmak zorunda kaldık diyemezsiniz. Çünkü, yine söylüyorum Ankara, İstanbul, Konya, Kayseri gibi illerimiz bırakın zam yapmayı indirime gittiler. Türkiye’nin bulunduğu ortam itibari ile Belediyenin de elini taşın altına sokmak suretiyle çözüm üretebilir. Belediye şartları zorlamaksızın ve kendisine ilişkin doneleri tam olarak ortaya koymaksızın 50 milyonluk bütçe fazlasına rağmen bu uygulaması doğru değil”