Eskişehirspor son yıllarda birçok ismi Türk futboluna kazandırdı fakat son yıllarda bu durum biraz terse döndü. Kırmızı-siyahlı camiada yaşanan mali sorunlar, gözleri şüphesiz eldeki değerlere çevirdi. Dorukhan Toköz de bu tanıma tam anlamıyla uyan bir isim çünkü minik takımdan altyapı, altyapıdan Eskişehirspor A Takımı'na kadar tüm yaş gruplarında oynadı. Bu yüzden kendisine Eskişehirspor'un safkan alt yapı oyuncusu diyebiliriz. 

2012/13 ve 2013/14 sezonlarında Eskişehirspor A2 Takımı'nda gösterdiği performansla Eskişehirspor A Takımı'na çıkıp, o tarihten sonra hem A Takım hem de alt yaş gruplarında Eskişehirspor forması giymeye devam etti. 2015/16 sezonundan itibaren de giydiği A Takımı formasını bir daha çıkarmadı. Ta ki 2017/18 sezonunda sözleşmesi bitene kadar...

Eskişehirspor'un bir alt lige düştüğü yıllarda takımın formasını giymeye devam eden isimlerden oldu. Spor Toto 1. Lig'de forma giydiği dönemlerde de üst ligden sürekli teklif alıyordu fakat takımda kalmayı tercih etti. Sözleşmesinin bitişiyle İstanbul ekipleri başta olmak üzere birçok takımdan teklif aldı fakat tercihi Beşiktaş oldu. 

Hem orta saha, hem sağ bek

Aslında Dorukhan Toköz'ü as takıma çıkaran performansı, orta sahanın ortasında oynadığı futbol oldu. Eskişehirspor'da sağ bekte de görev aldığı dönemler oldu fakat bu zorunlu tercih, aslında ona yepyeni bir pozisyon kattı. Orta sahada başarılı bir futbol sergileyen Dorukhan, artık sağ bek olarak anılıyordu. Anılmakla kalmadı, Ümit Milli Takım'ın da sağ beki oldu ve kadroya bir bek olarak davet edildi. Oyunun iki yönünü de rahatça oynayabilen, İngilizlerin tabiriyle 'box to box' bir oyuncu. Hem ofansta hem de defansta dengeli oluşu, onu iyi bir sağ bek oyuncusu da yaptı çünkü oyunun iki yönünde de yeterli katkıyı yaptı. 

Eskişehirspor'un Gary Medel'i

İstanbul takımlarına transfer edilen oyuncular hep birilerine benzetilmeye çalışılır çünkü oyuncunun nasıl tipte bir isim olduğunu daha kolay anlarız. Dorukhan'ı önümüzdeki sezon takım arkadaşı olacak Gary Medel'e benzetebiliriz fakat Dorukhan'ın Şenol Güneş özelinde hangi mevkide oynatılacağı, aslında onun geleceğini de belirleyecek cinsten olur. Beşiktaş, Dorukhan'ı 'Yeni Atiba' olarak aldıysa bu çok realist bir tercih olmaz. Orta sahanın ortasındaki ikinci oyuncu ve alternatif sağ bek olarak aldıysa; bu daha doğru bir yaklaşım olur. 

İstanbul'un büyüsüne kapılmazsa...

Sezon içinde eğer bir oyuncu formdan düştüyse, futbolseverler genelde fiziki görüntüsüne dem vurarak eleştirilerin yönünü o tarafa doğru çevirebilir. Dorukhan ise bu konuda dikkatli ve profesyonel bir oyuncu.

Eskişehirspor'dayken uyku saati, yemek programı ve fitness programı sürekli olan, bu program eşliğinde yaşamına devam eden bir isimdi. Onunla birlikte sosyal medyada da sıkça rastladığımız fiziki görüntüsünü buna borçlu. O yüzden İstanbul'un büyüsüne kapılmaz ve Eskişehirspor'da yaptıklarını burada da yaparsa; şüphesiz bir üst seviyedeki futbola da kolay adapte olur. Eskişehirspor'da direkt oyuncuyken, Beşiktaş'ta rotasyon oyuncusu olarak geliyor ama ilk 11 oyuncusu olmak onun elinde.

Şenol Güneş gibi oyuncuların performansını üst seviyeye çıkaran bir teknik adam ise Dorukhan Toköz için şans. Bu şansı ne kadar kullanır orası bilinmez ama kendi kariyerinin haritasını çizmek için önünde büyük bir fırsat var. Bundan sonra yapması gereken tek şey, yeşil sahaya çıktığında Eskişehirspor'daki oyununu oynamak olacak. Onu da başarırsa zaten sezon sonunda 'doğru transfer' sözü, isminin ardından gelecektir çünkü bu potansiyel onda var. 

Topu kullanan isim olmamalı

Dorukhan'ı Spor Toto 1. Lig'de değerli yapan özelliği, yaşına rağmen güçlü bir fiziği ve sert oyun yapısı oldu. Bu yapısı ona zaman zaman istenmedik kartlar çıkmasına neden oldu. Orta saha oynadığı zaman, merkezde savaşçı bir orta sahaya dönüşebiliyor. Defansif açıdan da takımına ciddi katkı sağlıyor. İleri çıkışlarında ise topu üst düzey kullanma becerisi ve yüksek bir tekniği belki yok fakat orta saha merkezinde kendisini çevirebilecek seviyede olduğu da gerçek. Bu yüzden orta sahada topu kullanan bir adam olmamalı. Topu üçüncü bölgeye taşıyan ve kullanacak isme aktaracak rolde olmalı ve top kullanma kısmında daha az görev almalı. Bu artıları ve eksileri, Şenol Güneş'in ona vereceği rolde çok önemli gözüküyor. O yüzden göstereceği performansla oynayacağı pozisyon, Eskişehirspor'dakine göre değişkenlik gösterebilir çünkü Dorukhan joker oyuncu diyebileceğimiz bir isim.