Eskişehir Basket'te akşam gerçekleştirilen toplantı sonrası şok etkisi yaratan bir açıklama yapıldı. Kulüp tarafından yapılan açıklama ile Siyah Kırmızılı takımın Türkiye Basketbol Süper Ligi ve FIBA Şampiyonlar Ligi'ne katılmama kararı alındığı duyuruldu. 

Kulüpten yapılan yazılı açıklamada, "Bu akşam yapılan Eskişehir Basket SK yönetim kurulu toplantısında alınan karara göre; Takımımızın 2018-2019 Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi'ne ve Basketbol Şampiyonlar Ligi'ne katılmayacağı kararı alınmıştır. Detaylı açıklama en yakın zamanda yapılacaktır" denildi.

Eskişehir Basket Kulübü Yönetim Kurulu, Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi ve FIBA Şampiyonlar Ligi'nden çekilme kararına ilişkin, "Bugün içinde bulunduğumuz şartlarda, bu hedeflerin devamlılığında görmüş olduğumuz tehlikelerden dolayı, günü kurtarmak yerine faaliyetlerimizi sonlandırma kararı almış bulunuyoruz." açıklamasını yaptı.

Kulüp yönetim kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, 2015-2016 sezonu ortasında devralınan kulübün yarışmacı haklarından alınan kararla vazgeçildiği belirtildi. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Geride kalan 2,5 sezonda, Türkiye Basketbol 1. Ligi (TBL) Federasyon Kupası şampiyonluğu, TBL'den Süper Lig'e yükselme hakkı, Süper Lig'de ilk sezonda Türkiye Kupası 8'li finallerine katılma hakkı, All-Star organizasyonunda teknik ekip ve 3 oyuncu ile temsil edilme hakkı, 7'nci olarak play-off çeyrek finalinde mücadele etme hakkı, milli takımlara kazandırılan oyuncular, çalışanlar ve son olarak FIBA Şampiyonlar Ligi'nde direkt gruplara katılma hakkı gibi çoğu organizasyona bu kadar kısa sürede nasip olmayacak başarılar tattık. Tüm bu başarılar elde edilirken, bunları tamamen sezon başı koyulan hedefler ve makul bütçeler doğrultusunda başaran tüm teknik ve idari çalışanlarımıza teşekkürü borç biliriz."

"An itibarıyla son bir aya ait ödemeler dışında kulübün herhangi bir borcu bulunmamaktadır." denilen açıklamada, "Kalan borçlar da ana sponsorumuz ve Türkiye Basketbol Federasyonundan (TBF) hak ettiğimiz alacaklarımızın tahsili ile karşılanacaktır." ifadesi kullanıldı.

"Gerekli katkılar gelmedi"

Alınan kararın, tamamen bu işin sürdürülebilirliğiyle ilişkili olduğunun aktarıldığı açıklamada, "Hem Türkiye liginde hem Avrupa arenasında şehrimizi ve ülkemizi layıkıyla temsil edecek yarışmacı bir bütçe planlaması için son güne kadar umutla arayışlarımız devam ederken maalesef ne sponsorlardan ne de şehir dinamiklerinden gerekli katkılar elde edilebildi. Ayrıca takımımızın farklı bir yönetim ile yeni sezonda devam etmesi için kurum ve kişiler ile yaptığımız görüşmeler de maalesef sonuçsuz kalmıştır." değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bugüne kadar hep ayağımızı yorganımıza göre uzattık ve hayali bütçeler yerine elimizde olanlarla iş yaptık. Bugünkü durumda da elimizde olmayan hayali bütçelerle yola çıkıp çalışanlarımızı mağdur edeceğimize en baştan bu yola çıkmamayı daha uygun görmekteyiz. Sadece şahısların karşıladığı bütçelerin de bu sene devam edilse dahi ileriye dönük sürdürülebilir olmadığı aşikardır. Biz Eskişehir Basket Yönetim Kurulu olarak, 2,5 senedir sürdürülebilir planlar yapma ve icraatlarımızı her sene üzerine koyarak büyütme hedefini benimsedik. Bugün içinde bulunduğumuz şartlarda, bu hedeflerin devamlılığında görmüş olduğumuz tehlikelerden dolayı, günü kurtarmak yerine faaliyetlerimizi sonlandırma kararı almış bulunuyoruz.

Ayrıca Eskişehir Basket Kulübü olarak altyapı organizasyonlarımızı ve sosyal sorumluluk projelerimizi sürdürerek, Türk basketboluna genç sporcular kazandırmaya devam edeceğiz. Bugüne kadar takımımızı destekleyen tüm basketbolseverlere teşekkür ederiz."