İşte Eskişehirspor Kulübü Başkanı Halil Ünal'ın, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'e verdiği cevapların tam metni.

Her kulübün borcu var, borçsuz kulüp yok. Bu süreçte neler yapılması gerektiği hangi projelerle bu şehrin yürümesi gerektiği noktasında da birçok çalışmamız oldu. Özellikle sivil toplum örgütlerimizden oda başkanlarımızdan Eskişehirspor sevdalılarından taraftar derneklerinden tribün liderlerimizden de çok ilgi ve alaka gördük. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. 26’da 26 projemiz gibi. Ne sunduysak destek gördük. 

‘İMAR İSTEMEM, İŞ İSTEMEM’: Fakat asıl destek görmemiz gereken bizimle ortak projeleri paylaşması gereken Eskişehir’in belediyelerinden özellikle büyükşehir belediyesinden randevu dahi alamadık. Günlerdir randevu talebimiz söz konusudur. Bizim bugüne kadar sevgili Yılmaz Büyükerşen hocadan hiç bir şahsi talebimiz olmadı. Ben hocadan imar istemem, iskan istemem, iş istemem hiç bir şey istemedim bugüne kadar şahsından. 

‘ŞİRKET KUR GEL, ONU YAP GEL…’: Hayatım boyu bir defa bir dosya için kendisine gittim. Daha doğrusu daha önceki vermiş olduğu sözlerin hiç birini tutmuyor. Söz konusu Eskişehirspor olunca hep süslü laf, şirket kur gel, onu yap gel, şöyle olsun, böyle bitsin gibi bilmediği bir çok konuda da yorum yaparak, insanların hep o yaşının vermiş olduğu konuşma üslubu ve tarzıyla ikna ederek süslü lafları bol konuşarak ikna edebiliyor belki. İkna ediyor ama işin özü ve gerçeğine geldiğimizde kılını kıpırdatıp Eskişehirspor ve camiası için bugüne kadar hiç bir şey yapmadı bundan sonra da yapmayacağı ortadadır. 

‘YASAL OLMAYAN HİÇ BİR ŞEY İSTEMEYİZ’: Kendisine gittiğimizde şahsından yine bir şey istemedik. Şu yazı gelmişti bize: Bienvenu, şampiyonluğa gittiğimizde 6 puan silinme olayı… Bu yazıyı masasına koydum, o günkü yöneticimiz Özgür Demirdaş’la gittik. ‘Hocam dedik böyle puan silme geldi, bir katkı sağla’. ‘Ben nasıl sağlayacağım’ dedi. Biz sizden hukuka aykırı olan ne yasal olmayan hiç bir şey istemeyiz. Biz fatura karşılığı bir reklam isteriz. Eskişehirspor’un da şirketleri vardır. Nasıl ki Büyükşehir Belediyesi’nin şirketleri vardır. Eskişehirspor Kulübünün de şirketleri var. 

‘REKLAM BEDELİNİ ÖDEMEDEN’: Ve burada fatura keser, sizden reklam alır fatura karşılığı bu reklam bu dosya kapatılır dedik. Ve tabi günlerce mücadeleden sonra ikna ettik. Ve Bienvenu dosyasını kapatmak üzere şahsından aldığımız 600 bin Türk Lirası Kalabak Suyu reklamını yapmak üzere bugün stadyumda hepinizin bildiği o reklamı ESKİ’den aldık. Bize de ithamda bulunuyor galiba. Kulübü hocam batırdı. Kendisinden almış olduğumuz paranın 150 bin Euro’su Bienvenu’nun hesabına gitmiştir. ESKİ ve Büyükşehir Belediyesi o günden sonraki reklamının bedelini ödemeden statta tutmaktadır. O bir sezonluk bir reklamdı. 

‘ŞİRKETLERİMİZ ÇOK AÇIK, ŞEFFAF’: Daha sonraki sezonlar için herhangi bir bedel ödememiştir. Ancak biz Eskişehir milliyetçisi olarak Eskişehirspor sevdalıları olarak o reklamı orada yine tuttuk. Karşılığında herhangi bir bedel bugüne kadar almadık. Ha bundan sonra da tutamayacağımızı da herkes bilmeli. Ya da bunun sözleşmesinin yenilenip bedelinin de Eskişehirspor Kulübünün şirketlerine vermesi gerekmektedir. Eskişehirspor Kulübü’nün şirketleri çok açık, hassas ve şeffaf yönetilmektedir. 

'SÜREKLİ KÜFÜRLE DOLAŞAN BİR ÜSLUPLA’: Taraftarımıza üç ayyaş, iki hapçı, futbolcularımıza on bir kıllı bacak şeklinde ithamlar Eskişehirspor’un büyük taraftarını efsane camiasını çok derinden üzmektedir. Bütün yöneticiler ve kongre üyelerini zan altında bırakmakta, hepimizi çok derinden üzmektedir. Keşke makam mevkisine ve tahsiline yakışır bir şekilde cevap verseydi bize. Ama maalesef hocamın psikolojisi de çok sağlıklı değil, bizim olmaması lazım tam tersi, hocam daha böyle son zamanlarda stresli krizli böyle ne dediğini bilmeyen ağzında sürekli küfürle dolaşan bir üslupla  geziyor. Bunu de esefle kınıyorum. 

‘BİZ DİLENCİ DEĞİLİZ’: Eskişehirspor Kulübü hiç bir belediyeden gayri yasal bir şey istemez. Büyükşehir Belediyesi’nden de istememiştir. İstemiş olduğumuz randevunun altında yatan da Eskişehirspor Kulübü başkanlık makamıdır burada yöneticilik çok kutsaldır. Onun için nasıl belediye başkanlığı değerliyse bizim için de kulüp başkanlığı çok değerlidir. Onun için biz randevu isterken, biz dilenci değiliz. Buradaki yöneticilerden her biri çok değerli iş adamlarından oluşmaktadır. Her birinin yaptığı cirolar ortadadır, yaptığı işler ortadadır, ne kadar insan çalıştırdığı ortadadır. Bu kulübe kaç yıllardır hangi şartlarda hizmet ettiği ortadadır. 

‘KULÜBÜ BU HALE SİZ GETİRDİNİZ’: Kulübü bu hale kim getirdi. Kulübü bu hale siz getirdiniz sayın Yılmaz Büyükerşen hocam. Biz size Anemon Otel’de yapmış olduğunuz toplantıda beni aradınız makamınızdan eski başkanları aradınız, iş adamlarını aradınız. Takım o gün Süper Lig’teydi. Oradaki toplantıda Mesut illa kalsın ille Mesut bey devam etsin illa Mesut beye ekonomik destek toplayalım… Ben kendisine şunu söylüyordum. Sevgili hocam bu takımın yeni enerjiye ve bu takımın bu ligde kalamayacağına bir gerçek olarak bakın. Bu takım küme düşer. Bu takımın çok acil takviyelere ihtiyacı vardır. Bu takımı gelin Süper Lig’de tutalım. 

‘BEŞİKTAŞ’LI TOSİÇ GİBİ…’: Süper Lig dediğiniz lig her yıl Eskişehirspor kulübü için geliri olabilecek bir ligdir. E bulunduğumuz ligde bir gelir yok. Üç yıl oldu düşeli 450 milyon lira değerinde bir kaybımız var. Bunun müsebbibi de Yılmaz Büyükerşen hocadır. Kendisine söyledim ‘Hocam bıraksın gitsin’ dedim. Mesut’a da söyledim. ‘Gelelim kurtaralım, bak takım düşüyor, sonra bedeli çok ağır olacak’ dedim. Ve Beşiktaşlı Tosiç gibi buna benzer bir çok değerli oyuncu ile anlaşmıştık devre arasında Eskişehirspor’a takviye olacaklardı ve biz kümeden kalacaktık. Daha sonra ‘borçsuz bir kulüp aldı, on yıldır bu hale getirdiler’ diyor. İşte genel kurulda verdiği destekler ortada. 

‘BORÇSUZ KULÜP ALMADIM’: Diyorki ‘Nebi beyden borçsuz bir kulüp aldı’. Ben kimseden borçsuz bir kulüp almadım. Nebi benim kardeşim, başkan yardımcımdı. Biz bu takımı Nebi beyle şampiyon yaptık o günkü yönetimle. Ve yıllar sonra çok büyük sıkıntı ve krizler içerisinde, herkesin umudunu yitirdiği günde ‘uyuyan devi uyandıracağız, Eskişehirspor’u layık olduğu yere getireceğiz’ dediğim yol arkadaşımdır Nebi Hatipoğlu benim. Ve takımı şampiyon yapıp kendisine teslim etmişimdir. Nebi Hatipoğlu da şampiyon yapıp bana teslim ettiği gün kulübü borçsuz teslim almamışımdır. O vakit bu bilgileri Yılmaz Hocam’a sunarız. Nebi beyi de asla suçlamayız. Süper Lig’de bizim kurduğumuz kadro 5 yılın en değerli kadrosu oldu. 

‘MARSİLYA’LARA GİTTİ KADER MAÇINA GELMEDİ’: Her oyuncusu dünya kulüplerinden Türkiye’den İstanbul kulüplerinden teklif alır bir takım oluşturduk. Ve hayalimiz. Hedefimiz Avrupa kupalarıydı, UEFA’ydı. O mücadeleyi hep birlikte verdik ve UEFA’ya gittik. Fransa’nın Marsilya’larına, İskoçya’larına Edinburg’lara birlikte uçtuk. O uçaklarda vardı sevgili Yılmaz Büyükerşen hocam. O maçlara geldi evet. Ama maalesef Antalya’daki Göztepe maçına gelmedi. Keşke ona da gelseydi. O maç daha değerli maçtı. Göztepe ile verdiğimiz final maçında bizim belediye başkanımız yoktu. Onun için dedik ‘Kendisini istifaya davet ediyorum’. Artık hocamın bu şehirde bakış açısı daha ziyadesiyle, yaşının da vermiş olduğu yorgunlukla Marmaris’te yurt dışı gezilerinde… Böyle keyif alabilir. Bu da gayet normal. 

‘İFTİRA ATIYOR’: Hocamın bir sürü görevi var. Sadece belediye başkanı değil. Belediyenin bir sürü şirketi var. ‘Eskişehirspor’a bir sürü para veriyoruz, verdiğimiz paranın nereye gittiğini bilmiyoruz…’ Siz hayatınız boyunca bize bir defa para verdiniz. Zaten iftira ediyor. İftira günahtır. Bugünkü yaptığı açıklamada bize diyor ki ‘Ben para veriyorum, paranın nereye gittiği belli değil’ Paranın nereye gittiği belli. Verdiğiniz saat Bienvenu’nun hesabına geçti. Verdiğiniz para da hayatınız boyunca bir defa. Bu zamana kadar vermiş olduğunuz birçok söz var, hiç birinde durmadınız. 'Açık tribünün üzerini kapatacağım, söz’… 

‘ŞU ESKİ BORÇLARI ÖDEYİN’: Yirmi tane proje çizdik götürdük, dünya proje parası ödedi bu kulüp her birinde bir bahane buldu. Eskişehirspor’un da şirketleri var. ‘Şirket kurun gelin’. Var şirketimiz. Biz belediyenin cebinden para istemiyoruz. Biz dilenci değiliz. Biz kulüp kasasına da kimseden bir kuruş para istemiyoruz. O bırakında kurtaralım kulübü dediğimiz gün düşürdüğünüzde, bugün de kapansın sevdasındasınız anlaşılan o. Herkes çırpınırken bütün Eskişehirspor sevdalıları… Hepimiz derin üzüntü ve acı içerisindeyken… Hocam ‘hala kapansın, paranın…’ Parayı gel sen yönet. Biz çok sevdalısı değiliz. Siz bize şu eski borçlarınızı bir ödeyin. 

‘ŞİRKETLERİMİZİ İNCELESİN’: Çünkü bu borçlar sizden kaynaklanıyor. Bu kulübü bu hale siz getirdiniz sayın hocam. Bize para verme biz size söyleyelim, şunlardan dolayı puan siliniyor, bunlardan dolayı ceza geliyor… Bunlar sizin zamanınızın oyuncuları. Anemon Otel’de kapıyı çarpıp çıktım yüzüne. O gün laf anlatamadım ona. Ama o gün bugünün gerçeklerini doğurdu. Ama o profesör, o büyükşehir belediye başkanı. Onun yandaşı çok biz garibiz çünkü. Herkes ona inanıyor, bize inanan olmuyor. Bizim de Allah’ımız var. Bizim şirketimizin hesabı herkese açıktır şu saatte buyursun gelsin sayın büyükşehir belediye başkanı hesaplarımızı lütfen incelesin. Başka bir gücü varsa o incelesin. 

‘HERKES SAHTEKAR, EN NAMUSLU…’: Ama şunu unutmasın ki Büyükşehir Belediyesi ve büyükşehir belediyesinin şirketlerinin hesaplarını da biz inceletmeyi biliriz. Kim sağlıklıysa kamuoyuna bir vakit gelen devlet teftişi veya milletin teftişi… Biz her şeye açığız. O da açık olsun, hep birlikte paylaşalım kimlerin hesapları daha sağlam. Kaldı ki bu kulüp bu hale niye geldi. Sizin yüzünüzden geldi onu anlattım. Bugün verin bize 100 milyon lira borcumuzun tamamı bitiyor. Dönün sağınıza solunuza bakın bizim ayarımızdaki şehirlere herkes gece gündüz para bulabiliyor. Bugün Erzurumspor tamamen belediyenin… Onlar yasal iş yapmıyor, Akhisar yasal iş yapmıyor. Doğru, bu dünyada herkes dolandırıcı üç kağıtçı sahtekar en namuslu adam Yılmaz Büyükerşen. Başka yok, herkes yanlış iş yapıyor, bir tek hocam doğru. 

‘İSTİFA EDERSE ESKİŞEHİRSPOR’ SÜPER LİG’DE OLACAK’: Eğer hocam bugün ki istifamı kabul eder de giderse emin olun ki bu takım bu sene süper ligde olacak. Önümüzdeki yıl Avrupa kupalarında olur. Ve şehrin her tarafının önü açılır. Bu memlekette kavga gürültü gerginlik biter. Zaten de öyle olması lazım. Her şeyinde bir zamanı var. Biz bile bir vakit oyuncu transferi yaparız artık yüzü eskir, artık yapacağı bir şey yoktur, gitmek istiyorduk, artık o işe üç kuruş para kazanır mıyım diye bakar, bir iş yapmaya gelmemiştir zaten, şimdi hocam da bu durumdadır. 

‘SOKAKLARDA ÇOK RAHAT GEZİYORDU’: Onun için Mart ayında tekrar adayım madayım buralara lütfen sakın girmesin. Bugüne kadar Yılmaz Büyükerşen’i biz destekledik bizim oylarımızla geldi, artık vermeyeceğiz, desteklemeyeceğiz, istemiyoruz. Çünkü o kimseyi istemiyor artık. O hep yurt dışlarında hep tatillerde, hep Marmaris’lerde. Sadece kendi ve yandaşlarının özel işleri oldu mu geliyor, meclis toplantısına katılıp çekip gidiyor. Eskiden sokaklarda çok rahat geziyordu, bugün gezemeyecek. Bunları göz önünde bulundursun.  Bir saygınlığı var bu saygınlığını yitirmeden görevinden istifa etsin aramızdan ayrılsın. Biz de hemen çok kısa süreçte şehrin bütün sorunlarını kavgasını bitirip çözelim hep birlikte. 

‘BÖYLE BİR ÜSLUP YOK’: Biz kulübümüzün meselelerini ortak akılcı modelle projelendirerek kimseye zarar vermeden üreterek her tarafı çözebilecek yönetim tarzına varız. Ama ben ona randevu vermem, buna randevu vermem, öbürüne iftira böyle bir şey yok, böyle bir üslup yok. Bu üslup hiçbirimize yakışmaz. Onun için vaktiyken zamanıyken bırakın gidin. Gelsin yerinize yeni bir arkadaş hep birlikte oturalım bir sürü projemiz var bunları paylaşalım. Bu kulübün meselelerini çözelim. Orası zaten ayrı bir şirket. O şirketten bu kulübün borçları ödensin, biz yine cebimizden para verelim, kaynak yaratalım. Bu takımı yaşatalım. 

’20 SENEDİR AYNI FİLM’: Eskişehirspor gerçeğini kabul etmeyen, taraftarı ile alay eden onları bir oy deposu gibi görmüyorum diyen bir Büyükşehir Belediye Başkanı istemiyorum ben. Onu evet biz seçtik. Ben Yılmaz Büyükerşen’e oy verdim, artık vermeyeceğim. Ve verdirmeyeceğim gücüm yettiği kadar. Çünkü vakti geldi artık gitmelidir. Hiçbir şeye faydası yok. Sadece kuru iftiralar ve onu bunu inandırıyor süslü laflar. Makam mevki yaş artık doydu bu şehir. 20 senedir bu filmi izliyor. Her şeye hemen saldır cevap ver. 

‘BU CUMA ÇOK ÖNEMLİ’: Onun içindir ki Eskişehirspor kulübünün Cuması çok önemlidir. Bu Cuma elimizdeki mevcut transferlerini şampiyon olacak değerli kadrosunu korumalıdır. Ben bütün şehri göreve davet ediyorum. Bütün Eskişehirspor severleri göreve davet ediyorum. Bu Cuma akşamına kadar bütün seçilmişlerimizi, Sayın Valim elinden geleni yapıyor, projemize önderlik etti. Sayın Valimize ayrıca teşekkür ediyorum. 

‘AHMET ABİYE KAZIM ABİYE HAKARET…’: Yine alt belediyelere, vay siz bilboardları nasıl verirsiniz dedi. Sökün onları, Ahmet Abiye, Kazım Abiye hakaret… Böyle bir şey olabilir mi. Hayırdır ne yaptı bunlar vatan hainimi Eskişehirspor’un sıkıntısı vardı destek verdiler. Ben Kazım Kurt ve Ahmet Ataç’a vermiş oldukları destek için teşekkür ediyorum. Lütfen hocamın kırıcı sözlerine aldırmasın üzülmesinler. Evet ben çok üzülüyorum onlar üzülmesinler. Değmez çünkü, hocam artık son demindedir. Onun için düşünsün değerlendirsin nasıl cevap istiyorsa versin, şunu bilmelidir ki, vermiş olduğu hiçbir cevabı cevapsız bırakmayacağım artık. Bu ömrümün sonuna kadar böyle. 

‘HER SIKINTIDA HER DEPLASMANDA…’: Bu takımı kapatan başkan ve yönetim biz asla olmayız. Bu işler kavgayla yürümüyor biz Eskişehirspor’a siyaset bulaşsın asla istemiyoruz. Eskişehirspor sırtından siyasetçinin prim yapmasına da asla müsaade etmeyeceğiz. Eğer öyle bir şey varsa bu şehrin vekili değilken Sayın Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici’ye dünyalar kadar teşekkür etmemiz lazım. Yine o vardı maçta yanımızda. Her sıkıntıda her deplasmanda o var yanımızda. Yine Nabi Hoca, hep demiştir teşekkür etme demiştir gerek yok demiştir her zaman. 

‘BASKET KAPANDI GIKINIZ ÇIKMADI’: Siz Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak şehrinizi ve takımınızı ayaklar altına alma hakkına sahip değilsiniz. Size herkes de oy vermedi. Oy veren de böyle yap diye mi verdi. Lütfen kulübün sırtından siyaset yapmayın. Basket takımı kapandı, gıkınız çıkmadı, bir beyanatınız yok. Bugün Eskişehirspor ayı durumda günahtır. Ona buna sallayacağınıza versin bir randevu toplanalım. Projelerle kaynak yaratmaya çalışıyoruz. Sevdamızı yok etmesinler bedeli çok ağır olur.