Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü sporcusu, 15 yaşındaki milli yüzücü Sümeyye Boyacı, Dublin'de yapılan Paralimpik Yüzme Şampiyonası "Kadınlar 50 Metre Sırtüstü"nde altın madalya kazandı. Sümeyye Boyacı, NTV canlı yayınında Oğuz Haksever'in sorularını yanıtladı ve başarısının sırrını anlattı.

Çok başarılı bir yarış çıkardın? Nasıl ulaştın bu başarıya?

Heyecanlı bir yarıştı benim için, zorluydu. Ama biz çok çalışmıştık. Bunun için aylar öncesinde hatta yıllardır çalışıyoruz. Bu başarı bizim için bir şans değil. Çalıştık ve başardık. 

Ne kadar zamandır yüzme sporu ile uğraşıyorsun? 

Ben beş yaşında hobi olarak başlamıştım ailemin de destekleriyle. Türkiye şampiyonalarında hep birincilik alınca milli takıma davet edildim. Milli takım sporcusu oldum 2016’da. Çalışarak şimdi de birinci olmuş oldum.  

Ciddi bir performans sergiliyorsun. Rakiplerine oranla elde ettiğin çok önemli bir başarı bu. Özel bir stilin var mı?

Evet. Ben dolphin yüzüyorum genelde. Sırtüstü yüzüyorum. Benim branşım bu. Özel stilim bu. 

Günden kaç saat antrenman yaparak bu başarı geliyor? 

Hazırlıklarımı kendi şehrimde de yapıyorum ama biz aylar öncesinden kamplar yapıyoruz. Kamplarda sabah akşam ikişer saat yüzüyoruz. Yaklaşık beş altı saat çalışmış oluyoruz. Bizim için en önemlisi derecelerimizi saniyelerimiz düşürmek. Biz saniyemizi düşürdüğümüz zaman madalya da çok önemli ama bu da bizim için çok önemli. 

Bu arada eğitim nasıl gidiyor?

Okul güzel gidiyor. Ben sosyal bilimler öğrencisiyim.  TEOG’tan 466 puanla girdim. Bu seneyi takdirle bitirdim. Bu şekilde okulum…

Başka spor dallarına ilgi var mı?

Başka spor dallarına pek bir ilgim yok. Genel olarak sanata yatkınım. Resim ve ebru yapmıştım. 

Yüzmenin günlük yaşamına nasıl bir etkisi var? 

Yüzme hayatımda bir plan program oturtmuş oldu aslında. Ben okula gidiyorum okuldan çıkıyorum  antrenmana gidiyorum. Ondan sonra eve gidiyorum ders yapıyorum. Bu şekilde… Bir dahaki hedef 2020’de Tokyo’da Paralimpik Olimpiyat Oyunları.