Anadolu’dan İstanbul’a başkaldıran, yıllarca zirveye oynayan, sayısız yıldızı Türk futboluna kazandıran Eskişehirspor tarihinin en zor dönemlerinden birini yaşıyor. Maaş alamayan personeller, tek kuruş görmeyen futbolcular. U21 Takımı’yla lige tutunmaya çalışan bir kadro, saha içinden çok saha dışında kulübü için savaşan bir teknik direktör. Her şeyden önemlisi ise arma sevdası için kapı kapı dolaşıp para toplayan, ücretsiz hazırlık maçında bile 20 bin TL gelir çıkaran bir taraftar grubu... Adeta bir kurtuluş savaşı veren Es Es’in yaşadığı sıkıntıyı, teknik direktör Fuat Çapa, “Artık futbolcuları kampa alacak lüksümüz yok. Çünkü ne kahvaltı verebiliyoruz tesislerde, ne de yemek...” diyerek duyurdu.

‘İcra kurulu kurduk’

Biz de kalktık, Eskişehir’e gittik. ‘Durum ne?’ dedik, sözü Fuat Çapa’ya bıraktık... “Yönetim içerisinden birkaç yönetici, taraftar grubundan liderlerimiz ve bizim de içinde yer aldığımız bir icra kurulu kurduk. İkinci devre transferi açmak adına yönetimin yükünü hafifletmek için... Bunun amacı kulübü yönetmek değil. Yaşamış olduğumuz günlük sıkıntıları, sorunları aşmak için. Kulübün yiyeceği, içeceği, deplasman giderleri altyapının hayatta kalabilmesi gibi konularda hep birlikte bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. 3-4 haftadır yapılan oluşumun görevi bu. Başkan ve yönetim de transferi açmaya çalışıyor.”

‘Dışarısı toz pembe ama...’

“Camia çok büyük. Eskişehir’in büyüklüğünü Avrupa bile biliyor. Bu kulübe insanların nasıl sevdalı olduğunu anlatmaya gerek yok. Son hazırlık maçına 8 bin taraftar geldi. Ücretsiz olmasına rağmen bilet parası verip 20 bin TL topladılar. Şehr-i Sevda diye bir grubumuz var, kapı kapı gezerek para topluyorlar. Dışarıdaki görüntü toz pembe ama içerisi öyle değil. Sadece maç esnası görülüyor ve konuşuluyor.”

‘Kupalardan daha değerli’

“Biz bu kulübün ayakta kalabilmesi, yaşayabilmesi, bu şehrin kalbinden Eskişehirspor’u almamaları için mücadele ediyoruz arkadaşlarımızla birlikte. Eskişehirspor yok olursa bu acı verir. Ben başka bir yere gidip şampiyonluklar, kupalar kaldırmaktan ise Eskişehirspor’u ayakta tutabilmekten daha çok gururlanırım. Bu mücadelenin bir parçası olabilmek beni çok daha mutlu eder. İcra kuruluna elimizden geldiği kadar katkı sağlamaya çalışıyoruz. Transferi açamadıktan sonra ayrılabilirdik. Ancak son ana kadar üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz.”

‘SMS kampanyasına destek bekliyoruz’

“Sadece saha içini düşünemiyoruz. İdmanın son bölümüne bile kalamadan etkinliklere koşuyoruz. Benim amacım bu mücadelede ön plana çıkmak değil. Burada çok büyük bir değer, marka var. Bunun çok küçük bir parçası olmaya çalışıyorum sadece. Yürütmüş olduğumuz bir SMS kampanyası var. 7978’e ES ES yazarak katkı sağlıyorlar. İşyerlerine, sendikalara gidiyoruz. Her geçen gün bunu büyütmeye çalışacağız. Bunları yaparak kulübün günlük giderlerini sağlamaya çalışıyoruz.”

‘Yemek konusu gerçek’

“Benim twitterda yaptığım paylaşım kişisel yoruma bağlı. Bir şey paylaşırken çok düşünüyorsunuz, çünkü büyük bir camiayı temsil ediyorsunuz. Bunu yazmak, paylaşmak emin olun okumaktan çok daha acı ve zor. Benim için bunu anlatmak çok zordu. Yaşanan zorluklar bazen camiaların içerisinde kalması gerekiyor. Ancak bazen öyle bir noktaya geliyorsunuz ki çaresiz kalıyorsunuz. Bu paylaşımı da bu yüzden yaptık. Çünkü yaşananlar gerçekten de buydu. Türkiye’nin her yerinden insanlar bir şeyler yollamaya başladı.”

‘Fedakarlık bekliyoruz'

“Eskişehirspor hepimizin... İmzayı vermesi gereken arkadaşlar bir devre daha fedakarlık yaparak bu takımın yaşamasını sağlayacaklar. Biz de bu süreçte takımı iyi yerlere getirip onlara maddi konuda geri dönüş yapacağız, bunun başka bir kurtuluş yolu yok.”

'Savaşın içine attık’

“Öyle bir süreç yaşıyoruz ki lisans çıkaramadığımız arkadaşlarımız ayrılmaya başladılar. Boşta kalan oyuncular var. Onların her gün kafasında soru işareti var. Böyle zor şeyler yaşayan bir grubu tüm idmanlara kattık hep. Diğer yanda genç oyuncuları her maça hazırlamak var. Hayatlarında ilk kez profesyonel maça çıktı çoğu. Birden deyim yerindeyse arenaya savaşmaya attık onları.”

'Umudumuz taraftarımız'

“Bizi motive eden ve umudumuzu artıran şey taraftarımız. Onların coşkusu ve inancı bize yansıdı. Bu inanç yansımasaydı biz hiçbir şey yapamazdık. Ancak bu sinerji sadece umutlanmaya yetiyor. Bizim umuttan öte sonuca gitmemiz gerek. Çünkü süre yok.”

‘Bu sorun parayla çözülmez’

“Şu andaki tabloya göre imzayı vermesi gereken bireylerin inisiyatiflerine kalmış durumdayız. Çünkü mecvut durumu parayla çözme şansımız yok. Biz ancak günlük yaşamaya çalışıyoruz. İnsanların kapı kapı gezip topladığı paralarla altyapıyı yaşatmaya çalışıyoruz. Oynayan, oynamayan oyuncuların maaşını ödeyemiyoruz.” FANATİK