Proje kapsamında Eğe'nin sadece gözleriyle bilgisayar kullanabildiği, internette arama motorlarından istediği siteye erişebildiği, gözlerini sanal klavyedeki harflere odaklayarak oluşturduğu yazılarla temel ihtiyaçlarını sesli olarak duyurabildiği ve buna benzer birçok fonksiyona sahip bir sistem oluşturuldu.

Hayata geçirilen göz takip sistemini gözlemlemek için AÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Açıköğretim Sisteminden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Güney ve İnsan Bilgisayar Etkileşimi Araştırma Uygulama Laboratuvarı Sorumlusu Doç. Dr. Nilgün Özdamar, Muhammed Eğe'yi evinde ziyaret etti.

MUHAMMED'E HER KONUDA DESTEK OLACAĞIZ: Ziyarette bulunan Rektör Prof. Dr. Naci Gündoğan “Azimli olmak, hayata bağlanmak çok güzel, engeliniz ne olursa olsun bunun üstesinden gelebilmek çok önemli. Aslında hepimiz engelli adayıyız. Bu noktada Muhammed hepimize örnek oluyor. Umarım bu teknoloji sayesinde de Muhammed hem kendini yetiştirecek hem de kısmen de olsa ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Bizim için önemli olan bir kardeşimizin isteğine yardımcı olabilmek, hayatına bir renk katabilmekti. Bundan sonra da Muhammed’in ihtiyaçlarını takip edecek ve her zaman kendisine yardımcı olacağız" dedi.

MUHAMMED GİBİ ÖĞRENCİLERE ULAŞACAĞIZ: Muhammed'in ortaokulu, liseyi bitirip daha sonra da üniversite okumasını istediklerini ifade eden Naci Gündoğan, şunları ifade etti: Muhammed bizim öğrenci adayımız olduğu için ona her konuda destek olacağız. Eğitime ulaşmak herkesin hakkı. Açıköğretim sisteminde de engel düzeyleri farklı olan pek çok öğrencimiz var. Bu sebeple önümüzdeki dönemlerde Muhammed gibi öğrencilerimize teknolojiyi kullanarak ulaşmaya çalışacağız. Tabii ki bu süreçte Muhammed için kurulan sistemi de takip edeceğiz. Çünkü bizim göremediğimiz ama Muhammedin'in kullanırken gördüğü birtakım eksiklikler olabilir. Ben bu çalışmada emeği geçen tüm öğretim elemanlarına ve çalışma arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.

Göz takip teknolojisi nasıl kuruldu? 

Engelli bireylere yönelik sosyal sorumluluk çalışmalarına her geçen gün bir yenisini ekleyen Anadolu Üniversitesi, Muhammed Eğe’nin kitap okuma ve hayatını kolaylaştırma isteğine destek oldu. Bu yolda Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cihan Topal’ın geliştirdiği engelli destek sistemi Muhammed Eğe'ye göre uyarlandı. Bu sistem sayesinde Muhammed’in sadece gözlerini kullanarak bilgisayar kullanabildiği, İnternette arama motorlarından istediği siteye erişebildiği, gözlerini sanal klavyedeki harflere odaklayarak oluşturduğu yazılarla temel ihtiyaçlarını sesli olarak duyurabildiği ve buna benzer birçok fonksiyona sahip bir sistemden oluşturuldu. Ayrıca bilgisayar haricinde Muhammed’in gözleriyle televizyon kumandasını kullanabileceği bir chip de tasarlandı. Bununla birlikte Anadolu Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Engin Kapkın tarafından bu chip için bir kutu tasarımı yapıldı ve 3D printerden çıktı alınarak bu kutu üretildi ve sisteme entegre edildi. Açıköğretim Fakültesi ÖTAG Birimindeki öğretim elemanları ve çalışanların yardımlarıyla bir göz izleme cihazı ve bir uyarlanabilir masa alındı. Açıköğretim Sisteminden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Güney ile ÖTAG Müdürü Doç. Dr. Köksal Büyük’ün destekleriyle bir dizüstü bilgisayar alınarak sistem tümüyle çalışır duruma getirildi. Hem mühendislik ve hem de tasarım bilimlerini buluşturan projede, Muhammed'in bu teknolojiyle birlikte hayatını nasıl dönüştürebildiği de yakından gözlemlenecek.

Dünyada çığır açan teknolojik buluş: EyeNavigator

Göz kontrol teknolojisi (göz takip sistemi-EyeNavigator) sayesinde bakılan alanlar üzerinde, fare ve klavye ile yapabildikleri işlemleri yapmak mümkün oluyor. 

  • ALS (amiyotrofik lateral skleroz) hastalarında bilgisayar aracılığı ile iletişim,
  • Otizm hastalarında kafa hareket ve göz takip bilgisayarı aracılığı ile iletişim,
  • Serebral palsi hastalarında bilgisayar aracılığı ile iletişim için (Spastik serebral palsi, Atetoid serebral palsi v.b.),
  • Nörolojik gelişme geriliği olan çocuklarda bilgisayar aracılığı ile iletişim için,
  • Tramvatik beyin hasarlarında bilgisayar aracılığı ile iletişim,
  • Rett sendromu hastalarında göz bilgisayarı aracılığı ile çevreleri ile iletişimi için,
  • İnme geçirenlerde göz bilgisayarı  aracılığı ile sosyal hayata katılabilmeleri için,
  • Kısmi felçlilerde ve omurilik felçlilerin de bilgisayar aracılığı ile iletişim için,
  • Ağır romatizma hastalarında bilgisayar aracılığı ile iletişim için kullanılıyor.