Yürütücülüğünü Prof. Dr. Ender Gerede’nin yaptığı TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Projesi, onaylanarak geleceğin havacılarını yetiştirmek üzere start verdi. Proje kapsamında Eskişehir Teknik Üniversitesi İki Eylül Kampüsü etrafındaki 3 ortaokulun 7. sınıflarından 120 öğrenciye geleceğin pilotu olmaları için tamamı gözlem, deney ve deneyimleme üzerine kurgulu etkinlikler düzenlenecek. 

Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Anadolu Üniversitesi’nin de paydaş olarak yer aldığı proje; öğrencilerin Fen Bilimleri, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (Science, Technology, Engineering, Mathematics – STEM) yaklaşımı çerçevesinde hazırlanan deneylere katılımını, köpük yapraklardan planör yapmayı ve uçurmayı öğrenmeleri gibi etkileşimli aşamalardan oluşuyor. 

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Ender Gerede, ülkemizin yarınında rol alacak çocuk ve gençlerin, katılacağı her türlü havacılık faaliyetinin ulusal ekonomiye, toplumsal refaha ve bilimsel birikime önemli katkı sağlayacağını belirtti. Son 100 yıldaki pek çok bilimsel gelişmenin, havacılık faaliyetlerindeki etkinlik ve verimlilik arayışından kaynaklandığını da vurgulayan Prof. Dr. Gerede, projenin yürütüleceği Eskişehir Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nin aynı anda 5 farklı bölümde havacılık eğitimi veren Türkiye’nin ilk ve en eski okulu olduğunun da sözlerine ekledi. 

Deney ve yüz yüze eğitimler şeklinde devam edecek olan program tamamlandığında 120 öğrenci ve aileleri için Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde bir şenlik düzenlenmesi planlanıyor. Şenlikte öğrenciler ailelerine proje süreci boyunca edindikleri kazanımlar doğrultusunda planör yapımı ve uçurulmasını öğretecekler. 

Şenlik sonunda ise bir tören düzenlenerek proje katılımcısı öğrencilere sertifika ve pilot bröveleri takdim edilecek. 

Proje ekibi

Prof. Dr. Ender Gerede (Yürütücü, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Havacılık Yönetimi Bölümü) Doç. Dr. Evrim Genç Kumtepe (Uzman, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi) Ömer Garan, (Uzman, Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü) Arş. Gör. Dr. K. Gülnaz Bülbül (Uzman, Eskişehir Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Havacılık Yönetimi Bölümü) Arş. Gör. Emircan Özdemir (Uzman, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Havacılık Yönetimi Bölümü)