Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile YÖK tarihi bir adım atarak, bilimsel araştırmalar ve üniversite-sanayi iş birliği için güçlerini birleştirdi. İki kurum arasında mevcut iş birliğini daha üst seviyelere çıkartacak olan çerçeve protokolü imzalandı. Protokol imza törenine üniversitelerde görev yapan rektörler ile Ar-Ge’den sorumlu rektör yardımcıları da katıldı. Törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, imzalanan protokolle mevcut entegrasyonu bir üst seviyeye taşıdıklarını kaydederek, ''Bu sayede üniversiteler, sanayi kuruluşları, araştırma merkezleri ve enstitülerle birlikte Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinde ortak programlar ve projeler geliştirilecek'' ifadelerini kullandı. 

Financial Times'ta yayınlandı: Varank, imza töreninde Eskişehir Osmangazi Üniversitesindeki akrep ve yılan zehirlenmelerine karşı antiserum üretim tesisine de değindi. Financial Times'da dün yayımlanan bir makalede, Eskişehir Osmangazi Üniversitesindeki akrep ve yılan zehirlenmelerine karşı antiserum üretim tesisinden bahsedilerek bu projeye melek yatırımcı ilgisinin vurgulandığına dikkati çeken Varank, "Türkiye, start-up olarak adlandırılan yenilikçi girişimlerdeki sıçramayı, sadece perakende ticaret tabanlı işler yerine, bilimsel tabanlı faaliyetlerde de gerçekleştirebilir. Nitekim TÜBİTAK enstitüleri ve buralarda yapılan çalışmalar beklentilerimizi giderek yükseltiyor." dedi.

"Üniversiteler istekli ve yapıcı olmalı": Üniversitelerin kurumsal taassuptan uzak bir yaklaşımla istekli ve yapıcı olması gerektiğini vurgulayan Varank, yıkıcı teknolojiler olarak adlandırılan teknolojik kırılımlara sanayi ve sektörlerin hazırlanmasının büyük önem taşıdığını söyledi. Varank, üniversitelerden, bilginin akademik çerçeveye hapsedilmemesi ve ekonomik değer üretmesi hedefleri doğrultusundaki işlere öncülük etmelerini beklediklerini dile getirdi.

Mehmetçik için Eskişehir'de üretiliyor

Eskişehir'de, kamu-sanayi-üniversite iş birliğinde, 40 "melek yatırımcı"nın desteğiyle kurulan ALBİLA'da, akrep ve yılan zehirlenmelerine karşı, özellikle askerlerin kullanımına uygun, soğuk zincir gerektirmeyen yerli antiserum üretiliyor. Dünya genelinde az sayıdaki ülkede üretilebilen ve "stratejik ürün" olarak değerlendirilen antiserum konusunda Türkiye'nin ihtiyacını önemli oranda karşılaması beklenen ALBİLA, ülkede ilk soğuk zincir gerektirmeyen "kuru" antiserum üreten tesis oldu. Tesiste, Eskişehir Osmangazi Üniversitesinin (ESOGÜ) Ar-Ge desteği ve danışmanlığında, önce akrep ardından yılan zehirlenmelerine karşı antiserum üretilmesi hedefleniyor.