Tarihi gelişimi anlatan Uysal, “1894'lerin Küçük Atölyesi, Cumhuriyetin 71. Yılında, üretim kapasitesi, ileri teknolojisi, istihdam kapasitesi ve gururla imzasını koyduğu sayısız ilkler ile Ortadoğu ve Balkanların en büyük, en modern lokomotif ve vagon fabrikası ilk adı Cer atölyesi, Demir yol fabrikaları, ELMS ve en son adıyla TÜLOMSAŞ’dan bahsediyoruz.TÜLOMSAŞ ve tarihini anlatmak sayfalara sığmayacak kadar geniş, engin ve ehildir. Bu gün üzüntüyle belirtmek isteriz ki Yerli ve Milli diye hayal kurduğumuz, hazırlık çalışmaları yaparak, gururlandığımız Yüksek Hızlı Tren projemiz maalesef Sakarya ilinde BMC firmasına yapılması için karar verilmiştir” dedi. 

Tek doğru adres Eskişehir

Uysal, “Türkiye'nin ve şehrimizin Raylı sistemler konusunda geçmişte olduğu gibi gerek tecrübesi, gerekse yatırımlarıyla geleceğe de damgasını vurabilecek tek ve en doğru adrestir. Ülkemizin sahip olduğu gurur kaynağı olan bu kurumumuz görmezlikten gelinemez. Milli raylı sistem projelerimiz için başka bir adres aranması zorlama ve anlamsız olacaktır” diye konuştu. 
 
TÜLOMSAŞ’ın Yüksek Hızlı Tren süreci

Uysal, TÜLOMSAŞ’ın yüksek hızlı tren sürecini şu şekilde anlattı, “YTH setlerinin Tülomsaş tarafından üretileceğine dair Devlet ve Hükümet temsilcileri tarafından 2014 yılından bu yana açıklamalar yapılmış, özellikle dönemin başbakanı, sayın Cumhurbaşkanı, Recep Tayyip Erdoğan “Eskişehir’deki TÜLOMSAŞ ilk buharlı lokomotif Karakurt’u imal etmişti. Şimdi de bu fabrika inşallah bu fabrika hızlı trenlerimizi imal etmeye başlayacak, projeler hazırlandı. 2017’de Türkiye’nin milli yüksek hızlı trenini Eskişehir üretecek.” demiştir ve 2016 yılında dönemin Başbakanı Sayın Binali Yıldırım  “TÜLOMSAŞ 2018’de yerli ve milli hızlı treni de yapan ve bir ilki başaran bir kuruluşumuz olacak” demişlerdir. Daha sonraki dönemlerde Ulaştırma Bakanı Sayın Ahmet Aarslan ve Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu da bu yönde beyanatlar vermişlerdir, son olarak, 16 Aralık 2018'de Ulaştırma Bakanı sayın Cahit Turhan tarafından Tülomsaş’ın proje sorumluluğunda sürdürülmekte olan Milli Yüksek Hızlı Tren projesinde tasarımın tamamlandığını, YHT set üretimin sanayi işbirliği programı (SİP) kapsamında teknoloji transferi yapılarak gerçekleştirmesinin kararlaştırıldığını belirtmiş oldukları sözlere Eskişehir halkı olarak sonsuz inanıyor, güveniyor ve yerine getirilmesini bekliyoruz” 

Ülke ekonomisine katkısı olacak

Uysal, “Ülkemizde 30 milyar TL civarındaki demiryolu sektörü, gelecekte 80 adet Hızlı Tren, 250 adeti elektrikli 350 dizel lokomotif, binlerce yolcu ve yük vagonları ile 7000 adet Tramvay ve hafif raylı araç olmak üzere 100 milyar Euro’nun ülke ekonomisinde ve Sanayi işbirliği programı (SİP) ile önemli katkı sağlayacaktır. Raylı sistemler kümelenmesi (RSC), Eskişehir Sanayi odası, Eskişehir Sanayi Bölgesi, Anadolu üniversitesi, Eskişehir Osmangazi üniversitesi, TÜLOMSAŞ Türkiye lokomotif ve Motor Sanayii dâhil olmak üzere 43 adet kuruluş arasında büyük bir sinerji sağlamaktadır”

Her konuda hazırız

“Raylı sistemler kümelenmesi (RSC) başkanlığını  yapan Tülomsaş Genel Müdürü Hayri Avcı, Başkanlığı vesilesi ile  küme ile TÜLOMŞAŞ arasında üretimde ekosistemi oluşturacaktır” diyen Uysal, “Yüksek Hızlı Trenin üretilmesi konusunda uzun süredir hazırlık çalışmaları yürütülen TÜLOMSAŞ’da çeşitli teknik ve idari çalışmalarını titizlikle tamamlayıp bu konuda verilen her türlü görevi yerine getirebilecek müessese oluşmuştur. Teknolojik gelişmeleri, Ar-ge ve inovasyon faaliyetlerini yürütüp  ve , Ar-Ge çıktılarını ürün haline getirerek patent ve mevcut sistemin moderinazasyonu, testlerini ve uluslararası standartlarda sertifikalandırması ve nitelikli personel kadrosuyla bu konuda çok ciddi yol kat edilmesini sağlanmıştır. TÜLOMSAŞ, YHT üretimi için yeni dahil etmiş olduğu mühendislerle Ar-ge çalışmalarını çok yönlü ve hızlandırarak yeni teknolojik gelişmeler, çeken ve çekilen araçlar üzerinde uygulanmakta olup, General Motor ve General elektrik, Hundai, Rotem gibi şirketlerle işbirliği yaparak Elektrikli ve dizel makinelerin imalatını gerçekleştirmektedir. Bunun yanında TÜBİTAK ve Aselsan ile ortak çalışmalar yapmak suretiyle milli dizel manevra lokomotifini Milli Hibrit lokomotifi üreterek Almanya fuarında görücüye çıkarmıştır. Lokomotifleri teknoloji değiştirmiştir. AC-DC cer motoru teknolojisi yanında araç taşıma vagonu platform vagonunu da ilave etmiş olup, değişik tipte lokomotifin yanında çeşitli tipte vagon üretmiştir. Günümüzde TÜLOMSAŞ yeni nesil lokomotifler üretmiştir”

Neden Eskişehir ve TÜLOMSAŞ

Uysal, “(R.S.C) Raylı sistemler kümelenmesi önemli bilgi birikimi olan, Roket gibi geliştirme vizyonuna sahip analiz çalışmaları yaparak önemli eksiği rasyonel olarak giderecektir. Sağlıklı eko sistemi sağlayacaktır. TÜLOMSAŞ ve Eskişehir’in Raylı sistemler üzerine üstün kabiliyetleri olan kendi başına bir hazinedir. Test Merkezi ve küme ile Avrasya'da tek olacak bir merkezdir. YHT (Yüksek Hızlı Tren) de kullanılmak üzere yerlilik oranı ve katma değeri yüksek yeni nesil T.K.Y.S’lerin (Tren kontrol sistemleri)’nin TÜLOMŞAŞ Ar-ge merkezi, Hızlı Tren projesi yan sanayiler cazip bir pazar oluşturacaktır. YHT projesini Eskişehir de yaptırmamak, başka bir yerde yapmak hem çok maliyetli olacak hem de çok uzun sürecektir. Bu proje ancak ve ancak TÜLOMSAŞ da yapılabilir. Hükümetimizin bu konuda daha anlayışlı olacağını düşünmekteyiz. Ekonomik sıkıntı içinde olduğumuz şu günlerde bu projeyi TÜLOMSAŞ'da hayata geçirmek ekonomimizi de canlandıracaktır. Bu gün YHT Seti ortalama 33Milyon Euro  tramvay seti ise 2 Milyon Euro maliyet getirmektedir. TÜLOMSAŞ da yapılması ile bu maliyetin yüzde 50 si tasarruf edilecek ve ülkemiz ekonomisine önemli katkı sağlarken istihdam olanaklarını artıracak ve yan sanayiye de katkı sağlayacaktır. Tüm bu  çalışmalar sonrasında, demiryolları ile ilgili faaliyetlerde ülkemizin ve Eskişehirimizin yeniden yükseldiğini ve küresel rekabet de raylı sistemler ithalatının azaltılması, ihracat yapılmasının  çaresi TÜLOMŞAŞ’ın önünü açmaktan geçer. Eskişehir’de TÜLOMŞAŞ’ın varlığı kendi başına hiç tartışılmaz hazine özelliğindedir. TÜLOMSAŞ bir buçuk asırlık Ata yadigârı emanete ESKİŞEHİR’in halkı ve başta siyasilerimiz olmak üzere, ESO, Anadolu üniversitesi, tüm sivil toplum kuruluşları , ticaret odaları, sendikalar, mühendis odaları, mesleki dernekler, esnaflar, tüm odalar ve kümelenmeler olmak üzere hepsinin milli davasıdır. onur meselesidir. Ortak akıl, ortak vizyon ve ortak mücadelemizdir”

Bu vebali ödeyemeyiz

Yatırımların Eskişehir’den alınması için uğraş verildiğini ifade eden Uysal, sözlerine şöyle devam etti: “Eskişehir Demiryol-iş Sendikası olarak biliyoruz ki diğer bazı şehirlerin lobi çalışmaları ile özellikle yüksek hızlı tren, milli yüksek hızlı tren konusunda ve Uraysim projelerinin şehrimizden alınması için uğraş vermektedirler. Eskişehir'in geleceği ve Tülomsaş’ın hakkı olan bu emanetlerin korunması için mücadelemiz devam edecektir. Eskişehir’in tüm dinamikleri ve halkının emanetini üzerinde taşıyan milletvekilleri ile beraber, bir daha telafisi mümkün olmayacak kayıpları önlememiz gerekir. Yoksa bu vebali ödeyemeyiz. El ele verip birlik olmanın tam zamanı. Eğer bunu şimdi, şu anda yapmazsak bir daha bu fırsatı asla yakalayamayız. Milli markamız için iş birliği, güç birliği ve emek birliği diyoruz"