Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü ile Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi iş birliğinde yürütülen, Avrupa Birliği (AB) kaynaklarıyla finanse edilen, Genç Hayat Vakfı'nın uygulama ortağı olduğu "Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Projesi" kapsamında faaliyetler devam ediyor.

Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre projenin temel hedefi çocuk işçiliği ile mücadele konusunda farkındalık oluşturmak, mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan ailelerin iş ve yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik destek sağlamak, ailelerin ihtiyaçları doğrultusunda ilgili kamu ve sivil toplum hizmetlerine erişimini sağlayacak yönlendirmelerde bulunmak, çocuk işçiliği riski bulunan çocukların okula devam durumlarını takip etmek, işçilerin yaşam şartlarının iyileştirilmesi, tarım iş aracıları için, çocuk işçiliğinin önlenmesi eğitimlerinin düzenlenmesini içermekte.

Bu kapsamında Haziran ayında Eskişehir il özelinde Alpu, Seyitgazi, Mahmudiye ve Çifteler ilçelerinde saha tespit çalışmaları ILO ve Bakanlık temsilcilerinin katılımıyla kamu kurum görüşmeleri ve teknik toplantılarla başladı. Saha haritalandırma çalışmaları kapsamında çalışılacak okullar belirlendi ve mevsimlik gezici tarım işçisi aileler tespit edildi.

Projeye dair açıklamalarda bulunan İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, "Dünyanın önemli tarım ülkelerinden birisi olan ülkemizde tarım üretimlerinin önemli bir kısmı mevsimlik işçiler aracılığı ile yapılmaktadır. İlimizde hasat zamanlarında mevsimlik tarım işçileri, aileleri ile birlikte gelerek konaklamaktadır. Bu dönemlerde bir yandan mevsimlik tarım işçilerinin işlerini rahat ve huzurlu bir ortamda yapabilmeleri adına çalışmalar gerçekleştirilirken, bir yandan da onlarla birlikte gelen çocuklarının çalıştırılmasının önüne geçmek ve onların sosyal, kültürel ve eğitim olarak gelişimlerini sağlamak düşüncesindeyiz." dedi.

Proje faaliyetleri kapsamında Haziran ayında yönlendirme çalışmalarına başlandı. Alpu, Seyitgazi, Mahmudiye ve Çifteler Halk Eğitim Merkezi modülleri göz önüne alınarak, çocukları akademik sosyal ve kültürel anlamda güçlendirmek adına kurslar açıldı. Eğitim faaliyetleri 18 Temmuz-2 Eylül tarihleri arasında devam edecektir. Bu çerçevede okulların ihtiyaçlarına göre kurslarda ihtiyaç duyulan materyaller sağlanıp eğitim faaliyetleri olarak Hayat Boyu Öğrenme modülleri üzerinde göçer, yarı göçer aileler ile mevsimlik tarım işçisi ailelerinin çocuklarının eğitim desteği (4-6) yaş, (8-10) yaş,(9-12) yaş modülleri açıldı. Ek olarak sosyal ve kültürel anlamda Drama, Resim, Halk oyunları, Beden Eğitimi, Akıl Zekâ Oyunları gibi kurslar açıldı.

Ek olarak, yönlendirmesi yapılan ve izlenen tüm çocuklara hijyen, güvenlik ve sağlık eğitimleri verildi. Yetişkin bireylere aile eğitimi verilerek; eğitimin önemi, çocukla iletişimin yolları, kadına yönelik şiddet, kamu hizmetlerine erişim ve hasat bölgelerinde okula kayıt hakkında bilgi verilmesi ve "İş Sağlığı ve Güvenliği" eğitimleri ile aileler bilinçlendirilecek. 

Sosyal ve kültürel etkinlikler adına gençlik merkezleri, il kültür ve turizm müdürlüğü iş birliği ile gezici kütüphane, şehir turları, üniversite gezileri yapılmakta.