Kaynak, “Yeni dünyada ayakta kalacak bazı meslekler var. Teknoloji değişse de, bilgi toplumu olsa da, bilgi toplumu sonrası yeni bir toplumsal yapı bizi beklese de bir kısım meslekler asla bitmeyecektir. Özellikle insan unsuru olmaksızın mal ve hizmetin üretildiği bir dünya mümkün olmadığına göre insan unsuru gereken bütün sektörler ayakta kalacak meslekler bunlardır. Bir kısım daha önce olmayan meslekler de ortaya çıkacaktır. Hatta çalışmaların çoğunda bugün doğan çocukların yüzde 70’inin mesleği henüz icat edilmedi deniliyor. Yine bir başka çalışmada her 30 yılda bir var olan mesleklerin yüzde 60’ı unutulmaya yüz tutuyor artık piyasada karşılığı olmuyor diye geçiyor” sözlerini kullandı.

Mesleklerin geleceğine de değinen Kaynak, “Ayakta kalacak meslekler özellikle insan unsuru yönetim, planlama, organizasyon, eğitim öğretim faaliyetlerinin olduğu sektörler bu meslekler ayakta kalacak. Akademisyenlik, öğretim üyeliği, öğretmenlik, idari planlama, organizasyon bunların makineleşmesi mümkün olmadığına göre bunlar ayakta kalacak. Niteliksiz iş gücünün ikamesidir teknoloji. Eğer sahip olduğunuz niteliğiniz yoksa teknoloji sizin yerinizi alacaktır. Eğer niteliğiniz varsa siz olmaksızın üretimde o teknolojiyi kullanmak mümkün değildir” şeklinde konuştu.

Kaynak’ın sunumunu yaptığı araştırmada ayakta kalacak meslekler arasında şirket yöneticiliği, satış temsilciliği, insan kaynakları uzmanlığı, elektroteknoloji mühendisliği, enerji ve petrol mühendisliği, petrol ve doğal gaz arıtma tesisi operatörlüğü, finans ve yatırım danışmanlığı gibi meslekler gösterildi.

Yeni oluşacak meslekler arasında, büyük veri uzmanlığı, robotik uzmanlığı ve mühendisliği, yeni teknoloji uzmanlığı, dijital dönüşüm uzmanlığı, yapay zeka ve makine ile öğrenme uzmanlığı, süreç otomasyon uzmanlığı yer aldı. İhtiyaç duyulmayacak meslekler arasında ise, muhasebe, kütüphane ve bordro memurları, tamirciler, banka memurları ve ilgili çalışanlar, avukatlar, istatistik, finans ve sigortacılar, montaj ve fabrika işçilerine yer verildi.