Kuraklık ve iklim krizinin geleceğimizi tehdit eden en büyük problemlerden biri haline geldiği günümüzde, değeri ve önemi her geçen gün artan kuru tarımın yeniden sahiplenilmesi gereğini vurgulamak amacıyla, Eskişehir önemli bir organizasyona ev sahipliği yapıyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile Tarım Gıda Etiği Derneği (TARGET) işbirliğiyle 19-20 Ekim 2022 tarihlerinde düzenlenecek, "Kuru Tarım, Yeniden!” başlıklı Uluslararası Sempozyum ülkemizden ve yurtdışından bilim insanları, araştırmacılar, uygulayıcılar ile tarım paydaşlarını bir araya getiriyor. 

Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Kültür Sarayı’nda (Opera) 19 Ekim Çarşamba günü 09.00’da başlayacak sempozyumun açılış konuşmalarını Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Tarım ve Gıda Etiği Derneği Başkanı Prof. Dr. Cemal Taluğ ve Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla 1929 yılında Eskişehir'de kurulan Kuru Tarım (Dryfarming) Araştırma İstasyonu'nun ilk müdürü olan ve soyadı kendisine Atatürk tarafından verilen Ali Numan Kıraç'ın oğlu iş insanı İnan Kıraç yapacak.

Açılış konuşmaları sonrası gün boyu devam edecek sempozyumun açılış konferansını Hollanda Wageningen Üniversitesi Felsefe Grubu’ndan Prof. Dr. Bart Gremmen yapacak.

TARGET Genel Sekreteri Oturum Başkanı Prof. Dr. N. Yasemin Yalım’ın yapacağı Kuru Tarıma Geçişin Etik Yönleri başlığında;  Uluslararası Tarım ve Kırsal Kalkınma Uzmanı Doç. Dr. Nedret Durutan Okan'ın, "Türkiye'nin Kuru Tarım Başarısı: Tutkulu Profesyoneller" ve Bilecik Şey Edebali Üniversitesi Öğretim Üyesi(E) Prof. Dr. Fahri Altay "Türkiye'de Kuru Tarım Islah Çalışmalarının Tarihçesi ve Geleceğe Bakış" konulu konuşmaları olacak.

İlk günün öğleden sonraki bölümü ikinci oturumunda ise, Uluslararası Kurak Alanlarda Tarımsal Araştırma Merkezi(ICARDA) Türkiye Ofisi yöneticisi Dr. Mesut Keser başkanlığında Karabük Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi (E) Prof. Dr. İbrahim Atalay, "Türkiye'nin Kuru Tarım Ekolojisi ve Tarım: Verimli Bir İlişki", Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi(E) Prof. Dr. Selim Kapur, Adıyaman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Akça, "Yarı-Kurak Bölgelerde Arazi Kullanımına Yeni Bir Yaklaşım: Biyoekonomik Arazi Kullanımı" ve Harran Üniversitesi Akçakale Meslek Yüksekokulu'ndan Doç. Dr. Fethiye Özberk "Şanlıurfa'da Yarı- Kurak Alanlarda Buğday ve Arpa Tarımında Çiftçi Uygulamaları" başlıklarıyla sunumlarını yapacaklar. 

Üçüncü oturumun konuşmacıları ve sunum başlıkları ise; TİGEM Bitkisel Üretim Daire Başkanı (E) Fahri Harmanşah "Devlet Üretme Çiftliklerinin (DÜÇ) Türkiye'nin Kuru Tarım Alanındaki Başarısına Katkıları", Aksaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Alptekin Karagöz "Kuru Tarım Alanlarındaki Yerel Çeşitlerin (Landraces) Korunmasında Tarımsal Etik ve Çiftçi Hakları"ve İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, "Yarı Kurak Alanların Ekolojisi" olacak. İlk gün saat 17.45’te tamamlanacak.

Sempozyumun ikinci günü olan 20 Ekim Perşembe günü ise TARGET Başkan Yardımcısı Petek Ataman başkanlığında ikinci gününün ilk ve sempozyumun dördüncü oturumunda Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım'ın "İklim Krizi, Su Sorunu ve Kuru Tarım" başlıklı sunum yapacak. Beşinci oturumda; Uluslararası Kurak Alanlarda Tarımsal Araştırma Merkezi (ICARDA) Fas Ofisi'nden Dr. Mina Devkota Wasti, "ICARDA'nın Kuru Tarım Alanındaki Agronomi Çalışmaları" ve Uluslararası Mısır ve Buğday Geliştirme Merkezi (CIMMYT- Meksika) Küresel Buğday Programı Direktörü Dr. Hans-Joachim Braun, "Yarı-Kurak Alanlarda Buğday Islahı ve Geleceğe Bakış" adıyla sunumlar gerçekleştirecekler. 

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Özberk başkanlığında gerçekleşecek altıncı oturumda ise; BM FAO Türkiye Bozkır Ekosistemlerinin Korunması ve Sürdürülebilir Yönetimi Projesi Ulusal Proje Koordinatörü Nihan Yenilmez Arpa, "Anadolu'nun Bozkırları ve Bozkırda Yaşam" ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Ersoy Yıldırım, "Yağışa Bağlı Tarımda Toprak Suyunun Korunması" başlıklarıyla sunumlarını yapacaklar. Sempozyumun yedinci ve son oturumda; İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi (E) öğretim üyesi, ünlü arkeolog Prof.Dr. Mehmet Özdoğan "Anadolu'da Tarımın Başlangıcı ve Çeşitlenerek Yaygınlaşma Sürecinin Toplumsal Düzene Yansımaları" ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Erdem Denk, "Ne Ekersek Onu Biçiyoruz: Bir Eşit(siz)lik Aracı Olarak Tarım" başlıklarıyla sunumlarını izleyicilerle paylaşacaklar.

Sempozyum, “Uygarlığın Adımları” adlı belgesel gösterimi sonrası 17.30’daki plaket töreni ile tamamlanacak.