Ünlüce’den ‘kötü durumdayız’ açıklaması
Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde sık sık gündeme gelen, ‘kentsel dönüşüm kimin işi’ tartışmaları da bitmek bilmiyor. ‘Kentsel dönüşüm hepimizin işi’ diyen Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, “Ben konuyu Bakanlığı, il müdürlüğünü, belediyeyi suçlayarak, vatandaşı suçlayarak bir yere varamayacağımız açısından ele alıyorum. Bu nedenle herkesi göreve davet ediyorum, burada hepimiz görevliyiz, yarın bir deprem olduğunda bunların hiçbir önemi kalmayacak kim sorumluydu, neydi diye. Bir sürü vatandaşımız can kaybedecek. AFAD’ın bu konudaki raporları çok önemli. Eskişehir’de 6.7 civarında bir deprem olduğunda ne gibi yıkımlar olacak, ne kadar ölümler olacak bunlar artık açıklıkla önümüze konuyor. Bu saatten sonra yapacağımız iş birbirimizle hiçbir ayrışma ve kavgaya girmeden hep beraber yol yürümek. Açıklanan sayılar hiç iyi değil, kötü durumdayız” açıklamasında bulunmuştu.
‘Eskişehir’de 178 adet binanın riskli olduğu tespit edildi’ açıklaması
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce yapılan 2024 yılı değerlendirme toplantısında ise dikkat çeken bir rakam paylaşıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce yapılan açıklamada, “6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında 2024 yılında 178 adet binanın riskli yapı tespiti yapılmış ve 124 adedinin yıkımı gerçekleştirilmiştir” ifadelerine yer verildi. Açıklamaya göre Eskişehir’de sadece riskli 124 adet binanın yıkımının gerçekleştirilmesi tehlikenin boyutunu ortaya koydu.
Kılıç’tan ‘Terazinin bir kefesinde ölüm var’ açıklaması
Türkiye’de depremler olmaya devam ederken, İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Başkanı Orkun Kılıç, Eskişehir konusunda önemli açıklamalarda bulunmuştu. Kılıç açıklamasında, “Artık şunu bilmemiz lazım, bir kere bu siyasi bir olay değil. AK Partililerle CHP’lilerin bunun üzerinde kavga ederek halkı oyalamaya hakları da yok, öyle bir zaman kaybına tahammülümüz de yok artık. Diğer bir gerçeklikte şu, bu kadar binayı yenileyecek, para ne Devlette var, ne belediyede var, ne vatandaşta var. Biz buraları yenilemek istiyorsak, buralarda insanların ölmesini istemiyorsak, bunda çok net ve kararlı isek, yapmamız gereken tek şey var, bu caddelerde bu mahallelerde vatandaşın lehine bir rant oluşturmak zorundayız. Buralarda yoğunluğu artırıp ada bazında düzenlemelerle kat da vererek, alttaki ticari alanları da büyüterek, ama bunu yaparken caddeleri de genişletip, çift bodrum yaparak, otopark sorununu da çözerek bir yandan, ama bir yandan da vatandaşın lehine rant oluşturarak bizim buraları müteahhitlerin eliyle kendiliğinden dönüşmesini sağlamak zorundayız. Bunu yapmak istediğiniz zamanda yoğunluk artışının getireceği, kat artışının vs. getireceği yasal engeller olabiliyor, imar kanunlarındaki problemler ortaya çıkabiliyor. Ama terazinin bir kefesinde ölüm varsa diğer sorunlar bizim açımızdan çözülemeyecek şeyler değil. Bu işin başka türlü de bir çözümü zaten mümkün değil. Hangi siyasi diyorsa ki, ‘ben buraları dönüştüreceğim’ mümkün değil, zaten dönüştürebilecek olsalardı bugüne kadar dönüştürürlerdi. Bugüne kadar dönüştüremediler, bugünden sonra da dönüştüremeyeceklerini de biliyoruz, onun için diyoruz ki gelin vatandaşın lehine bir rant oluşturun, müteahhitlerde girsin buraları yenilesin” ifadelerine yer vermişti.
Hatipoğlu’ndan ‘Eskişehir'in en büyük sorunu kentsel dönüşüm’ açıklaması
AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, Eskişehir'in en büyük sorunu kentsel dönüşüm ve yeni konut stoğu açığı olduğunu belirterek, “25 yılda 24 yeni konut üretip hala vatandaşın gözünün içine baka baka "engellendim" yalanını söyleyenlere inat, bu kentte depremde yıkılacak, modern gereksinimleri karşılayamayan, tek konut bırakmayacağız” açıklamasında bulunmuştu.
Bir yıl boyunca yapılan açıklamalar sonrası vatandaşlar, 2025 yılında yetkilerden kentsel dönüşüm konusunda somut bir adım atılmasını ve olası bir depremde can kaybının olmaması için tedbir alınmasını bekliyor.