Eskişehir’de özel bir hastanede hemşire olan Zehra (40) ve emlak komisyoncusu Reyhan Yavaş (47) çiftinin çocukları Toprak’a 19 aylıkken hareketlerinde azalma görülmesi üzerine yapılan genetik test sonucu SMA Tip2 teşhisi konuldu. Minik Toprak’ın hastalığı için ilaçlı tedaviye başlandı ancak ilerleme görülmedi. Yavaş ailesi SMA’lı çocuklarının tedavisini yurt dışında yaptırabilmek için Sağlık Bakanlığı ve Eskişehir Valiliği izniyle yardım kampanyası başlattı. Şu ana kadar tedavi için gerekli olan 20 milyon liranın yüzde 28’i bağışlarla toplandı.

"900 gram almaması gerekiyor" 

DHA’ya konuşan baba Reyhan Yavaş, Toprak’a diyet yaptırarak kilo almasına engel olup kaslarını güçlendirmeye çalıştıklarını söyledi. Toprak’ın şu anda 12 kilo 600 gram olduğunu belirten baba Yavaş, “İlaç 13,5 kiloya kadar uygulanıyor. Dolayısı ile biz ilaç alabilmek için şu an diyetisyen eşliğinde gitmeye çalışıyoruz fakat doğum gününde ‘pasta istiyorum’ diye tutturuyor. Yani bu çok zor. Hem çocuğun kilo alması ve kaslarının gelişebilmesi için gıda alması lazım, düzgün beslenmesi lazım. Bir taraftan da ilacını alabilmek için aç kalması lazım maalesef. Hiçbir şey olmasa da kemikleri gelişiyor, vücudu gelişiyor. Dolayısı ile zamanımız çok kısıtlı. 13,5 kilo olmadan ilacımızı almamız lazım” diye konuştu.

"100 lira bile olsa herkes kampanyaya katılsın" 

CHP Eskişehir Mİlletvekili Jale Nur Süllü de tüm Eskişehir’i bu konuda duyarlı olmaya davet ederek, “Tedavi için gereken bu rakamı hep birlikte tamamlayalım. Ben herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum. Gerçekten çok önemli. Yalvarıyorum artık. Rica da değil, yalvarıyorum herkese. Lütfen 100 lira bile olsa herkes kampanyaya katılsın. Çevresine duyursun. Çünkü çevreye duyurarak damlaya damlaya göl olacak ama ben başaracağımıza inanıyorum. Umutsuzluğa yer yok” ifadelerini kullandı.

Reyhan ve Zehra Yavaş çifti, SMA Tip2 hastası çocukları Toprak için her akşam sosyal medya üzerinden canlı yayınlar yaparak, gündüzleri de kermes düzenleyerek gerekli olan parayı toplamaya çalışıyor. Gerekli bağışlar toplanırsa Toprak, ABD ya da Dubai’de tedavi görecek.