Açıklamada Avrupa Hareketlilik Haftası’nın 2002 yılında ilk kez kutlandığı belirtilerek, hafta süresince belediyelerin ulaşım planlamasının ve toplu ulaşım sisteminin geliştirilmesi, bisiklet ve yaya yollarının artırılması, vatandaşlarına ise bireysel araçlar yerine alternatif ulaşım metotlarıyla seyahat etmesinin teşvik edilmesi amaçlandığı ifade edildi. Açıklamada konuşan Çelen, Avrupa Hareketlilik Haftasının her yıl bir tema ekseninde kutlandığını, bu yılın temasının “Herkes için Sıfır Emisyonlu Hareketlilik” olarak belirlendiğini söyledi.

Kent Konseyi Araba Yok Çalışma Grubu ile ortak hedeflerimiz doğrultusunda işbirliği yaptıklarını belirten Çelen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle küresel düzeyde etkisi olan Covid-19 pandemi süreci, kişisel düzeyde bağışıklık sisteminin güçlü olmasının önemini hepimize bir defa daha hatırlatmış bulunmaktadır. Sağlıklı ve dengeli fiziksel ve zihinsel yapıya sahip bireylerden oluşan bir toplum oluşturmak ve sürdürebilmek için hareketliliğin teşvik edilmesine yönelik uygulamalar son derece önem kazanmıştır. Bu bağlamda yerel yönetimlerin yürüyüş yolları, yayalaştırma çalışmaları, doğru bisiklet yolları, güvenli bisiklet park alanları, halkı hareket etmeye teşvik edecek tanıtım kampanyaları gibi bir dizi uygulamayı yapması ve sürdürmesi beklenmektedir. Trafik sorunlarının çözümü trafiği oluşturan ve emisyonu artıran motorlu taşıtları merkeze alarak değil insan odaklı, yaya ve bisiklet temelli, hareket etmeyi teşvik eden uygulamalarla gerçekleşebilecektir. Bu nedenle, yerel yönetim ve tüm paydaşların üzerine düşeni yapmaları sağlıklı bir gelecek için son derece önem taşımaktadır. Bu yıl pandemi nedeniyle kalabalığa neden olacak etkinlikler yapmasak ta bisiklet kullanmaya teşvik edici, bilgilendirici ve eğitici çalışmalarımızı yoğunlaştırıyorken bu konuda çaba harcayan belediyelerimizin faaliyetlerine destek olmaya çalışıyoruz.”