Odunpazarı İklim İçin Ses Ver’iyor adı ile düzenlenen etkinlik Odunpazarı Meydanı’nda başladı. “Bisikletini al, pedallayanlara katıl! İklim hareketinin sesi yerelden yükselir.” çağrısının yapıldığı etkinliğe Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru ile çok sayıda vatandaş katıldı. 

“DAVA OLUMLU SONUÇLANIRSA GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ KURACAĞIZ”Etkinlikte konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, mahkeme kararlarına rağmen Eskişehir’de termik santral çalışmalarının yapılmasının hukuku bilmemek olduğunu vurgulayarak, anayasal suç olduğunu söyledi.

Başkan Kazım Kurt, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Odunpazarı Belediyesi olarak bir güneş enerji santrali kurmak istedik, bu isteğimiz Büyükşehir Belediyesi’nde AKP’li belediye meclis üyelerinin çoğunluk oyu ile kabul görmedi. Dava açtık, olumlu sonuçlanırsa biz de ciddi bir güneş enerji santrali kuracağız. Buradaki amacımız, elbette çevreyi korumak. Çevrenin korunması demek, insan sağlığının korunması demek. İklim için ses ver grubu, bu noktada bir farkındalık yaratmaya çalışıyor. Eskişehir’de yapılmak istenen termik santral iklim değişikliğini tetikleyecek unsurlardan birisidir. O nedenle termik santralin kurulmaması gerektiğini düşünüyorum. Bunu iki açıdan düşünüyorum. Birincisi ekonomik değil. İkinci ise yapılan tüm işlemler hukuka aykırı. İki mahkeme kararı bu yönde bizim haklı olduğumuzu ortaya çıkardı. Bu mahkeme kararlarına rağmen termik santrali kurmaya ya da kurma çalışmalarına devam etmek gerçekten hukuku bilmemek, hukuka saygı göstermemektir. Anayasal bir suçtur. Bunun da herkes farkında olmalıdır. Ben arkadaşlarımı kutluyorum ve başarılar diliyorum.  Çevreye duyarlı insanların daha da çoğalmasını diliyorum.” 

ESKİŞEHİR’DE KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRAL İSTEMİYORUZ: Bisiklet turuna katılan Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru, 8 Eylül’de Dünya’nın ve Türkiye’nin birçok yerinde ‘iklim için ses ver’ sloganı ile etkinlikler yapıldığını anlattı. Dünyada farklı zamanlarda iklim hareketlerinin yaşandığını anlatan Kumru, “23 Nisan’da kar yağdı, bu iklimin değiştiğine dair ciddi bir işaretti. Buzullar eriyor, doğada farklılıklar oluyor ve bunu maalesef biz insanlar yaratıyoruz. Bunu farkına vararak, farkındalığını yaratmamız gerekiyor. Çevre hareketin bugün, böyle bir katkı vermek istiyoruz. Eskişehir’e bir yıldır termik santral yapılmak isteniyor. Kömürlü termik santral çevreye, doğaya ve insana zarar verecek ve iklim değişikliliğini tetikleyecek. Kent Konseyi olarak bundan sora ikli için ses ver diyeceğiz ve Eskişehir’de yeşil harekete destek vereceğiz. Odunpazarı Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Çünkü, çevre çalışma grubumuzla planladıkları bütün parkları sivil hareketle ve çevreci gruplarla yapıyor. Bu harekete destek veren bütün kurum ve kuruluşlara destek veriyoruz. Eskişehir’de kömürlü termik santral istemiyoruz. Ve bu kömürlü termik santralin çevreye, doğaya, insana ve iklime ciddi anlamda zararı olacak” diye konuştu.